https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Simpozij romskega jezika

Murska Sobota, 09.11.2012 ob 14:09  

Ob 5. novembru, svetovnem dnevu romskega jezika, poteka v Murski Soboti simpozij Romski jezik v sodobnih časih. Romi ob tem poudarjajo, da je njihov jezik priznan kot uradni, ker pa obstaja v mnogih narečjih, je poleg njegovega ohranjanja in razvijanja potrebna tudi standardizacija.

Na simpoziju domači in svetovni jezikoslovci, učitelji romskega jezika in literature, novinarji, pisatelji in politiki razpravljajo o tem, kako bi romščino zaščitili, saj je zelo pomembna za identiteto skupnosti. V zahodni Evropi so namreč zaradi političnih ali zgodovinskih vzrokov marsikje pozabili na svoj jezik. V Evropi, kjer živi blizu 20 milijonov Romov, ima marsikje status manjšinskega jezika, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Sloveniji, na Švedskem in Madžarskem, v nekaterih pokrajinah, kot sta Makedonija in Kosovo, pa tudi status uradnega jezika.

Vodja službe za narodnosti Stane Baluh je v slavnostnem nagovoru povedal, da tačas zelo intenzivno potekajo razgovori o poenotenju romskega jezika na območju celotne Evrope, med prednostnimi prizadevanji slovenskega nacionalnega programa ukrepov za Rome v letih 2012-2015 pa je tudi ohranjanje in razvoj različnih oblik romskega jezika ter povečanje ozaveščanja večinskega prebivalstva o obstoju kulture, šeg in navad pripadnikov te skupnosti.

Baluh je napovedal več usposabljanj, na katerih bodo uradnim osebam, ki delajo v okolju, kjer živi romska populacija, predstavljali bistvene značilnosti romske kulture in jezika ter pozval k strpnosti in dialogu pri obravnavi odprtih vprašanj. To, da nekateri uradniki obvladajo romščino, pa bistveno pripomore k lažji komunikaciji in večjemu razumevanju. Prav jezik je zaradi svojih značilnosti, povezanih z romsko kulturo, edinstven in v našem okolju ga je zato potrebno negovati in ohraniti za prihodnje rodove, to pa lahko naredi samo zapisana beseda, je še dodal.

Tudi predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat Muc je poudaril, da je jezik izjemno pomemben za ohranitev romske identitete, ki mu je potrebno dati veljavo, nevarnost za njegovo izginjanje pa vidi tudi v tem, da ga mnogi Romi ne uporabljajo in se prilagajo jeziku okolja.

Generalni sekretar Evropske romske unije Dragoljub Acković je opozoril, da se proces standardizacije romščine, ki se je začel pred 40 leti, mora nadaljevati in končati, saj še vedno velja, da je romski jezik eden, pa čeprav se nekateri Romi ne razumejo, so pa vsa narečja enakopravna.

Tudi drugi udeleženci simpozija, ki so ga pripravili Zveza Romov Slovenije, Romsko društvo Zeleno vejš Serdica in Romsko društvo Romani union Murska Sobota, so se strinjali, da bi standardizacija jezika pomagala pri učenju jezika in njegovem ohranjanju, saj ga mladi vse bolj opuščajo.

STA

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.11.2012 ob 16:49 Rom gost

      Manušale; Muken le manušen školenca pri Asej seji na gejkhe Naun 6. razredja u Muja pa SAR buja

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.11.2012 ob 17:12 brzi gost

      ka je to KO TO TAMO PEVA drugi del

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.11.2012 ob 17:23 tip top gost

      Katastrofa za Rome!

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. smrt
      09.11.2012 ob 17:54 smrt

      Ha,ha ,ha kakšne majo " mladi vse bolj opuščajo svoj gezik " najboukše de ka do imeli in uvedli seminare in učenje ciganskoga gezika .Tou te doj buje kakšno skrb majo glede gezika .

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.11.2012 ob 17:56 gost --- gost-- šinjek gost

      Kourav andu muj ande vse purdije .

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.11.2012 ob 20:35 goričanec gost

      TO KAJ DELA JO ROMI-CIGANI TOJE KATASTROFA ČE KAJ POVEŠ ROMSKI ŽE ON POVE KAKO TO GOVORIŠ SAJ MUC JE ISTA OSEBA KI RAD NE GOVORI ROMSKI.JAS OSEBNO SEM BIL ZA DOVOLJEN V PIRAMIDI KO JE GOSPOD JELENČIČ GOVORIL O CIGANI SAJ JE IMEL VSE PRAV.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.11.2012 ob 20:57 jehey gost

      http://www.youtube.com/watch?v=7iEHvbbfbmM

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      09.11.2012 ob 23:13 ko te šiša gost

      cigani nedo nikoli sodili med normalne lidi zato ka so vsi zaostali !!! Te Muc se naj vo ne meče ka ma nikšo cigansko šolo. Ge san še nej vido izobraženoga cigoja razen če je kakši križanec med bejlimi ciganami. Ge van poven najbokši cigan je mrtev cigan. Pa što de v nedelo volo Turka naj zna ka je to tak kak če bi volo cigoja !!!! Turk,Jankovič,Kučan njihovo volilno telo so cigani, pedri, lejzbike, trenerkaši, izbrisani, muslimani, podporaši, dileri,....in še bi lejko naštevo v nedogled in ta drhal more biti zvoljena če je več te drhali v sloveniji kak nas pravih slovencov!!!!!!!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      09.11.2012 ob 23:21 1111 gost

      ROM kakso solo mas tij ka vse tak doj glejdas lejko ti je prouti ka si tij nej tan vijdim ka te tou neka fejst boli ka si nej tan pa malo lepse pijsi SINJEK tij pa izgleda da si brez kulture gor zraso jehey: tou so nej cigani tou so pavri mogoce si pa se tij cuj na ten videoposnetki

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.11.2012 ob 9:26 PICKE PREKMURSKE gost

      PICKE PREKMURSKE SAMO PRED RACUNALNIKAMI STE TAKSNI FRAJERI OVACI PA NE VUPLETE- A- POVEDATI SRAM VAS BILO BANDA PREKMURSKA

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.11.2012 ob 12:11 lili gost

      kak dugo de država na račun delavhih finančno podpirala bedarije, ka si jih prevrigrani - Muc pa te z keco izmišljujejo ?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.11.2012 ob 12:55 lepi gost

      Nevem zakaj se toti politični Romii sramujejo svojega ciganskega porekla Namesto da so ponosni ka so CIGANI jih je sram saj prekmurec ne more biti medžimurec tak nej cigan - rom. Kak de se zdaj zvala njihova specialiteta CIGANSKA PEČENKA LETA 74 so vas Evropski politiki nategnili in tak ste zdaj njihovi politični romi pitajte tega DR. Muca ki si je kupil ta naziv v neki namišljeni Šoli v Srbiji Spričevalo a siromak ne ve ka je na pol NEPISMEN : Naj ide v kamence ka njemi povejo točno ka je CIGAN OSTANE CIGAN

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.11.2012 ob 18:21 Rom gost

      Sem tudi Rom , gimnazijast murska Sobota leta 1995 Sem pa študiral 4. leta v londuno in 2. leti v ljubljani . Po poklicu Sem trnutno inginer in učitel ekonomske šole v ljubljani , Drugo leto v Maja pa samostojni inginer, Me pa nic ne boli da Muc tam sedi in drugi. Še lep Dan vam . Saj se samo za denar gre. SORRY

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.11.2012 ob 18:42 SMRKCI gost

      Telku pravijc gnes din nema nihče kelku ju maju cigani.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. smrt
      10.11.2012 ob 22:30 smrt

      replika ---Rom :18:21.Tou ka si tij napijsal tou lahko prodaš vam ciganom takšno tvojo šolo .Pijsati ne vejš nej ka bi se šolau v Londoni .Če imaš imaš 4 r pomožne O.Š. to ti verjamem . gimnazijat ???? ingenir ???? v Maja ???? ka si tou nametal za besed ?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      11.11.2012 ob 7:49 Rom gost

      SAR adau valakas Dukhal

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      11.11.2012 ob 11:30 gost--paver gost

      Popišam se na ciganski gezik .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      11.11.2012 ob 19:49 ffff gost

      halo paver cigani so ti mater jebali zdaj znaš ka si cigo

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      13.12.2012 ob 19:44 gost rom cigan gost

      ka tak cigane moti ka pavri misle onas saj majo prav zamislite si če bi mi bili na njihova mesta bi jih križali oni paitak ravnajo z nami zelo dobro ka si eni ciganji to ne zasližijo saj znamo kaj dela ciganska mafija to je samo kučanova in jankoviča šola saj muc in njegovi idejo po isti poti če njim kaj smrdi časi napadajo rudaša zamislite si vojna rudaš proti mucu in njegovi mafi-'''' bandi to se zna ka je rudaš sposoben borec proti mucovoj ciganskoj bandi nede dugo vladavina svet romske skupnost ka dugo nemo poslišali in gledali mucovo bledarijo to vala tidi za zvezo romov slovenije to ka piše slovenija sidragi cigani za pomlite ti nemre ešče biti ciganska republika ovači do na pa začnili seliti te nam pa bog pomagaj to tega pa ne sme priti ka boste prle spakovani vi to ni groižnja to je prošnja zaumik ali pa začnite pošteno delati inživeti za rome oziroma ciganje inače ste gotovi lopovi bol domače mucova banda ki igra brez glazbila dobro pa z romskimi življenjem samo dugo nej bojte pripravljen zdaj smo mi na vrsti vi ste g

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.