https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Gozdovi polni nabiralcev gob, pogosto zaradi nepoznavanja pride tudi do zastrupitev

04.10.2012 ob 13:00  

Zaradi ugodnih vremenskih razmer kot sta toplota in vlaga opazimo veliko gobarjev v gozdovih, katerim gobarjenje predstavlja užitek in pa tudi rekreacijo.

 

Kako nabirati gobe

Konec avgusta 2011 je bil prenovljen zakon,  ki določa katere gobe in kako jih lahko nabiramo. Posameznik lahko dnevno nabere do največ dva kilograma gob, ki morajo biti grobo očiščene že neposredno na rastišču. Pri nabiranju se ne sme uporabljati pripomočkov, ki bi lahko poškodovali rastišče ali podgobje. Gobe se prenašajo v zračni in trdi embalaži (pletena košara) in ne v plastičnih vrečkah.

Jejte le gobe, ki jih poznate

Po podatkih UKC Ljublajana se je septembra povečalo število ljudi, ki so imeli težave po zaužitju gob ali so se z njimi celo zastrupili. Na območju Slovenije raste 29 smrtno nevarnih gob. Zato je pomembno, da nabiramo in jemo le gobe, ki jih dobro poznamo. Gob naj ne uživajo majhni otroci, starejši in bolniki z dietami zaradi žolčnih kamnov, vnetja trebušne slinavke, rane na želodcu in dvanajstniku. Gobe uživajte kot začimbo oziroma prilogo h glavni jedi, saj so težko prebavljiva hrana, zato jih tudi ne jejte kot glavni obrok oziroma zvečer pred spanjem.

Simptomi zastrupitve

Simptomi zastrupitve z gobami so odvisni od vrste zaužite gobe in se posledično med seboj razlikujejo. Primarni simptomi zastrupitve z gobami so bolečine in krči v trebuhu, slabost z bruhanjem, driska in huda žeja. Sekundarni simptomi so močno znojenje, huda žeja, zlatenica, motnje zavesti in dihanja, halucinacije, upočasnjen ali pospešen srčni utrip, vročina, glavobol in bolečine v mišicah ter udih, zmedenost. V primeru suma na zastrupitev z gobami se je potrebno takoj posvetovati z osebnim ali dežurnim zdravnikom.

 

 

Rezanci s puranom in gobami

Sestavine:

4 puranji zrezki

sol in poper

4 žlice olja

1 žlica sesekljane čebule

40 dag narezanih gob

1 žlica moke

1 dl belega vina

2 dl sladke smetane

peteršilj

parmezan

 

Priprava:

Puranje zrezke narežite na manjše trakove, jih posolite in popoprajte. Na olju prepražite čebulo, dodajte meso in čez dve minuti tudi gobe. Med praženjem večkrat premešajte. Ko se voda od gob in mesa pokuha, ob strani ponve prepražite moko. Prilijte vino, smetano in po potrebi tudi malo vroče vode – toliko, da omaka postane primerno gosta. Na zmernem ognju dušite 25 minut.

Proti koncu dušenja skuhajte testenine. Za to omako priporočamo srednje široke jajčne rezance. Ko so rezanci kuhani, jih odcedite, pripravljeni omaki dodajte sveže narezan peteršilj in jo prelijte po rezancih. Jed bo še boljša, če boste nanjo grobo naribali malo parmezana.

Vir recepta: jazkuham.si

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.10.2012 ob 12:21 stari gobar gost

      V gozdu se je treba obnašati spoštljivo do narave in gob. Eni letajo po gozdu z vrečkami, se derejo, onesnažujejo s plastenkami itd. Potrebno bi bilo sprejeti zakonodajo, da bi vsak opravil gobarski izpit, pa bi bilo vse drugače v gozdu. Goba je samo začimba in jo je treba uporabljati v manjših količinah. Sam sem gobar več kot 40 let, poznam čez 150 vrst, nabiram samo kvaliteto in v majhnih količinah. Če hočeš biti gobar moraš najprej poznati strupene gobe, ki jih je v naših gozdovih cca. 10 vrst. Smrtno nevarnih pa polovica. Če se boste danes napotili v gozd ne pozabite na košarico in nož in lep dan vam želi stari GOBAR !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.