https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Trgatev v Radgonskih goricah »pod streho«

28.09.2012 ob 8:30  

Letos so s trgatvijo v družbi Radgonske gorice zaradi vročega poletja in suše pričeli nekoliko prej kot prejšnja leta. Grozdje so pričeli obirati 27. avgusta, včeraj, natanko mesec dni pozneje, pa se je obral zadnji vinski trs v vinogradih Radgonskih goric.


Po besedah tehnologa Radgonskih goric Gorazda Kovačiča je letnik 2012 povprečno dober, količinsko pa je okoli 25 do 30 % majn grozdja kot v prejšnjem letu. Spomladi so nekoliko pozebli trsi v določenih parcelah, poletje pa je bilo preveč sušno in vroče, zato je bilo v samih grozdnih jagodah majn soka.

Po izračunih glavnega kletarja Otmaraj Babiča je bilo letos v prešni center skupno pripeljalo približno 4,2 milijona kg. grozdja, od tega 1,5 milijona kg od zasebnikov in 2,7milijona kg lastnega grozdja iz svojih vinogradov. Iztisnili so okoli 3 milijone litrov kakovostnega mošta.

Simbolična zahvala za dober letnik

Na fotografiji, ki je bila posneta ob koncu trgatve na Ptujski cesti pri Janževem vrhu, je moč videti nekaj beračev ob zadnji prikolici grozdja, ki je okrašena z vinsko trto in grozdjem. Gre za simbolično, tradicionalno okrasitev, ki se prenaša že nekaj let z namenom, da se zahvali naravi in vinski trti za grozdje in dober letnik trgatve.

Foto in tekst : Marjan Slavič

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.