https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Hrana, od katere lahko postanete odvisni

20.11.2012  

Nihče se ne bo prenajedal s špinačo in brokolijm. Industrijska hrana, ki jo jemo danes ima izjemno moč nad našimi čutili.

Čips in čokoladice vas lahko spremenijo v odvisnika. Za to lahko krivite sol, sladkor in maščobe. Današnja predelana hrana vsebuje omenjena živila ne pa tudi beljakovin, vlaknin in vode, ki pomagajo telesu, da se spopade z njimi.

Katera hrana povzroča največjo odvisnost?

 

1. Sladoled

Hrana, ki najlažje zasvoji, je sladoled. Nič čudnega. Študije kažejo, da velika upraba predelanih sladkorjev, kot je sladoled, lahko zmanjša željo po hrani, ki je nekoč veljala za sladice, kot je recimo sadje. Ko enkrat pride do te spremembe je edini način, da se poteši želja nov sladoled.

 

 2. Sladkarije

Na Univerzi na Floridi že več kot trideset let preučujejo odvisnost od hrane. Prišli so do spoznanja, da lahko sladka hrana, kateri je izpostavljen otrok v maternici privede do želje za sladkorjem, ko se otrok narodi. Morali bi biti previdni, čemu izpostavljamo otroke, saj jih lahko spremenimo v zasvojence s sladkorjem.

 

3. Pomfrit

Pomfrit je nočna mora vsakega nutricionista. Slan je in vsebuje malo naravnega sladkorja. Poleg tega, da povzroča pravo odvisnost vsebuje v majhnih količinah tudi rakotvorni akrilamid.

 

4. Čokolada

Potrebno je imeti mero - kocka je dovolj. Neka študija je pokazala, da imajo čokoholičarji (tako imenujejo sami sebe) fizično in psihično reakcijo na čokolado. Čeprav imajo temne čokolade oziroma tiste z veliko vsebnostjo kakava določene koristi za zdravje je večina čokolad na trgu polna maščob in sladkorja ter dejansko škodljivih za zdravje.

Foto: sxc.hu

5. Keksi

Že sam pogled na hrano, ki nas vabi spodbuja izločanje dopamine. Če podležete želji za sladkim, bo možgane preplavil dopamin in želja po novih prigrizkih bo rasla. Keksi vsebujejo maščobe, sladkorje ter soli in uprejo se jim lahko samo tisti z najtrdnejšo voljo.

 

6. Čips

Neverjetno je koliko maščob in soli vsebuje čips. Nekateri vsebujejo še dodan sladkor.

 

7. Torte

Če jih jeste pogosto ne boste upihnili veliko rojstnodnevnih svečk. Debelost, diabetes in presnovni sindrom bodo poskrbeli za vas.

 

8. Testenine

Najlažji način je pretiravanje s testeninami. Poleg tega jih navadno pripravimo na maslu, jih prelijemo s smetano ali sirom. Vendar pa, če jeste polnozrnate testenine kuhane al dente in uporabljate oljčno olje, njihova hranilna vrednost narašča.

 

9. Krofi

Kot da pecivo ni dovolj velika skušnjava, se krofi pečejo v olju. Težko se jim je upreti saj vodijo do izločanja dopamina.

 

10. Kruh

Bel kruh je le bleda senca tega, kar se je nekoč imenovalo kruh. Rafinirana moka iz katere se dela bel kruh ne vsebuje otrobov, ki so bili v kruhu stoletja.

 

Vir: Magazin.hr

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.