https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predstavitev knjige Nagrajene pisave

21.09.2012 ob 11:00  

Včeraj je v prostorih Pokrajinske in študijske knjižnice potekala predstavitev knjige Nagrajene pisave avtorice Dragice Haramija v sklopu festivala Oko besede 2012.

 

Knjiga Nagrajene pisave je izšla kot posebna produkcija festivala Oko besede 2012 v okviru Maribor 2012 Evropska prestolnica kulture.

V knjigi je predstavljeno sedemindvajset slovenskih pripovednikov in njihovih opusov, ki so v letih 1991 do 2011 prijeli katero od slovenskih literarnih nagrad ali priznanj za mladinsko književnost. Nagrade, ki so bile upoštevane pri izboru avtorjev so naslednje: Levstikova nagrada, večernica, desetnica, izvirna slovenska slikanica-nagrada Kristine Brenkove, priznanje Zlata hruška in priznanje Moja najljubša knjiga.

V znanstveni monografiji so predstavljeni celotni opusi avtorjev, ne samo nagrajena dela, kar pomeni približno 450 knjig oz. okrog 3000 zgodb. Avtorji oz. njihovi opusi, ki so predstavljeni v knjigi in so bili nagrajeni v zadnjih dvajsetih letih so: Dušan Dim, Mate Dolenc, Nina Mav Hrovat, Igor Karlovšek, Neli Kodrič Filipič, Majda Koren, Polonca Kovač, Kajetan Kovič, Feri Lainšček, Svetlana Makarivič, Marijana Moškrič, Desa Muck, Bogdan Novak, Nejka Omahen, Mojca Osojnik, Andreja Peklar, Matjaž Pikalo, Lila Prap, Slavko Pregel, Andrej Rozman Roza, Primož Suhodolčan, Peter Svetina, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan Irena Velikonja, Janja Vidmar in Dim Zupan.

Avtorica Dragica Haramija pravi, da želi opozarjati na dobre knjige, ne pa nekoga raztrgat, saj v tem ne vidi produktivnosti. Knjige začne brati kot majhen otrok in zelo uživa ko bere, ter zaključuje "Težko je pisat o živih ljudeh, da niso jezni nate".

Odlomke del nagrajenih avtorjev so prebirali učenci Osnovne šole I Murska Sobota.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.