https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Leščečki s plesom in petjem ohranjajo ljudsko izročilo

Veržej, 04.09.2012 ob 19:47  

Folklorno skupino Leščeček so decembra 2006 ustanovili študentje in dijaki iz Veržeja in ostalega dela Prlekije, danes pa skupina pod vodstvom Marka Rusa (ki je letos nasledil Alenko Belec) šteje kar 32 mladih plesalcev, pevcev in glasbenikov.


Njihov zaščitni znak je Leščeček, ki predstavlja varuha narcis. Leščeček na glavi nosi klobuk, oblečen pa je v stare zakrpane cunje, star plašč. Res, da je Leščeček varoval narciso (po domače fünkešnico), a ljudje vedo povedati, da je pri tem opravilu prišlo še do veliko drugih obračunov. Samo ime Leščeček pa izhaja iz tega, ker v rokah drži leskovo šibo.

Foto: Gostovanje v Nemčiji

Leta 2009 so ustanovili tudi Vokalno skupino Leščeček, katere namen je ohranjanje ljudskih pesmi. V mesecu maju so s to skupino izdali knjigico in zgoščenko z naslovom "Te je lüšno blo", ki sta produkt projekta zbiranja ljudskih pesmi na območju občine Veržej. Zbrali in posneli so 17 ljudskih pesmi s prleškim narečjem.

Skupina se drugače predstavlja s pražnjimi (nedeljskimi) in delavskimi kostumi, ki so nastali po rekonstrukciji starih fotografij iz 19. stoletja.

Za skupino, ki deluje pod okriljem Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej, je že veliko dosežkov:

- uvrstitev na državno srečanje odraslih folklornih skupin 2011 in 2012

- uvrstitev na državno srečanje pevcev ljudskih pesmi v letih 2011,

- uvrstitev na regijsko srečanje odraslih folklornih skupin v letih 2009, 2010 in 2011,

- uvrstitev na regijsko srečanje pevcev ljudskih pesmi v letu 2010 in 2011,

- organizacija letnega koncerta na določeno temo v letih 2007-2011,

Gostovali so na Škotskem (Edinburgh), v Avstriji (Wels), Nemčiji (Erlangen) in na Hrvaškem (Lepoglava). Konec avgusta so se udeležili folklornega festivala Leron v Vodnjanu pri Puli na Hrvaškem, kjer so predstavljali slovenske ljudske plese, pesmi, pokrajino in domovino.

Foto: Regijsko srečanje odraslih folklornih skupin v Lendavi

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.