https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Po znanje računalništva in mobilne telefonije v brezplačne delavnice

25.09.2012 ob 18:09  

V okviru projekta Simbioz@, vseslovenskega prostovoljskega projekta učenja veščin računalništva in mobilne telefonije za starejše, bodo po vsem Pomurju med 15. in 19. oktobrom potekale brezplačne delavnice. Starejši bodo tako dobili možnost, da se poučijo o svetu računalnikov, internetu in o mobilni telefoniji. Do novega znanja jim bodo pomagali mladi prostovoljci.

Vsak dan v tednu bodo predstavljeni drugi moduli, tako bo v ponedeljek dan za prvi stik z računalnikom - osnovno spoznavanje z računalnikom (izgled, kje se vklopi računalnik, kako deluje miška...), v torek bo predstavitev osnovne programske opreme in osnovnih programov – pisanje teksta, v sredo bodo starejši imeli možnost spoznati se z internetom in elektronsko pošto. 
Matjaž Zupan, organizator delavnic v DSO Gornja Radgona je povedal, da so pri njih trenutno kapacitete že skoraj zapolnjene, prosta mesta se najdejo še za četrtek, 18.oktobra, ko bodo udeležencem predstavili družbena omrežja (facebook, twitter) – predvsem kako se lahko povežejo s prijatelji in ohranijo z njimi kontakt in petek, 19 oktobra, ko bodo starejši imeli možnost spoznati se z mobilno telefonijo (se naučili poslati sms, shraniti nov stik v imenik, uporabiti fotoaparat, poslati MMS).
Pri njih je na razpolago 12 prostih mest za udeležence na dan, 6 v dopoldanskih urah in 6 v popoldanskih. Najstarejši trenutno prijavljeni udeležence šteje nekaj manj kot 90 let, najmlajša je praznovala abrahama. A leta niso ovira, prijavi se lahko vsak, ki bi rad osvojil določena znanja. Pridružiti se jim je mogoče vsak dan, ali pa samo za posamezen modul. Trenutno imajo prijavljena dva prostovoljca, se je pa za to hvale vredno delo še mogoče prijaviti. Projekt namreč želi mlade pozvati k prostovoljstvu, starejše pa spodbuditi, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja. 
V Pomurju se lahko starejši delavnic udeležijo na Ekonomski šoli Murska Sobota, Gimnaziji Murska Sobota, Gimnaziji Franca  Miklošiča Ljutomer, Knjižnici Lendava, na osnovnih šolah v Beltincih, Apačah, Kuzmi, Radencih, Šalovcih, na OŠ Grad in OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, v Pokrajinski in Študijski knjižnici Murska Sobota, Splošni knjižnici Ljutomer, na Zavodu Sv. Cirila in Metoda v Beltincih in v Domu starejših občanov v Radgoni. Prijaviti se je mogoče preko spletne strani simbioz@.eu, a po besedah Matjaža Zupana, DSO Gornja Radgona, z veseljem pri prijavi pomagajo tudi sami.

Simbioz@ je največji prostovoljski projekt, organiziran s strani Zavoda Ypsilon, ki temelji na medgeneracijskem sodelovanju, solidarnosti in spodbujanju vseživljenjskega učenja.

Vsak dan v tednu bodo v delavnicah predstavljeni drugi moduli. Tako bo v ponedeljek, 15. oktobra, dan za prvi stik z računalnikom - osnovno spoznavanje z računalnikom (izgled, kje se vklopi računalnik, kako deluje miška...), v torek bo predstavitev osnovne programske opreme in osnovnih programov – pisanje teksta, v sredo bodo starejši imeli možnost spoznati se z internetom in elektronsko pošto. 

Matjaž Zupan, organizator delavnic v DSO Gornja Radgona je povedal, da so pri njih trenutno kapacitete že skoraj zapolnjene, prosta mesta se najdejo še za četrtek, 18.oktobra, ko bodo udeležencem predstavili družbena omrežja (facebook, twitter..) – predvsem kako se lahko povežejo s prijatelji in ohranijo z njimi kontakt in petek, 19. oktobra, ko bodo starejši imeli možnost spoznati se z mobilno telefonijo (se naučili poslati sms, shraniti nov stik v imenik, uporabiti fotoaparat, poslati MMS...). Pri njih je na razpolago 12 prostih mest za udeležence na dan, 6 v dopoldanskih urah in 6 v popoldanskih.

Najstarejši trenutno prijavljeni udeleženec šteje nekaj manj kot 90 let, najmlajša je praznovala abrahama. A leta niso ovira, prijavi se lahko vsak, ki bi rad osvojil določena znanja. Pridružiti se je mogoče vsak dan, ali pa samo za posamezen modul. Trenutno imajo prijavljena dva prostovoljca, se je pa za to hvale vredno delo še mogoče prijaviti. Projekt namreč želi mlade pozvati k prostovoljstvu, starejše pa spodbuditi, da se vključijo v vseživljenjsko učenje in s tem dvignejo raven kakovosti svojega življenja. 

Tako se starejši brezplačnih delavnic lahko udeležijo na 16. lokacijah po vsem Pomurju: Ekonomski šoli Murska Sobota, Gimnaziji Murska Sobota, Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Knjižnici Lendava, na osnovnih šolah v Beltincih, Apačah, Kuzmi, Radencih, Šalovcih, na OŠ Grad in OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, v Pokrajinski in Študijski knjižnici Murska Sobota, Splošni knjižnici Ljutomer, na Zavodu Sv. Cirila in Metoda v Beltincih, Domu Danijela Halasa v Veliki Polani  in v Domu starejših občanov v Radgoni. Prijaviti se je mogoče preko spletne strani simbioz@.eu, a po besedah Matjaža Zupana, DSO Gornja Radgona, z veseljem pri prijavi pomagajo tudi na vpisnih točkah.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.