https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Kmetijske subvencije tudi prihodnje leto obdavčene le v polovični meri

27.09.2012 ob 10:00  

Z novelo zakona o dohodnini, ki jo je sprejel Državni zbor, se bo za leto dni podaljšalo prehodno obdobje za ugodnejšo davčno obravnavo kmetijskih subvencij. Tako bodo tudi v letu 2013 v davčno osnovo od osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti šteli le 50 odstotkov dejansko prejetih subvencij.


Kmetijske subvencije se v davčno osnovo od osnovne kmetijske in gozdarske dejavnosti vštevajo v polovični višini od leta 2011, ko so ukinili obdavčitev teh dohodkov na podlagi povprečnih zneskov subvencij in bi se moralo preiti na ugotavljanje davčne osnove v višini dejansko prejetih zneskov.

Pobudo za podaljšanje znižane obdavčitve sta dala stanovska javnost in kmetijsko ministrstvo. Kot vzrok so navedli splošno krizo in predvsem zamik pri uveljavitvi nove metode ugotavljanja katastrskega dohodka ter načrtovan prehod na nov sistem ukrepov skupne kmetijske politike EU.

V proračunu bo manjkalo šest milijonov evrov

Spremembe zadevajo večino od približno 95.000 zavezancev za dohodnino, ki imajo dohodke iz kmetijske in gozdarske dejavnosti. Vlada ocenjuje, da bodo proračunski prilivi od dohodnine za prihodnje leto posledično nižji za približno šest milijonov evrov.

Vir: STA

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.