https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

‎”Prekmurski” Šanghaj si je ogledalo že skoraj 30.000 ljudi

29.10.2012 ob 16:03  

Drugi celovečerni film Šanghaj Marka Naberšnika si je od premiere, 2. oktobra, ogledalo že več kot 28.000 gledalcev. Film, ki je nastal po literarni predlogi Ferija Lainščka, si je prislužil prvo zlato rolo.


Šanghaj, ki je nastal v produkciji Arsmedie, predstavlja zgodbo štirih generacij romske družine Mirga, ki jo v prvi osebi pripoveduje Lutvija Belmondo Mirga. Belmondo je tudi osrednji junak zgodbe, romski kralj, ki se odloči ustvariti lastno vas in jo poimenuje Šanghaj. S pomočjo dobrodušnega miličnika in z blagoslovom lokalnih oblasti njegovo naselje hitro raste. Toda ob razpadu Jugoslavije se Belmondo zaplete v preprodajo orožja, kar ga oddalji od družine in ogrozi njegove sanje.

"Šanghaj bolj kot o jugonostalgiji govori o času in prostoru naše polpretekle zgodovine. Ta politični kolorit priča o tem, da je politika bolj nestalna, kot si sama misli. Tisto, kar ostaja, so družina, ljubezen in medčloveški odnosi," je v pogovoru za STA izpostavil Naberšnik.

Velik del snemanja filma Šanghaj je potekal v Filovcih.

Glavno moško vlogo, romskega kralja Lutvijo Mirgo Belmonda, igra makedonski igralec Visar Vishka, ob njem pa v filmu nastopajo Bojan Emeršič in Senad Bašić ter igralka Asli Bayram. Avtor glasbe je Saša Lošić in direktor fotografije Miloš Srdić. Film Šanghaj je na svetovni premieri na 36. festivalu svetovnega filma v Montrealu osvojil nagrado za najboljši scenarij. Film bo danes premierno prikazan v Sarajevu, med 1. in 6. novembrom bo na ogled na filmskem festivalu Diaspora v Torontu. Šanghaj bo 15. novembra odprl tudi letošnji evropski festival Cinedays v Skopju.

Zlato rolo od leta 2001 podarjata Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej z namenom promocije slovenskega filma in povečanja njegove konkurenčnosti v domačih kinodvoranah. Zlata rola pripada filmom, ki so nastali v slovenski produkciji ali koprodukciji in ki so presegli 25.000 gledalcev, so sporočili iz Koloseja.

Naberšnikov prvenec, uspešnica Petelinji zajtrk, je prejel več zlatih rol ter se s filmoma Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja in Kajmak in marmelada Branko Đuriča - Đura uvršča med tri najbolj gledane filme v samostojni Sloveniji.

    Komentarji

    1. gost
      29.10.2012 ob 18:57 GOST MEHO gost

      ZAKAJ SI GA JE TOLIKO; KER SO SREDNJE ŠOLE NATERALI FILM OBVEZNO GLEDAT;: ČE NE SO IMELI NEOPRAVIČENE URE:::

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.10.2012 ob 19:39 subjektiven gost

      na meni je of traktor bil bouše, subjektivno mneje itak :)

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.10.2012 ob 20:31 nepozasme gost

      subjektiven misli ljubezen traktor in rokenrol?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.10.2012 ob 22:17 subjektiven gost

      res je :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.10.2012 ob 10:09 Mimoidoči gost

      Gost Meho, mislin ka je deci nika nej falilo ka so si film ogledali. Ker je zadeva fejst dobra. Ali pa bi bilo baokše ga bi se za kakšno steno zakajali ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.