https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Učitelji in profesorji dobili največ izplačanih nagrad za delovno uspešnost

06.09.2012 ob 8:22  

Zamrznitvi nagrajevanja za delovno uspešnost v javnem sektorju se zlasti javni zavodi izogibajo tako, da povečujejo dodatke, ki jih vlada ni zamrznila, denimo za povečan obseg dela ter prodajo izdelkov in storitev. V prvih petih mesecih letos so si pravne osebe javnega sektorja izplačale za 31,3 milijona evrov delovne uspešnosti, so poročale Finance.


Več kot 35 odstotkov vseh nagrad za delovno uspešnost je bilo sodeč po analizi, ki jo je za vlado pred kratkim pripravilo ministrstvo za pravosodje in javno upravo, izplačanih zaradi povečanega obsega dela učiteljev in profesorjev. V javnem sektorju redne delovne uspešnosti zaradi varčevalnih ukrepov že dve leti ne izplačujejo, so pa ostale zakonite številne druge oblike nagrajevanja delovne uspešnosti.

Po vrednosti izplačanih zneskov je tako na prvem mestu Univerza v Mariboru (1,5 milijona v prvih petih mesecih letos), sledi šest fakultet Univerze v Ljubljani (medicinska, filozofska, ekonomska, strojna, za gradbeništvo in geodezijo ter biotehniška) ter Univerzitetni klinični center Ljubljana, Lekarne Ljubljana in Mariborske lekarne.

Občine izplačale več kot 2 milijona evrov nagrad za delovno uspešnost

Upoštevajoč razmerje med številom zaposlenih in višino izplačanih sredstev za delovno uspešnost pa izstopajo občine. Zaposlujejo le 2,98 odstotka vseh zaposlenih v javni upravi, lani pa so si izplačale 2,17 milijona evrov za delovno uspešnost ali 2,75 odstotka vseh izplačanih nagrad v javnem sektorju, so še poročale Finance.

Med institucijami, ki so izplačali najvišje nagrade, so torej tudi javni zavodi in drugi izvajalci s področja zdravstva. Na ministrstvu za zdravje so za časnik opozorili, da so si skoraj polovico delovne uspešnosti v letu 2011 izplačale lekarne, pri čemer največji del izplačujejo iz trga.

"Izplačilo za delovno uspešnost je v zdravstvu mehanizem za nagrajevanje tistih javnih uslužbencev, ki morajo zaradi daljših odsotnosti in drugih razlogov, povezanih z absentizmom in deficitarnostjo posameznih kadrov in z nenadomeščanjem upokojevanja, izvajati najnujnejši obseg delovnih zadolžitev," so pojasnili na ministrstvu.

Po varčevalnem zakonu delovna uspešnost iz povečanega obsega dela še vedno lahko izplačuje, medtem ko se je izplačilo nagrad za delovno uspešnost pri prodaji blaga in storitev na trgu zmanjšalo na 50 odstotkov presežka, so po poročanju Financ še pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Javni zavodi in drugi izvajalci javnih služb na področju vzgoje, izobraževanja in športa so v prvih petih mesecih letošnjega leta izplačali 21,74 milijona evrov teh dodatkov.

Povečana tedenka učna obveznost učiteljev

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so za STA odgovorili, da se ta izplačila večinoma nanašajo na delovne uspešnosti zaradi povečane tedenske učne obveznosti učiteljev, povečane pedagoške obveznosti za visokošolske učitelje in sodelavce. Izplačila pa se lahko nanašajo tudi na povečan obseg del, ki niso sestavni del sistemizacije delovnih mest, kot na primer interesne dejavnosti, opravljeno delo na maturi, del dodatne strokovne pomoči učencem, dodatna strokovna pomoč dijakom, spremljevalci na ekskurzijah, delo na projektih, delo z nadarjenimi dijaki ipd.

Glede povečane tedenske učne obveznosti pa na omenjenem ministrstvu pojasnjujejo, da lahko ravnatelj učitelju ali drugemu strokovnemu delavcu določi dodatno tedensko učno obveznost, če v okviru z zakonom določene tedenske učne obveznosti ni mogoče organizirati pouka v skladu s predmetnikom. To pa velja tudi za visokošolske učitelje.

    Komentarji

    1. Truplo
      06.09.2012 ob 8:33 Truplo

      Saj ni čudno, da gre vse k vragu. Pred kratkim sem slišal, da ima kot del plače en učitelj tudi procent, ker se učenci in učenke učijo slovenščine pri fiskulturi s tem, da berejo razne zbornike in še kaj... s športnimi rezultati. Za učitelja res vzpodbudno, da pride na idejo, da nekako zaposli/zainteresira učenke in učence, pa vendar: njegova prvenstvena naloga je, da športno vzgaja svoje učenke in učence, za slovenščino pa naj skrbijo drugi. Vsaj mislim tako. En dan bo še nastalo, da se plača nekako najde, za učenje slovenščine med fiskulturo pa bo izplačan dodatek. Nisem dotični osebi seveda fauš, opozarjam edino na neke čudne kriterije... Vsaj po mojem je to zgrešeno, kajti tudi pri matematiki učenci verjetno uporabljajo slovenski knjižnji jezik, pa če je treba kaj prebrati iz biološke učne knjige in še od kod?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2012 ob 11:30 gost gost

      Sam s sabo sem stavil, da je prvi komentar od uporabnika Truplo in sem zmagal. Učitelji so pač njegova najljubša mušterija. Povečan obseg dela je verjetno posledica dejstva, da je za državo ceneje, če majo učitelji nekaj nadur, kot pa če se zaposli novega učitelja. Primer, kateri je omenjen v komentarju je seveda vrhunska glupost in ganaj preuči šolska inšekcija in ob morebitnem kaznivem dejanju opali po žepu sodelujoče ter predlaga razrešitev ravnatelja. Me zanima, če kot bivši bančni uslužbenec tako ažurno komentira tudi več milijardne luknje v bankah zaradi talanja kreditov na lepe oči.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.09.2012 ob 12:15 nike gost

      gost - gost KOLIKO UČITELJEV PA SO ODPUSTILI??? ŠOLSTVO V SLOVENIJI predstavlja najbolj zmešan del. ZATO SE PA TUDI TOLIKO ŠTUDENOV VPISUJE NA PEDAGOŠKE PROGRAME! DOBER DENAR IN MALO DELA,,,,V PRIMERJAVI Z DELOM NA FIRMI! ŠOLSTVO PREDSTAVLJA TUDI KAOS V TEM, KER LAHKO KDO KOLI UČI. Če imaš 4 letno šolo ali neko višjo šolo lahko učiš na srednjih šolah:) KATASTROFA

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. Truplo
      06.09.2012 ob 13:30 Truplo

      Gost, nič nimam proti prosveti. Članek nisem jaz napisal, sem se pa spomnil primera. Primer baje ni neka strivnost, torej je vse v okviru predpisov. In tule se ne gre za nadure, ampak za strukturo denarja pri osebnem dohodku, kjer je pač zajeto tudi ene vrste izobraževanje slovenščine in to pri pouku telovadbe. Banke pusti na miru, to sem pokomentiral tisočkrat. Tako, da si res ne delaj preveč skrbi.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.09.2012 ob 14:23 pojdi se solit gost

      če bi primerjali in izenačili pač recimo neko šolo in eno tovarno je velika katastrofa . Tovarna pedegoškega značaja je najslabša v proizvodnji kvalitetnih izdelkov . Vsake kvatre se najde izdelek za uporabo , vse ostalo pa drugorazredni produkti brez haska ,,, nekateri prfoksi , tolk , da je tam in dobi plaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaačo

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.09.2012 ob 17:35 Iceage gost

      Še en primer sprenevedanja in preganjanja učiteljev. Klasika za te čase. Ne gre za nagrade ampak različna plačila za različno količino dela. Nagrade oz. Delovne uspešnosti učitelji ne dobivajo že tri leta...

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.