https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Prihaja krvni davek, novi celovečerec Vitomirja Kaučiča

Ljutomer, 02.11.2012 ob 14:06  

Plan9 je pred vrati premierne predstavitve svojega četrtega celovečernega filma z naslovom Vinopiri: Krvni davek v režiji Vitomirja Kaučiča. Film si boste premierno lahko ogledali v nedeljo, 11. novembra, ob 18. uri v Kinu Ljutomer.


SKLEPNI FILM TRILOGIJE O VINOPIRIH

Film Vinopiri: Krvni davek prestavlja tretji in sklepni film trilogije o Vinopirih. Tokrat vinopiri grenijo življenje mladi Evi Makovec, saj ranijo njenega očeta in ugrabijo njeno dekle. Eva s pomočjo odpuščenega kriminalista Erika in lokalnega avtomehanika Kristjana razkriva, da je mesto v primežu elite vinarjev, ki s pomočjo posebnega vina nadzira vse temeljne institucije oblasti. Ključ do njihovega uspeha je v navezi z vinopiri. Kdo so torej vinopiri? "Vinopiri so manipulativni paraziti, ki za svoje mesene užitke poleg krvi potrebujejo tudi vino, s svojimi spletkami pa inverzirajo rek "in vino veritas". So poosebljenje  pohlepa in nadutosti,  s svojim občutkom večvrednosti, vzvišenosti in posebnosti pa vzbujajo asociacije na egoistični elitizem in klientelizem na slovenskem političnem prizorišču", pravi producentka Helena Lukman. Ko se Evino iskanje spremeni  v krvavi  križarski pohod, ugotovi, da je tudi sama postala del pokvarjene vinopirske intrige, v kateri ji niso bile dodeljene najboljše karte.

PO PRLEŠKIH GORICAH BODO STRAŠILI VINOPIRI

Krvni davek je mikroproračunski neodvisni film v lastni produkciji Društva Plan9, posnet s podporo sponzorjev in minimalnim prispevkom JSKD. Snemanje je potekalo letos poleti in je zajemalo 23 snemalnih dni. Igralsko ekipo so sestavljali nekateri že preizkušeni igralci ter nekaj na avdiciji izbranih igralcev iz amaterskih voda. Tea Melin in Miloš Bavec sta prepričljivo odigrala glavni vlogi in se obenem posvečala drugim nalogam; Tea je skrbela za masko, Miloš pa za filmsko glasbo. Maska in posebni učinki so poskrbeli za prepričljivo metamorfozo vinopirjev, ki so tako idilični prleški pokrajini vdahnili temačno in morbidno vzdušje.

Krvni davek je prvi film Društva Plan9, ki je posnet v polni ločljivosti, zaradi česar bo sprejemljivejši za predvajanje v redni distribuciji. V celoti je bil posnet s Canonom 5d Mark II, ki so ga uporabljali tudi v visoko proračunskih filmih kot npr. Iron Man 2 in uspešnih serijah, kot je na primer Dr. House. "Za kvalitetni preskok od naših prejšnjih filmov so bolj kot boljša snemalna oprema pomembne naše kreativne in organizacijske rešitve. Med letom 2005 in 2010 smo posneli tri celovečerce in si tako pridobili ogromno izkušenj. Te pa se poznajo na vseh stopnjah produkcije, najbolj pri samem scenariju", razlaga igralec in avtor filmske glasbe Miloš Bavec.

URADNA PODZVRST SLOVENSKEGA FILMA - 'PRLEŠKI HOROR'

Žanrsko je film grozljivka z elementi kriminalke, ki je dodobra prepojena s pronicljivim in sedaj že dobro prepoznavnim humorjem scenarista Vitomirja Kaučiča. V Sloveniji so sicer žanrski filmi pravi eksoti, a že prejšnji trije filmi v produkciji Plan9 (Vinopiri: Blutvajnšricar, Korpus Krispi, Vinopiri: Ledena trgatev), ki so doživeli premiero na najpomembnejšem slovenskem festivalu žanrskega filma, Grossmanovem festivalu fantastičnega filma, so zakoličili pot 'prleškemu hororju' kot uradni podzvrsti slovenskega filma. "Ozke struge žanra zahtevajo več iznajdljivosti in kreativnosti v izražanju, obenem pa naši izdelki tako nimajo težav z identiteto in so dostopni širšemu občinstvu", pravi Vitomir Kaučič, scenarist, režiser, snemalec in režiser filma Vinopiri: Krvni davek, sicer pa akademski slikar.

O PLAN9

Društvo filmska in glasbena praksa Plan9 že devet let deluje v smeri realizacije izvirnih filmskih projektov, ki se jih po pri nas ustaljenih produkcijskih poteh ne bi dalo izpeljati. Skrbi za produkcijo politično in socialno neodgovornih, neposrednih, brezkompromisnih in originalnih filmov. Kljub pomanjkanju sredstev s pogosto uporabo pristopa "naredi sam" in neformalnega izobraževanja omogoča rast formalne in vsebinske kakovosti svojih izdelkov.

Premiera filma bo torej 11. novembra, vstopnice (cena je 3 evre) pa lahko kupite v Baru Klub na Prešernovi ulici 7, Okrepčevalnici Čarli na Starem trgu 10 v Ljutomeru ter na blagajni Kina Ljutomer eno uro pred premierno projekcijo. Vstopnice je prav tako mogoče rezervirati na info@plan9.si. Več informacij najdete na uradni spletni strani Društva Plan9 www.plan9.si in na njihovi facebook strani (strani za oboževalce filma Vinopiri: Krvni davek).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.11.2012 ob 20:58 gost gost

      Vito ČESTITKE !

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.