https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Murski Soboti bo decembra za otroke in mladostnike vrata odprl Kekec

Murska Sobota, 16.11.2012 ob 12:53  

Glede na prepoznano in vedno bolj perečo problematiko družin so na murskosoboškem centru za socialno delo pripravili program pomoči otrokom, ki odgovarja na njihove razvojne potrebe in zagotavlja prostorsko možnost za preživljanje časa ob podpori ustvarjalnih, toplih in strokovno usposobljenih odraslih.

 

Zato so na Centru za socialno delo Murska Sobota pristopili k ustanavljanju Dnevnega centra za otroke in mladostnike Kekec, ki bo odprl svoja vrata v drugi polovici meseca decembra. Vse aktivnosti in storitve bodo za otroke in mladostnike brezplačne. Dnevni center bo predstavljal dodatno dejavnost centra in bo financiran iz drugih virov (donacije, lokalne skupnosti) in ne iz proračunskih sredstev. 

Potrebno je začeti z razvojem mrež pomoči ranljivim družbenim skupinam

K ustanovitvi je prispeval tudi v mesecu oktobru organiziran delovni sestanek z naslovom Center za socialno delo Murska Sobota v vlogi koordinatorja za razvoj nevladnega sektorja v Prekmurju, ki je bil sklican predvsem z namenom spodbujanja razvoja mreže pomoči ranljivim družbenim skupinam.

»Vsi udeleženci delovnega sestanka smo se strinjali, da v Prekmurju mreža storitev pomoči, ni razvita do te mere, da bi ustrezno odgovarjala na vedno bolj pereče stiske ljudi v našem okolju.  Posebno pozornost smo v tej zvezi namenili socialno, čustveno in ekonomsko ogroženim družinam. Kot ljudje, strokovnjaki in institucija smo ob zaznanem dejstvu tako po človeški kot po profesionalni ravni dolžni pomagati najbolj ranljivim v danih okoliščinah, torej otrokom,« pojasnjujejo na murskosoboškem centru za socialno delo.

Strokovna pomoč staršem

V okviru svetovanja je strokovna pomoč družinam usmerjena predvsem k podpori in pomoči staršem, ki jim primanjkuje znanj, spretnosti in moči pri vzpostavljanju ustrezne komunikacije in skrbi za otroke. »V dnevnem centru za otroke in mladostnike bomo prisluhnili težavam in stiskam otrok, se z njimi učili, igrali, kuhali, ustvarjali. Skupaj bomo iskali poti in odgovore, ki prinašajo pozitiven odziv in uspeh v šoli, med vrstniki in  doma. Otroci bodo sodelovali v raznih tematskih delavnicah z namenom dviga samozavesti ter učinkovite uporabe znanj v vsakdanjem življenju,« še dodajajo na CSD Murska Sobota.

Dnevni center bo svoj program izvajal v popoldanskem času, ko se otroci vračajo iz šole in nimajo ustrezne spodbude v domačem okolju iz različnih razlogov. V času počitnic in pouka prostih dni bo dnevni center odprl vrata že v dopoldanskem času. V Dnevnem centru za otroke in mladostnike Kekec bodo otroci in mladostniki imeli možnost izraziti sebe ob podpori in prijetnem vzdušju skupine.   

Zbirajo finančna sredstva in vabijo prostovoljce

V prvi fazi ustanavljanja dnevnega centra za otroke in mladostnike, ki smo ga poimenovali Dnevni center za otroke in mladostnike Kekec bomo oblikovali logotip. Za vzpostavitev programa potrebujemo finančna sredstva, ki jih bomo poskušali pridobiti z donacijami, katera se lahko nakažejo na št. računa 01100-6030304375, odprt pri UJP Murska Sobota.

V projekt vabijo tudi prostovoljce, ki bi kot zunanji sodelavci ob podpori strokovnih delavcev želeli sodelovati. Tudi zaposleni na Centru za socialno delo Murska Sobota bodo v programu Dnevnega centra za otroke in mladostnike Kekec sodelovali prostovoljno, saj si želijo, da projekt zaživi in da v dnevni center začnejo čim prej zahajati otroci in mladostniki.

    Komentarji

    1. gost
      16.11.2012 ob 14:03 rožica gost

      Mene pa zanima ali je možno z njimi sodelovati? Pomagati pri izvajanju itd...tudi prostovoljno!??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.11.2012 ob 17:36 prostovoljka gost

      Sodeluje lahko vsak, kdor ima veselje za delo z otroci, predvsem so iskani prostovoljci, takoj sedaj kot tudi za dlje časa. Oglasite se lahko na centru, na spletni strani imajo prav tako zapisano, da se išče postovoljce. Krijejo zavarovanje za primer poškodbe, potne stroške in malico ( če traja več ko 4 ure). Prostovoljec se vključuje kolikor lahko, najmanj je 4 ure na mesec. Več informacij na http://www.csd-ms.si/ pod prostovoljstvo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.