https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Naš Big Band: »Ko se glasbeniki in bobnarji združijo v orkester«

Ljutomer, 16.10.2012 ob 11:27  

Naš Big Band je v zadnjih dveh letih obnovljeni in na novo ustanovljeni band, ki igra jazzovske, funk, latino, R&B in rock skladbe. Pred kratkim so imeli koncert v Mestni hiši v Ljutomeru. So tudi prejemniki letošnjega priznanja županje za oživitev delovanja v letu 2012. Umetniški vodja orkestra je Miha Györek, z nami pa se je pogovarjal Kruno Karlovčec, dopisni član ritem sekcije (Kruno Karlovčec: »Zakaj dopisni? Ker sem vedno službeno odsoten, ko jih Joža organizira.«) in predsednik glasbenega društva "Naš Big Band" Ljutomer.

Kakšni so bili začetki Našega Big Banda?

Naš Big Band Ljutomer nadaljuje tradicijo tovrstne glasbe v Ljutomeru, ki se je začela že v 90. letih prejšnjega stoletja. V obdobju 1994-2002 je deloval Big Band Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer, ki je izvedel čez 50 koncertov po Sloveniji in tudi v tujini (Avstrija, Češka in Hrvaška). Predvsem je pomembno omeniti vsakoletni decembrski koncert v dvorani OŠ Ljutomer, na katerem so kot gosti sodelovala velika imena slovenske popevke in slovenske ter hrvaške glasbene scene: Irena Vrčkovnik, Alenka Godec, Alenka Pinterič, Edvin Fliser, New Swing Quartet ter Jimi Stanić.      

Kdo sestavlja band? Je stalna zasedba ali so bile kakšne menjave?

Glasbeniki in bobnarji. Ne, zasedba je tipično bigbendovska, tj. sestavljajo jo naslednje sekcije: saksofoni, pozavne, trobente ter ritem sekcija, ki vključuje klavir, bas kitaro/kontrabas, električno kitaro, bobne in tolkala. Seveda pa ne smemo pozabiti na našega pevca Tomija Brusa, ki je že "de facto" polnopravni član Big Banda. Trenutno šteje zasedba 21 članov, umetniški vodja orkestra je Miha Györek. 

V teh dveh letih, odkar smo na novo ustanovljeni, se je sicer zgodilo nekaj menjav članov in včasih se zgodi, da se kateri od članov zaradi objektivnih razlogov ne more udeležiti koncerta, vendar te kadrovske težave uspešno sproti rešujemo.    

FOTO: Koncert v Mestni hiši v Ljutomeru (september 2012)

Kakšne zvrsti igrate? Ste z razvojem banda kaj spreminjali, ali ostajate zvesti izbranim zvrstem?

Igramo od jazzovskih standardov (npr. skladbe »Count« Basie-ja) preko funka, latina, R&B ter rocka. Smo zelo odprti glede glasbenih zvrsti in repertoar na koncertih sprotno prilagajamo publiki. Naš repertoar obsega približno 20 skladb, se pa tu pa tam najde še kakšna skladba, ki smo jo izvajali v prejšnjem stoletju oz. življenju. Več ali manj za dušo.

Kje, kako in kolikokrat potekajo vaje?

V takšnem orkestru so bolj kot skupne pomembne sekcijske vaje (npr. da se dobijo samo saksofoni in »pilijo« skladbe do nezavesti). Vsaka sekcija ima vodjo, ki vaje tudi organizira in izpelje. Večje, skupne vaje orkestra, se organizira kakšen teden-dva pred koncertom. Skupne vaje potekajo praviloma ob petkih zvečer in sobotah dopoldan, se pa zgodi, da so intenzivne skupne vaje v soboto dopoldan in nato še popoldan.

Kje ste že nastopali? Kdaj je naslednji koncert?

Letos smo izvedli štiri koncerte in sicer tri v Ljutomeru (15.3., 1.6. in 28.9.2012) ter enega v Središču ob Dravi (2.7.2012). Naš naslednji koncert bo konec letošnjega decembra, konkretnejši datum bo znan v kratkem, ker še moramo  doreči določene logistične zadeve.    

Kakšno vizijo ima band za prihodnost? Kaj si želite oz. kaj bi radi še dosegli (kje bi npr. še radi nastopili)

Predvsem da delamo to, kar je naše poslanstvo in da maksimalno uživamo v tem početju. Ter seveda, da imamo podporo lokalnega okolja, ker ga bomo tudi mi z veseljem predstavljali po Sloveniji in tujini. Upamo tudi, da bomo s svojim muziciranjem spodbudili učence glasbene šole, da se odločijo za srednjo glasbeno šolo in nadaljujejo s študijem tovrstne glasbe na akademijah doma in v tujini in si s tem zagotovimo potrebni kader. Ali pa celo podmladek!?

V 2013 ciljamo na udeležbo na tradicionalnem srečanju big bandov v Marezigah, prav tako pa da sami organiziramo čim več koncertov v Prlekiji in širše, tudi v tujini, če se pokaže priložnost.

S kom bi v prihodnje radi sodelovali?

Pred kakšnim letom se je porodila ideja o sodelovanju z Urošem Perićem. Te ideje še nismo opustili, zato ga bomo za kakšen koncert v 2013 povabili k sodelovanju. Kot pa je že bilo omenjeno, Tomi Brus je dejansko član orkestra, kar nam zelo pomaga pri zapolnjevanju repertoarja z vokalnimi skladbami.

Kaj bi radi spremenili ali izboljšali? Ali se v bandu soočate s kakšnimi težavami?

Že Zmelkoow so v svojem komadu povedali  – "problemi so in problemi bojo". Tudi v našem orkestru ni nič drugače. Trenutno iščemo prostor za vaje, nato pa sledi hranjenje našega shiranega prašička z evrskimi bankovci velike vrednosti. Da ne pozabim - ob tej priliki bi se zahvalil podjetju Cornus d.o.o. iz Logarovcev in njihovemu direktorju gospodu Dragu Belecu za podporo in pomoč pri odpravljanju tekočih problemov.

Člani Našega Big Banda Ljutomer so:

SAKSOFONI:

Miha Györek             

Bojan Zelenjak          

Nina Merkoci 

Željko Marušić

Matej Bunderla

 

POZAVNE

Andrej Karba

Marko Slavič

Sašo Ozmec

Aleš Levačić

 

TROBENTE

Slavko Lašič

Boštjan Lašič

Andrej Rebernik

Simon Novak

 

RITEM SEKCIJA

Aleš Lubi

Domen Gnezda

Marko Furek

Goran Sarjaš

Jože Zadravec

Zmago Pavličič

Kruno Karlovčec

 

VOKAL

Tomi Brus

FOTO: Septembrski koncert v Mestni hiši v Ljutomeru

FOTO: Na podelitvi občinskih priznanj 2012

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.10.2012 ob 10:34 flex gost

      So rekli, da so bobnarji lahko veseli, da so skupaj z glasbeniki na odru, pa čeprav malo bolj zadaj:), :), :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.