https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

GFML: Prihodnje leto bo Miklošičevo leto

Ljutomer, 20.11.2012 ob 15:02  

Ob bližajočem se Miklošičevem letu 2013 so včeraj na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru organizirali tiskovno konferenco, na kateri so predstavili vizijo in vizualno zasnovo ob 200-letnici rojstva jezikoslovca Franca Miklošiča in 50-letnici gimnazije.


V letu 2013 namreč v Ljutomeru praznujejo nekatere za kraj, regijo, pa tudi samo državo Slovenijo pomembne obletnice. Posebej izpostavljeni sta 200 letnica rojstva jezikoslovca, pravnika, politika dr. Franca Miklošiča, rojenega 20. novembra 1813 v Radomerščaku pri Ljutomeru. 150 let po njegovem rojstvu, leta 1963, so predstavniki takratne občinske oblasti v Ljutomeru sklenili ustanoviti gimnazijo in ji dali ime prav po dr. Francu Miklošiču. V vseh teh letih, kmalu jih bo 50, si je gimnazija pridobila sloves uspešne srednje šole in je danes osrednja izobraževalna institucija v pokrajini ob reki Muri.

Da bi obeležili vse pomembne obletnice, v prihodnjem letu na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) načrtujejo številne dejavnosti, kjer bodo sodelovali kot nosilci ali sodelujoči.

Na konferenci so sodelovali mag. Olga Karba, županja občine Ljutomer, Zvonko Kustec, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča, Ivan Fras, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor, Monika Lovše Rošker iz Birobiro d.o.o., Irena Štuhec, profesorica na Gimnaziji Franca Miklošiča in Franc Čuš, profesor na Gimnaziji Franca Miklošiča.

FOTO: Zvonko Kustec, ravnatelj GFML

Na tiskovni konferenci so predstavili planirane aktivnosti v letu 2013, s katerimi bodo obeležili obe obletnici, predstavili so prenovljeno celostno podobo šole, odkup Miklošičeve zapuščine in potek Miklošičevih dni. Vse aktivnosti je predstavil Franc Čuš, profesor na Gimnaziji Franca Miklošiča.

V planu so tako številne prireditve za obeležitev 200 letnice rojstva dr. Franca Miklošiča in 50 let obstoja Gimnazije Franca Miklošiča. V decembru pripravljajo celostno podobo obletnic in šole, avgusta 2013 pričakujejo izid monografije ob 50 letnici gimnazije, slavnostno akademijo in srečanje generacij. Novembra prihodnje leto bosta potekala simpozij in proslava ob 200 letnici rojstva dr. Franca Miklošiča.

V okviru prireditev bosta predstavljena tudi dva filma, in sicer o dr. Francu Miklošiču in predstavitveni film o gimnaziji. Prav tako bo potekalo literarno srečanje, in predstavljena antologija dijaške poezije, predstavitev poezije bivših in sedanjih dijakov.

Ob tem bodo potekale tudi številne spremljevalne aktivnosti: tekmovanje v poznavanju sodobne zgodovine slovenskega naroda "Pot v prihodnost", likovni in literarni natečaj, Srečanje gimnazij "Miklošičevih mest", Razstava "Miklošičeva zapuščina", izdelava spominskih plaket in priznanj, pripravljajo pa tudi razpis za "himno GFML".

Nova celostna podoba ljutomerske gimnazije

Zvonko Kustec, ravnatelj ljutomerske gimnazije, je povedal, da "50 let šole pomeni tudi neko priložnost, da se ta celostna podoba naše šole, ki jo vsi dobro poznate, spremeni, da naredimo malo modernejše zadeve." Tako so iskali sodelovanja, najdlje so prišli z gospo Moniko Lovše Rošker, diplomirano oblikovalko. Povedal je še, da je stvar še v nastajanju, vendar pa so prve zasnove postavljene.

Nato je prenovljeno celostno podobo šole predstavila Monika Lovše Rošker iz Birobiro d.o.o., ki jim je bila dana možnost sodelovanja pri ustvarjanju nove podobe gimnazije. Poudarila je, da so dobili zahtevno nalogo, da spremenijo celostno podobo gimnazije. "Podobo Franca Miklošiča smo ohranili. Pri barvah se nismo omejevali, saj v to ustanovo vseeno pridejo mladi ljudje, sveži, polni znanja, ki znanje prinašajo in odnašajo. Gimnazija je ena taka ustanova, ki dopušča igro barv, barve se prepletajo od hladno modre do toplo oranžno-rumene. Skozi leta so se uveljavile te črke, GFML, bila je tudi želja, da bi se to ohranilo in bi se gimnazija preko tega pozicionirala. Osnova je belina, ki dopušča logotipu, da diha, da se loči in je berljiv, portret pa še vedno daje neko resnost ustanove", je še povedala. Ta aplikacija se pojavlja na vseh osnovnih dokumentih, na dopisnih listih, kuvertah in vizitkah gimnazije.

FOTO: Monika Lovše Rošker, Birobiro d.o.o.

Na konferenci so omenili tudi odkup Miklošičeve zapuščine, pri katerem so sodelovali Občina Ljutomer, ljutomerska gimnazija in Pokrajinski arhiv Maribor. O tem je več povedal Ivan Fras, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor, ki je edina ustanova v Sloveniji, ki hrani Miklošičevo osebno zbirko. Odkup Miklošičeve dediščine je stal 20.000 evrov, del tega arhiva, ki ga hranijo v Mariboru, pa so predstavili tudi včeraj ob koncu konference.

Miklošičevi dnevi 2012 - Jezik v stiku

Ta teden se odvijajo Miklošičevi dnevi, program katerih je predstavila Irena Štuhec, profesorica na Gimnaziji Franca Miklošiča. Tradicionalni Miklošičevi dnevi so že 9. po vrsti in ohranjajo spomin na jezikoslovca Franca Miklošiča, prikazujejo pa ustvarjalnost mladih, opozarjajo na občutljiva in zanimiva vprašanja preteklosti, sedanjosti ter nas usmerjajo v prihodnost. Krepijo medkulturni dialog in nadgrajujejo znanje materinščine.

V okviru Miklošičevih dnevov je včeraj potekal literarno-humanistični večer "Ljudstvo Lunja", na katerem so sodelovale kulturno-umetniške skupine gimnazije, gost pa je bil Vlado Žabot. Danes so v gimnazijski knjižnici otvorili razstavo "Življenje slovenščine", dijaki pa so si v kulturnem domu Ljutomer ogledali film Šanghaj. Jutri je v programu simpozijski del "Zakaj so mladi radi v stiku? - neomejene možnosti jezika/jezikov", kjer bo sodelovala izr. prof. dr. Vesna Mikolič s Fakultete za humanistične študije Koper.

V petek Miklošičeve dneve zaključujejo z Miklošičevim pohodom, v okviru katerega bo na Miklošičevi domačiji potekalo tematsko opoldne z naslovom "Življenje jezika in časa". Popoldne sledi srečanje članov Prleške akademije s predstavniki Filozofske fakultete Univerze v Mariboru na temo "Miklošičevo leto", ki se bo odvijalo v Kulturnem in upravnem središču Sveti Jurij ob Ščavnici, za tem pa bo sledilo predavanje in pogovor na temo "Slovenska kmečka kultura", ki ga bo vodil dr. Miran Puconja.

FOTO: Ivan Fras, direktor Pokrajinskega arhiva Maribor

FOTO: Nova podoba

FOTO: Del arhiva Miklošičeve zapuščine

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.