https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Prekmurski šolski film Štraf sprejet na eko festival v Beograd

09.11.2012 ob 7:30  

Učenci osnovne šole II iz Murske Sobote so s pomočjo profesorjev v lanskem šolskem letu  ustvarili film Štraf, ki je junija letos zmagal na mednarodnem festivalu G-fest. Po priporočilih žirantov so ga poslali na največjih eko festival v Evropi - Green screen fest v Beograd - kjer je bil kot edini slovenski film sprejet v tekmovalni del festivala.

Vsi sodelujoči - 12 učencev in 3 spremljevalci z Osnovne šole II iz Murske Sobote - se bodo festivala, ki bo potekal od 14. do 16. novembra, tudi udeležili in poskušali maksimalno doživeti Beograd. "Zgodba je lep primer, da se z učenci še vedno da delati in to kakovostne stvari. Poleg tega pa nam pomaga tudi lokalna skupnost in šola, saj so obisk Beograda omogočili prav oni. Sam programski direktor festivala Vladimir Šćekić pa nam je pripisal kar realne možnosti za uspeh tudi na tem festivalu," pravi profesor Marko Wolf, ki je spisal priredbo in besedilo glasbe in še mnogo drugega.

Film Štraf je nastal v okviru javnega razpisa G-Rajskega festivala, mednarodnega festivala naravoslovnega filma in osveščanja o trajnostnem razvoju, katerega namen v mladinski kategoriji Junior je spodbujati mladino, ki je šele na pragu spoznavanja tako ekoloških prizadevanj in kakor tudi filmske umetnosti. Film je prejel po mnenju strokovne žirije (Leon Krpič, Aleša Valič, Vojko Anzeljc) nagrado za najboljši kratki film v kategoriji Junior ter priporočilo za prijavo filma na »Green screen Fest« v Beogradu, kjer so film sprejeli v tekmovalni program. Čestitke so prejeli tudi s strani Aljoše Bagole, kreativnega direktorja Pristopa.

O filmu

Idejna zasnova filma temelji na country pesmi Curlyja Putnama, ki jo je prvič uglasbil leta 1964 John Darrell in je v interpretaciji Toma Jonesa postala svetovni hit in evergreen. Zgodbo o hrepenenju kaznjenca so učenci prenesli na sodobno ekološko tematiko, kar v prekmurskem dialektu povzema tudi naslov »Štraf« (kazen, rana, pot). Angažma filma se premišljeno sklicuje na reference iz okoljevarstva, filma in glasbe ter vzpodbuja otroke in mladino k ustvarjanju video in filmskih vsebin ter tako nagovarja širši krog gledalcev.

 

V filmu so igrali: Alen Lončar, Gašper Marič, Tim Hajdinjak, Jaka Ambruš, Sara Flegar, Nina Babič, Sanja Toplak, Tomaž Peček, Špela Kozar, Bogomila Kuhar, Tjaša Flegar in Iva Gabor.

Priredba in besedilo glasbe: Marko Wolf, prof
Harmonika: Gašper Marič
Glas: Matej Lopert
Ton: Marko Wolf, prof.

Kamera: Marko Wolf, Gašper Marič.
Montaža: Marko Wolf
Prevod: Klaudija Berden, prof.
Scenarij: Matjaž Geder, prof. in Marko Wolf, prof.

Režija: Marko Wolf, prof. in Matjaž Geder, prof
Produkcija: OŠ II Murska Sobota v sodelovanju s PNV Group.

Šola prejela že kar nekaj nagrad

Omeniti je potrebno, da ta film ni zgolj en uspeli projekt, ampak so z učenci pripravili že kar nekaj znanih in nagrajenih osnovnošolskih filmov:

- Rompompom (2009)- 1. nagrada v vseslovenskem projektu "Policist Leon svetuje", ki ga razpisuje Ministrstvo za notranje zadeve - Policija

- GeEsEm (2010) - 1. nagrada po izboru publike na Mikkrofilm festivalu

- A.D.R.E.N.A.L.I.N (2011) - film posnet v sodelovanju s skupino Siddharta

- A.D.R.E.N.A.L.I.N (2012) – 2. nagrada na festivalu »Koušta«

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2012 ob 10:04 eta gost

      res simpatično. čudovit glas -bravo, matej

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.