https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Lani 1.194 novih imen, izvirnost staršev ne pozna meja

27.09.2012 ob 11:50  

V Sloveniji imamo več kot 50.000 imen in več kot 100.000 priimkov. Pri novorojenčkih je opažen trend kratkih, edinstvenih in nenavadnih imen, ki je posledica pretirane želje strašev, da bi bili izvirni.

Seznam imen se je v enem letu povečal za 1.194 novih imen in ni bil doslej še nikoli tako obsežen, natančno število imen s katerimi smo poimenovani prebivalci je 50.301. Če bi imena porazdelili enakomerno, bi se vsako ponovilo 41-krat, vendar pa je večina imen unikatnih (69%) in se pojavi samo enkrat.

Med najpogostejšimi moškimi imeni ni prišlo do sprememb le njihova pogostost se je zmanjšala. V letu 2012 tako najpogostejša moška imena ostajajo Franc, Janez, Anton, Ivan in Jožef.

Med ženskimi imeni je v zadnjem letu ime Nataša prehitelo ime Jožefa. Najpogostejša ženska imena v letu 2012 so Marija, Ana, Maja, Irena in Mojca. Število Marij in An se je zmanjšalo, čeprav je bilo ime Ana eno izmed najpogostejših imen pri deklicah rojenih v letu 2011.

Več kot 100.000 priimkov

Priimkov je dvakrat več kot imen (104.145). Polovica priimkov se pojavi samo enkrat in so večinoma kombinacija dveh priimkov.

Najpogostejši priimek je Novak, ki se pojavi več kot desettisočkrat, sledijo mu priimki Horvat, Kovačič, Krajnc, Zupančič in Kovač. V Pomurski regiji je najpogostejši priimek Horvat, sledijo mu Novak, Zver, Kovač in Hozjan.

Število napogostejših priimkov se v zadnjem letu ni dosti spremenilo. 

Starši dajejo svojim otrokom raje kratka kot dolga imena, pogosto so tudi nenavadna

Pri novorojenčkih je še vedno aktualen trend kratkih, edinstvenih in nenavadnih imen, ki je posledica pretirane želje strašev, da bi bili izvirni.

Najbolj priljubljeno ime pri dečkih je Luka sledijo mu Nik, Žan, Jan, Žiga, Mark, Nejc, Matic, Anže in Filip.

Pri deklicah je najpogostejše ime Eva popularna so še Sara, Lara, Nika, Ana, Ema, Zala, Lana, Neža in Julija.

Foto: sxc.hu

Bi tudi vi dali svojemu otroku ime Jordančo, Subija, Joška ali Ruša?

Pa poglejmo še nekaj nenavadnih imen, ki se pojavljajo v Sloveniji.

Pri moških so: Azur, Bleard, Cris, Čedomil, Džordže, Enid, Fritz, Gaetano, Heliodor, Ilo, Jordančo, Korab, Lupčo, Mykhailo, Niaz, Orfej, Petronije, Rinald, Subija, Štefek, Tugomer, Uran, Vukomir, Zarjo, Žan Martin.

Nenavadna imena pri ženskah: Aylin, Burbuque, Cvetoslava, Despina, Emela, Florie, Gorjana, Huanita, Igbala, Joška, Krescencija, Lorelai, Miruna, Notburga, Oja, Pranvera, Ruša, Sutka, Šolastika, Tekla, Umka, Vukana, Zuma, Žikica.

Vir: STA in SURS

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.