https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

V Gornji Radgoni proslava v počastitev Dneva reformacije

Gornja Radgona, 20.10.2012 ob 7:30  

V včerajšnjih večernih urah je, nekaj dni pred praznikom, v kulturnem domu Gornja Radgona potekala osrednja proslava ob slovenskem državnem in kulturnem prazniku - Dnevu reformacije, letos že štirinajsta po vrsti.

V včerajšnjih večernih urah je, nekaj dni pred praznikom, v kulturnem domu Gornja Radgona potekala osrednja proslava ob slovenskem državnem in kulturnem prazniku »Dan reformacije«, letos že štirinajsta po vrsti. 
V organizaciji Evangeličanske cerkvene občine Apače, občine Gornja Radgona in Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, je tudi letošnja proslava potekala slovesna in pod znanim Trubarjevem geslom: „Stati inu obstati“.
Letos je tudi 462 letnica prve slovenske knjige
Po uvodnih besedah župana občine Gornja Radgona, Antona Kampuša, ki je ob prazniku vsem iskreno čestital, je kot slavnostni govornik prisotne nagovoril znani slovenski akademski slikar in grafik, prof. dr. Božidar Debenjak. 
V kulturnem programu sta sodelovala tudi učenca OŠ Gornja Radgona Laura Müler in Matjaž Rantaša ter pevca Dorina&Dejan ter Blejska grajska tiskarna »Mojster Janez«.
Kot je zapisal prof. dr. Božidar Debenjak: »Z nekaj pomembnimi dejanji so slovenski protestanti zasnovali tudi pot, ki je peljala do slovenske države.«  

V organizaciji Evangeličanske cerkvene občine Apače, občine Gornja Radgona in Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar, je tudi letošnja proslava potekala slovesno in pod geslom: „Stati inu obstati“, besedami, ki jih je Primož Trubar zapisal v svoji knjigi Catechismus iz leta 1550 – v prvi slovenski knjigi.

Po uvodnih besedah župana občine Gornja Radgona, Antona Kampuša, je kot slavnostni govornik prisotne nagovoril znani slovenski akademski slikar in grafik, prof. dr. Božidar Debenjak. V kulturnem programu sta sodelovala tudi učenca OŠ Gornja Radgona Laura Müler in Matjaž Rantaša, ki sta prebrala Kosovelovo Godbo pomladi in Rdeči atom, pevca Dorina&Dejan ter Blejska grajska tiskarna »Mojster Janez«.

Župan Anton Kampuš je poudaril, da smo prav zaradi reformacije in reformatorjev ter knjige v lastnem jeziku stopili ob bok največjim narodom Evrope in sveta. Ponovil je besede, ki jih je nekoč povedal prof. dr. Božidar Debenjak: »Z nekaj pomembnimi dejanji so slovenski protestanti zasnovali tudi tisto pot, ki je pripeljala tudi do slovenske državnosti.« Po njegovih besedah bi se morali veliko bolj ozirati na vrednote, ki jih je postavil protestantizem in tudi po njih žveti. 

Svoj govor je prof. dr. Božidar Debenjak zaključil s sledečimi besedami:"Spomin na reformacijo postaja praznik duha. In je moralni opomin. Samo dobro drevo rodi dober sadež. Bodimo dobra drevesa."

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.10.2012 ob 8:51 ss gost

      Žalostno. Že sama struktura obiskovalcev pove vse! Komunisti grozi vam izumrtje in tako je tudi prav, dovolj dolgo ste mučili slovenski narod in vsega je enkrat konec. Kampuš, Milena ti pošilja lepe pozdrave!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.