https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Sloveniji letos pridelali manj koruze in krompirja

03.10.2012 ob 9:30  

Letos naj bi slovenski kmetje pospravili 14 odstotkov manj koruznega zrnja, za desetino manj koruzne silaže in za desetino manjši pridelek krompirja kot prejšnje leto.


Trenutni podatki državnega statističnega urada kažejo, da lahko pričakujemo slabšo letino koruze. Vremenske razmere, predvsem suša in veter, so na rast, opraševanje in nadaljnji razvoj koruze slabo vplivale in posledično vplivale na razočaranje kmetov nad letošnjim pridelkom. Predvideva se, da bo letošnji pridelek koruznega zrnja v primerjavi z lanskoletnim predelkom manjši za 14 odstotkov, realnejše ocene pa bodo na voljo po 26. oktobru.

Ob primerjanju podatkov o pričakovanem povprečnem pridelku koruznega zrnja pa naj bi bil ta s 7,6 tone na hektar enak zadnjemu desetletnemu povprečju, povprečni pridelek silažne koruze pa naj bi bil z 41 tonami na hektar za štiri odstotke manjši od zadnjega desetletnega povprečja.

Tudi krompirja bo letos manj, predvidoma 8,8 odstotka manj kot lani, pri čemer pa gre to pripisati dejstvu, da je bil krompir letos posajen na manjših površinah. Povprečni pričakovani pridelek naj bi bil s 26 tonami na hektar ena boljših letin v zadnjih desetih letih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.