https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Polanič na javnem posvetu Pomurec.com: Slovenijo vodijo sindikati

Murska Sobota, 11.10.2012 ob 18:45  

Spletni medij Pomurec.com je v sklopu projekta Evropa 2020, ki ga sofinancira Urad vlade RS za  komuniciranje, v Murski Soboti organiziral javni posvet na temo »Kakšno Pomurje in kakšno Slovenijo si želimo?«.


O izzivih, priložnostih, problemih, strukturnih reformah ter prihodnosti Pomurja in Slovenije smo razpravljali z mag. Radovanom Žerjavom, ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Petrom Polaničem, predsednikom uprave Skupine Panvita ter Robertom Tratnjekom, direktorjem Klima centra Tratnjek in Obrtniškim vzorom leta 2012.

Gostje so v uvodu spregovorili o zamujenih priložnostih in prihodnosti Slovenije.

Minister Žerjav v zgodovini Slovenije vidi mnoge pozitive, a meni, da se moramo skoncentrirati na prihodnost in dejanja, ki bodo Slovenijo pripeljala naprej ter gospodarstvu dali možnost, da postane konkurenčnejše. Kljub temu, da nekatere dejavnosti v tej smeri že tečejo, pravi, da imamo na tem področju še veliko dela. Sprašuje se, ali smo v stanju, da ukrepe izvedemo sami in verjame, da smo tega zmožni: "Dejstvo pa je, da situacija od nas zahteva spremembe, ki jih moramo izvesti v zelo kratkem času. Da naše gospodarstvo na račun čakanja ne bo plačalo še višje cene, kot jo že plačujemo."

Mag. Polanič se pridružuje mnenju ministra in dodaja, da moramo stopiti skupaj in "se nehati deliti na takšne in drugačne". Na osnovi tega lahko upamo na dobro prihodnosti, v kateri lahko dosežemo skupne cilje.

"Slovenci pri sebi ne bi spremenili nič"

Robert Tratnjek meni, da moramo med Slovenci spremeniti samo miselnost, pri čemer izpostavi uradnike. Ti se morajo po njegovem mnenju zavedati, da so v službi gospodarstva in da morajo v dobrobit tega tudi delovati.

Polanič meni, da je treba rešiti finančni trg in problem nelikvidnosti. Nekonkurenčnost finančnega trga namreč vpliva na nekonkurenčnost gospodarstva. Šele nato bodo po njegovem mnenju delovale tudi druge reforme.

Tudi Žerjav rešitev za Slovenijo vidi v vzpostavitvi finančnega sistema. Pri tem pa dodaja pomen reform. Upa, da bomo pri iskanju rešitev našli take, ki nas bodo postavile korak naprej. Poudarja, da spremembe so potrebne, a smo po njegovem Slovenci takšni, ki bi radi spremembe, a se nismo pripravljeni spremeniti: "Pri sebi ne bi radi spremenili absolutno nič."

Problem je v odgovornosti

Tratnjek problem slovenskega gospodarstva vidi v tem, da možje na vodstvenih položajih ne odgovarjajo za delo, ki ga niso opravili dobro. Pri tem izpostavi poslovanje bank in primer slabo zgrajenega šentviškega predora. Odgovorni ne odgovarjajo za slabo opravljano delo, niso kaznovani, ampak le poberejo visoke denarne nagrade.

Tudi Polanič se navezuje na problem odgovornosti. Kot pravi, se lumparije dogajajo povsod po svetu, a drugje so znani primeri, ko odgovorni tudi odgovarjajo za svoje lumparije, v Sloveniji se spomni le enega takega primera.

"Sindikati se vmešavajo povsod"

O javnem sektorju je Polanič prepričan, da si ga ne moremo privoščiti v taki meri, kot ga imamo. "Prišli smo do točke, ko tako ne gre več naprej." Sindikati so po njegovem mnenju poseben problem: "Slovenija je vodena s  strani sindikatov,"  in dodaja, da se zaradi njih stvari ne morejo spremenit in premaknit naprej.

Tratnjek se njegovemu mnenju pridružuje, poudarja pa dejstvo, da so na čelu sindikatov že 20 let ene in iste osebe. Namesto, da bi iskali rešitve in ustrezne reforme, sindikati delajo obratno z nenehnim pozivanjem ljudi na ulice.

Tudi minister Žerjav se navezuje na problem sindikatov, kot pravi, naši sindikati še vedno mislijo, da sami upravljajo s Slovenijo. Poudarja, da sindikati morajo biti, a naj opravljajo svojo funkcijo: "Ne pa da se vmešavajo tudi v segmente, kjer niso poklicani, kjer je odgovornost kapitala. Prišli smo tako daleč, da se vmešavajo v vse." Izpostavi primer investitorja, ki hoče vložiti denar v neko tovarno, ki jo bodo nato upravljali sindikati. Takih investitorjev po njegovem mnenju ne bomo našli.

In kje vidijo rešitve za prihodnji razvoj Slovenije in Pomurja?

Tratnjek meni, da je treba najprej urediti področje bank. "Zaradi bank propadajo dobre firme z dobro vizijo samo zato, ker jim banke zapirajo vrata. To področje je treba urediti." Kot pravi, sam trenutno rešitve išče v banki v tujini. "Glede bank je treba hitro odreagirati, saj si ne predstavljam gospodarskega subjekta brez podpore bank."

Za Pomurje pa direktor Tratnjek meni, da imamo tukajšnji prebivalci dovolj tega, da nam vsi govorijo, kako smo pridni. Izpostavi primer podjetja, kjer odpuščajo pridne delavce in jih nadomeščajo z novimi, ker podjetje za to dobi olajšave. Pri tem poziva državo, da na tem področju naredi red: "Pritisniti moramo na določene obstoječe institucije, ki bi lahko pripomogle k temu, da bi nam bilo vsem boljše."

Žerjav meni, da se moramo trenutno skoncentrirati na projekte, ki jih lahko vlada izpelje sama. Pri tem se navezuje na primer pravilnikov, ki so bili napisani z določenim namenom, da bo nekdo imel od tega korist, vsem ostalim pa ta isti pravilniki ustvarjajo visoke in nepotrebne stroške.

O Prekmurju pa minister za gospodarstvo meni, da mora izkoristiti potencial, ki mu ga dajejo industrijske cone. Sprejeti so bili namreč ukrepi o znižanju cen zemljišč in ustvarjeni prijaznejši pogoji za investitorje. Tu pa sedaj nagovarja lokalne pristojne k premišljenemu ukrepanju, pri čemer naj ne vidijo v industrijskih conah le priložnosti za polnjenje občinskih proračunov.

Pomurski turizem mora spremeniti sistem lastništva

Problematično se ministru zdi tudi lastništvo v pomurskem turizmu. Tu bo po njegovem mnenju treba iskati nove strateške partnerje, ki bodo zaustavili izčrpavanje pomurskih zdravilišč. Zatrjuje, da dobri projekti na tem področju so narejeni, so tudi investitorji, potrebno pa bo ukrepati preden bo prepozno.

V Pomurju pa se bomo mogli po ministrovih besedah soočiti tudi z nekimi drugimi problemi: pri tem izpostavlja problem Nafte, za Muro pa upa, da ne bomo deležni kakšnih novih pretresov in se bodo zadeve stabilizirale. Meni, da moramo poiskati rešitve tudi za druge družbe v Pomurju (izpostavlja Pomurko) in speljati investicijo Pomurski vodovod.

Foto: Staša Gruškovnjak

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.10.2012 ob 20:32 čika-pajo gost

      Bravo Tratnjek se vidi ka si električar takšne nucamo keri so si s svojimi rokami služili kruj ka znajo od koj sploj gučijo. Vsi ostali samo nakladajo ka se pa tiče sindikatov prav majo če bi se nej bi mogoče bilo zdaj kaj bokše.itak znamo vsi ka bi bilo samo slabše.Samo ena stvar drži če bi policija pa inšpekcije na kunci pa sodišče opravili svoje delo do teh kerefek ne bi prišlo

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.10.2012 ob 22:47 hasan gost

      me zanimle, kelko dajo plačo svojim delavcem razni polaniči, tratnjeki in žerjavi...........če ne bi bilo sindikatov, jim jo verjetno sploj ne bi dali ....ka pa modruvlejo, ............ali oni dajo svojim delavcem 1000-1500 eur plače, ali pa dajo minimalca in s tem polnijo svojo rit

      14 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.10.2012 ob 23:47 gost gost

      Vsak je imel kaj prav in vsak je tudi občasno brcnil v meglo. Res je, da se sindikati preveč vmešavajo v reševanje Slovenije, kot si jo je zamislila Vlada. Borijo se za javni sektor, za delavce v gospodarstvu pa ne naredijo nič. Večina delavcev je na minimalcu. Sindikati se pa derejo, ko želi vlada zmnajšati dohodke tistim, ki imajo krepko čez 2 jurja. Slovenija je en narobe svet. Ehh, minmister, lahko daš parcele zastonj, če pa podjetniki nimajo za plače, kaj še za investiranje v nove prostore.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.10.2012 ob 7:12 piki gost

      vsaka čast pomurci . vupan ka se van bar splača telko trujda vlagati v portal.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.10.2012 ob 7:30 Sam gost

      damn,you look sexy in all those shiny ties...

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.10.2012 ob 9:14 čika-pajo gost

      Prle sen prešto komentar ka sindikati gledajo samo za javni sektor.Par let nazaj gda se je šlo za dvig minimalne plače smo šli v Lublano malo nas je bilo iz gospodarstva.Točno znan ka so vsi kričali rajši iden gobe brat kak pa v Lublano ka itak nikaj nedo napravili.Telko o tom ka što kaj napravi .Telko de drugi za tebe napravo kelko boš tudi san pripravleni napraviti nej se pa doma za ženino kiklo skrivati pa grdo gučati

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.10.2012 ob 12:21 Res je gost

      Sindikate pa vodijo strici iz ozadja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.10.2012 ob 12:26 razvoj gost

      koliko frustracij in negativizma je razbrati iz komentarjev ... če ne bomo začeli vsak sam in vsi skupaj razmišljat in delat bolj pozitivno, ne bo iz nas nič in bomo vsak dan v večjem dreku.

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.10.2012 ob 13:15 walter gost

      Smešno je prisostvovati takšnem nakladanju prazne slame, kot je bil ta dogodek. Žerjav je multi talent, bil je minister za promet, v njegovem resorju so največ denarja pokradli pri izgradnji avtoceste. DARS teh kreditov ne more vračati, glej ga zlomka, isti ta multi talent iz Kroga, je zdaj že minister za gospodarstvao. Kakšna smo mi država da eno ministrstvo za gospodarstvo vodi človek ki nima veze z gospodarstvom in je po stroki KEMIK? Gospodarstvo bi moral voditi menadžer z referencami, ne pa kemik iz Nafte. Polanić junior lamentira in naklada prazno slamo, hkrati pa pozablja da je njihovo podjetje zgrajeno s pomočjo stricov iz ozadja. Vse posle dobivajo po politični liniji, ni enega evropskega projekta v pomurju kjer Polaničevo avstrijsko ali slovensko podjetje ni izvajalec gradbenih del.... Klima majster če mu samo pogledaš supervizor, ugotoviš da ima politično vezo da montira po celem pomurju klime v vse javne zavode in masno kasira..., produkt njegove uspešnosti ni znanje ampak politična veza, katera mu omogoči biznis.... enako kot štajerski petek.

      13 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.10.2012 ob 14:05 gost gost

      Točno tak walter. Kot si povedal. Pa še kdo misli, da lahko kar tako dobiš biznis v Sloveniji, če nimaš nekje nekoga? Tratnjek je lahko zrasel do sem kje je, ker so ljudje danes pač tako pomehkuženi, da ne morejo več zdržati, če se slučajno temperatura dvigne malo nad 20 stopinj. In ne vidiš več javne zgradbe, kjer ne bi na stenah visele te omarice, ki tudi kazijo izgled in seveda trošijo OGROMNO elektrike, ki jo plačamo davkoplačevalci, kot smo tudi te naprave za hlajenje. Mladi Polanič pa je itak sedel v mehki stolček, ki ga je pripravil ata, atu so pa vse to omogočili strici iz ozadja. Ne vem, če kje delajo kak projekt, ki ne bi bil financiran iz državne vreče. O Žerjavu pa itak ne bom izgubljal besed, ker je politik. Za te pa vemo, da so itak univerzalno sposobni. Dobijo tista ministrstva za katere si izpogajajo mesto, ko se sestavlja vlada. In večkrat se kakšno ministrstvo izsili s pogojevanjem glasov v parlamentu.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.10.2012 ob 14:09 lendavščan gost

      Bravo g. Tratnjek, tudi sam poznam znano gradbeno firmo VARIS Lendava, ki je mlade kadre odpuščal in jih nadomešščal preko hčerinske firme z drugimi z Zavoda, za nove subvencije. Državo je obremenil z nadomestili, ki jih prejemajo delavci, namesto njih pa dela cca 20 madžarov-preko kooperana za bagatelo!!!! Se vam zdi to prav g. MiNISTER? Država naj nosi breme, direktor varisa se itak znajde, pri tem mu pomaga še PGZ pri dodelitvi raznih subvencij z vašega ministrstva !!!!HALO, kam smo prišli. Klientalizem na viški. pa nihče nič, ker ste vsi med sabo pajdaši a ne?

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.10.2012 ob 14:33 stanje duha gost

      nakladači na forumu delat se spravite pa sami kaj ustvarite, ne da z nekimi pravljicami za male otroke in teorijami zarote smetite okrog ... a sem pozabil, verjetno ste nesposobni česar koli drugega kot trošenja zgodbic, ki ne zdržijo nobene logične preverbe ...

      7 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.10.2012 ob 19:26 gost gost

      Ja stanje duha, pokazal si tvoje stanje duha. Sploh komentarja vsebine ne premoreš. Verjetno si en izmed ritoliznikov, ki se udinja pri takih, kot so bili govorci. Prodane duše. Daj napiši kaj in podpri z argumenti. Pa vsaj stavek napiši, vsaj malo slovnično pravilno.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. EKOPOMURJE
      13.10.2012 ob 7:53 EKOPOMURJE

      interes naših politikov, tako t.i. levih kot t.i. desnih, je vzdrževanje hobotnici podobne mafijske tvorbe, skozi katero obvladujejo državni kapital in z državo povezane posle, ter skozi vse mogoče različne kanale črpajo kolikor se le da v svoje in žepe svojih prisklednikov. To je tudi edini razlog, da se tako upirajo prodaji "družinske srebrnine" in prejetju tuje pomoči, saj bi čez noč ostali brez odprte samopostrežbe, iz katere lahko odnašajo vse kar jim paše, ne da bi se jim bilo treba ustaviti na blagajni.... Nevarnost Evropske pomoči pa je v prevladi korporativcev, ki obvladujejo evropske birokrate, kateri nas bodo še bolj potunkali, kot so to strorili "naši" goljufi. Borimo se za DEMOKRACIJO in pravno državo v interesu večine ljudi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      13.10.2012 ob 15:36 EDEN gost

      "stanje duha" ne pretiravaj1

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      13.10.2012 ob 16:16 smrkci gost

      Sedaj ko so vse pokradli tajkuni in bankirji sedaj bi naj delavec in ostalo ljudstvo reševalo problem gospodarstva.Politika ve kje imajo denar tajkuni in bankirji in jim ga naj vzame in bo gospodarstvo spet zaživelo, drugače ni prihodnosti za slovensko gospodarstvo.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      13.10.2012 ob 16:47 wtf gost

      Bi človek sklepal, na osnovi spodnje izjave g- Žerjava, da se demokratično izvoljena vlada boji demokracije! Radovan, go home! LJUBLJANA – Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je na novinarski konferenci predstavil predlog obrtnega zakona, ki prihaja iz drugega dela za spodbujanje gospodarske rasti. Ob tem pa je še opozoril na nedopustno “rožljanje z referendumi” na ključne ukrepe za spodbujanje gospodarstva.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      13.10.2012 ob 17:11 Trading Places gost

      biti predsedni uprave Panvite- nič lažjega. poleg že omenjenih gradbeni poslov ki jih v večini plača proračun, bi samo dodal da tudi vsako leto za obdelovanje kmetijske zemlje, katero imajo seveda za socialno najemnino v najemu od Sklada kmetijskih zemljiš, prejmejo od države še malo več kot en milijon evrov subvencij. Pa predpostavljajmo, da dobiček od tega kaj pridelajo, da s tem pokrijejo vse stroške. Ergo: Me prav zanima kam investirajo ta denar, v prekmurje zagtovo ne ali pa ni viden! mogoče za pokrivanje izgub firm ave, marof, itd, ali pa propadlih naložb na jugu balkana. v Panviti bi zagotovo uspela stava kot v filmu "Trading Places" !

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      13.10.2012 ob 19:17 realnost gost

      polanič je svoje prežvečo , dukeč je bilou paše zadosti , tak dugo je bil sit , pa lepote prosin , pa un je ZAPRAVO in v inovacije nikaj nej vložo , ka pa je pa je na ravni države si fejst nagrabo, - vsi tej naši prekmurski BOSSI so prekmurje zapravili , pa nikaj ne krivite Ljubljano, teritorij so obvladali pa lejko začamo od mele in zrnja pa prejk kaputov in posledično je bujo pomurko in sten vso žitelj prekmurja , neprestano nikšo inkobatorstvo , pa še en človek je falil , TE BI PA SLIKA MALO nači ven vijdla , ,, Pavlinjek,, uh te bi pa se po moje zgrabli ali pa nucajo vsi isto knjigo receptov, končno pa tou so face svojega " prav " in ka delajo so nalogi nej dorasli ali bilij kos, POANTA vsega toga pa je ,,,,, ka prekmurski narod dale težko in slabo žive, mamo pa tudi takše gospoude ka v tou sredijno niti ne sodijo , včasik vidiš šteri majo naštukane prste , pa tej ge tudi preci

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.