https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Murski Soboti podelili 16. večernico Dimu Zupanu

Murska Sobota, 20.09.2012 ob 14:37  

Prejemnik letošnje večernice – nagrade za najboljše mladinsko delo, ki je izšlo v preteklem letu, je postal Dim Zupan z delom »Hektor in zrela hruška«.


Nagrado večernico podeljujeta založba Franc-Franc in revija Otrok in knjiga pod pokroviteljstvom časopisne hiše Večer. Letos je 5-članska žirija, ki ji predseduje dr. Dragica Haramija, izbirala med 369 mladinskimi deli bodisi v obliki proze ali poezije, poleg nagrajenca so bili nominirani še Jana Bauer, Cvetka Bevc, Neli Kodrič in Slavko Pregl.

Knjiga o sožitju med živalmi in ljudmi

Knjiga nagrajenca Dima Zupana govori o bernardincu Hektorju, ki iz svoje, pasje perspektive opisuje svet, v katerem živita človek in žival. Pes mnogokrat človeška dejanja dojema kot nespametna, nerazumna.

Glavna tema knjige je staranje – tako človeka kot živali. Tako je zrela hruška metafora za »zrela« žival in človeka – bitji, ki sta pred smrtjo. Ko namreč dozorita oz. preživita določena leta mladosti in se postarata, odpadeta kot zreli hruški – umreta. Tako se pripovedovalec v svoji starosti spominja lepe mladosti in se zave svoje minljivosti.

Za dobro razpoloženje je poskrbela pevka Bilbi.

Nagrado večernico je Dimu Zupanu podelil odgovorni urednik časopisne hiše Večer Tomaž Ranc, ki je navzočim zagotovil, da bodo s projektom nadaljevali tudi v prihodnje. Dobitnik letošnje večernice pa se je ob tej priložnosti zahvalil in mlade in tudi odrasle povabil k prebiranju mladinske literature, »ki nagovarja tako mladega kot odraslega bralca.«

Po podelitvi so se vsi navzoči še posladkali s torto, nagrajanec pa je podpisoval knjige.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.