https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

Filmi z najboljšimi posebnimi učinki

26.10.2012  

Filmske upodobitve vojn, epskih fantazijskih bitk in znanstvene fantastike, ki skorajda oživijo na filmskem platnu, so v današnjem času del filmskega ustvarjanja za katerega poskrbijo posebni učinki (specialni efekti). Z njimi lahko ustvarite oz. vključite umetnikovo vizijo v samo dogajanje filma skorajda do potankosti, naredite vsak film edinstven in tudi zelo drugačen od prejšnjega. Brez domišljije ustvarjalcev posebnih učinkov, v današnjem času ne bi imeli takšne raznolikosti v filmskem svetu, kot ga imamo.

Ta seznam zajema peščico filmov, za katere verjamemo, da prikazujejo vrhunec uporabe posebnih učinkov in kljub temu, da obstaja cela vrsta filmov, ki bi se lahko znašla na tem seznamu, so prav ti filmi najboljši primer uporabe najsodobnejše tehnologije pri ustvarjanju filmov dandanes.

Ta seznam zajema peščico filmov, za katere verjamemo, da prikazujejo vrhunec uporabe posebnih učinkov in kljub temu, da obstaja cela vrsta filmov, ki bi se lahko znašla na tem seznamu, so prav ti filmi najboljši primer uporabe najsodobnejše tehnologije pri ustvarjanju filmov dandanes.

10. Deep Impact (Veliki udar)

Deep Impact je znanstveno-fantastični film iz leta 1998, ki govori o mladem astronomu (igra ga Elijah Wood), ki opazi v vesolju velik komet, usmerjen proti Zemlji, zaradi česar grozi Zemlji izumrtje. Film je še posebej znan po vplivu dela kometa, ki se loči od večje gmote, (ki je mimogrede uničena s strani skupine samomorilskih znanstvenih, pod vodstvom igralca Roberta Duvalla), saj pade v Atlantski ocean in povzroči nadzvočni mega cunami .

Uničujoča moč dela kometa je precej impresivna in velikanski udarni valovi, ki so ob tem ustvarjeni in se bližajo mestu New York, so neverjetni. Ta film ni med najbolj dobičkonosnimi, prav tako ni osvojil neskončen seznam nagrad in pohval, vendar je še vedno eden izmed največjih in najbolj realističnih filmov o naravnih nesrečah našega časa, prav tako pa posebni učinki uporabljeni v tem filmu, predstavljajo vrhunec sodobne tehnologije tistega časa.

9. Saving Private Ryan (Reševanje vojaka Ryana)

Glede na vojno tematiko, film odstopa od drugih iz tega seznama, vendar je film na seznamu zaradi narave posebnih učinkov v njem. Vsekakor pa je ta film verjetno najboljši vojni film vseh časov in vsebuje igralske talente kot so npr. Tom Hanks, Tom Sizemore in Giovanni Ribisi, režiral pa ga je svetovno znani Steven Spielberg, ter prikazuje zgodbo 7 pogumnih vojakov v II. svetovni vojni.

Film je znan po začetnih 27-minutah »portreta« dneva D v Normandiji (D-Day) – iztovarjanju vojakov na plažo, 6. junija 1944. Že samo ta začetek je dovolj močan razlog, da se je tale film znašel na seznamu. Grozljiv realizem naj bi bil skorajda preveč celo za vojne veterane, ki so dan D dejansko preživeli. Mlajše generacije pa so nad filmom v enaki meri prizadete in polne občudovanja, ob podrobnih orisih prikazanih smrti na bojišču. Film, ki sproža toliko čustev skozi neverjetno realistične prikaze posebnih učinkov in skrbno načrtovanega scenarija zasluži ne samo da je na tem seznamu, ampak da si ga ogleda vsakdo, kot opomnik človeške zgodovine.

8. Star Wars Episode IV: A New Hope (Vojna zvezd IV: Novo upanje)

Vsi originalni filmi trilogije Vojne zvezd, vsebujejo neverjetne posebne učinke za svoj čas, vendar smo mnenja, da je potrebno pričeti s filmom, ki je začel to neverjetno zgodbo. George Lucas je oblikoval eno najbolj znamenitih upodobitev vesolja na velikem platnu, ter z izbrano zasedbo in samo zgodbo, ustvaril eno največjih serij filmov vseh časov.

Za film, ki izvira iz leta 1977 Vojna zvezd s svojimi bojnimi prizori in napredno uporabo posebnih učinkov, še vedno uspe izzvati »wow« pri gledalcih sodobne generacije. Prav tako pa je film, »cilj« mnogih priznanih umetnikov posebnih efektov, ki bi si želeli »predelati« Lucasovo filmsko klasiko.

7. Transformers (Transformerji)

Znanstveno-fantastični film o robotih, Michael Bay-a je bil po ogledu deležen takojšnjih pohval, tako s strani kritikov kot tudi širše javnosti, predvsem zaradi nepozabnih posebnih učinkov. Skoraj 10 metrov visok Optimus Prime je navdušil občinstvo s svojim osupljivim realizmom in pozornostjo do podrobnosti. Film je bil nominiran za 4 oskarje, predvsem v povezavi z vizualno tehnologijo, ki je bila v filmu uporabljena. Ta film je ustvaril dve uspešni nadaljevanji, pri čemer je zadnji del (Transformers 3: Dark Of The Moon), 4. najbolj dobičkonosen film vseh časov. Michael Bay je porabil celo premoženje za posebne učinke v Transformerjih, in takoj lahko vidimo zakaj je bil denar porabljen.

6. Independence Day (Dan Neodvisnosti)

Režiser Roland Emmerich, znan po svoji drzni uporabi posebnih učinkov (2012, The Day After Tomorrow), nam je predstavil ta film o invaziji vesoljcev v letu 1997, pri čemer smo lahko videli nekaj resnično spektakularnih prizorov. Ena najbolj znanih scen je »napad« na Belo hišo, v kateri laserski žarek vesoljske ladje, spremeni objekt v kup majhnih delcev in prahu.

Film je prejel medle odzive kritikov predvsem zaradi igranja, posebni učinki v filmu pa so bili deležni zelo dobrih ocen. Eksploziven vdor nezemljanov, nam prikaže nekaj resnično osupljivih prizorov posebnih učinkov in ogled filma je nuja za vse ljubitelje sci-fi žanra.

5. District 9 (9 Območje)
Peter Jackson je producent tega epskega dela o nezemljanih, ki je bil nominiran v letu 2010  za Oskarja, kot najboljši film. V Južni Afriki zasnovan znanstveno-fantastični film, nas kot gledalce že od samega začetka, fascinira z velikansko vesoljsko ladjo, ki lebdi nad mestom Johannesburg. Sama velikost in ogromna moč ladje je eden prelomnikov v filmski industriji, saj je podjetje CGI ustvarilo eno od največjih »maket« v filmskem svetu in s tem izpolnilo otroške sanje režiserja filma Neilla Blomkampa. Ta je prvotno za ta projekt želel najeti podjetje Weta Digital, vendar so bili mojstri posebnih učinkov zasedeni z drugim velikim projektom – Avatarjem Jamesa Camerona. Vsekakor lahko rečemo, da so ustvarjalci v podjetju CGI s projektom postavili merila na področju posebnih učinkov zelo visoko.

4. King Kong
S proračunom $ 207.000.000 dolarjev so posebni učinki v King Kongu še zmeraj eni od najbolj neverjetnih, ki so jih kdajkoli uporabili v kakšnem filmu. Peter Jackson, je King Konga »oživel« s svojim intuitivnim scenarijem in s pomočjo vsestranskega Andya Sarkisa v vlogi King Konga. Za nastop, se je Serkis odel v celotno obleko v obliki gorile, v kateri je nato oponašal vedenjske vzorce in kretnje goril. Sarkis je za »vlogo« Konga požel veliko pohval, kot tudi Jackson ki je uspel vse skupaj strniti v uspešen film. Kritiki so se pritoževali predvsem na dolžino filma (več kot 3 ure), vendar je epsko-pustolovska fantazija še vedno priljubljena pri gledalcih in Kong je še vedno eden od najbolj realističnih izmišljenih bitij, ki so bile kadarkoli prikazane na velikem platnu.
3. Lord Of The Rings: Return Of The King (Gospodar prstanov: Kraljeva vrnitev)

Še ena stvaritev režiserja Petra Jacksona, ki se je »podpisal« pod 3. del ene najbolj nepozabnih epsko-fantazijskih serij filmov. Seveda govorimo o Gospodarju prstanov: Kraljeva vrnitev, ki je tudi 5. najbolj dobičkonosni film vseh časov. Prizori v zadnji bitki, ki poteka pred vrati Minas Tirtih, so najbolj spektakularne scene, ki so bile kadarkoli narejene oz. izmišljene za katerikoli film do sedaj.
Literarne mojstrovine pisatelja JRR Tolkein, v katerih opisuje fantazijski svet Srednje Zemlje (Middle Earth), v delih kot so The Hobbit, Lord Of The Rings in The Silmarillon, je znal režiser Jackson »oživeti« v svojih filmih do potankosti in tako preliti vizijo Tolkiena v življenje.
2. Inception (Izvor)

Christopher Nolan je znan po ustvarjanju ekscentričnih in »umsko« zapletenih scenarijev in Inception je do sedaj njegov največji dosežek. Z zvezdniško zasedbo Leonardo DiCaprio, Joesph-Gordon Levitt, Michael Caine, in Cillian Murphy, je Inception zanimiv pogled v svet kraje sanj in kako je »naš« svet lahko manipulirati, ko ležimo v postelji vsako noč. Prizor v filmu, ki prikazuje vizualne učinke na osupljivi stopnji, je ko Arthur, lik igralca Josepha Gordona-Levitta, teče navzdol po obnovljivem hodniku ob nični gravitaciji. Ta prizor je bil posnet v dejanskem hodniku, pritrjenem na vrteči se osi, ki simulira anti-gravitacijski učinek. Že gledanje samega prizora, prinaša navdušujočo slabost in lahko se samo vprašamo kako je bilo igralcem ob snemanju dotičnega prizora.

1. Avatar
Ste res pričakovali kaj drugega? To je edini film, katerega proračun je presegel 2 milijardi dolarjev in dosegel skoraj 3 milijarde dolarjev, in film za katerega je ustvarjalec James Cameron moral čakati več kot 7 let, da je prišla tehnologija na takšno raven, da je bilo mogoče film posneti. Načrtovan uraden proračun za film je bil 237 milijonov dolarjev, ki pa je na koncu stal 2.782.275.172 dolarjev. Avatar je spremenil način filmskega ustvarjanja in bil imenovan kot "preboj v filmski tehnologiji."
V filmu je obširno uporabljeno vrhunsko zajemanje gibanja v snemalni tehniki, za izdelavo pravega 3D doživetja, saj je bil celoten film posnet v tej napredni tehniki in ne samo posamezni deli, kot je bila to navada v preteklosti pri drugih filmih. Povprečen film prikazuje 24 sličic na sekundo, in Cameron je že napovedal svoje načrte za nadaljevanje Avatarja, ki bo prikazoval 60 sličic na sekundo. Cameron je »popeljal« posebne učinke in najnovejšo tehnologijo v kinematografe na zelo visoki stopnji in ni videti, da bi se v svojem ustvarjanju kaj kmalu ustavil.

Vir: listverse.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      26.10.2012 ob 17:43 porabje

      Eden film trbej na prekmürščino sinkronizírati

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.