https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Božični sejmi po Evropi odpirajo svoja vrata

26.11.2012 ob 8:35  

Spet prihaja čas, ko bodo po vsej Evropi odprli božične sejme, na katere se vsako leto odpravi tudi veliko Slovencev. Čeprav se zdi, da z zgodnjim začetkom skrajno pretiravajo, saj ponekod odprejo svoja vrata že te dni, nas vsako leto znova zamikajo nam najbližji božični sejmi na Dunaju, v Budimpešti, Salzburgu in Pragi. V vsaki državi so malo drugačni, z drugačnimi kulinaričnimi specialitetami in tipičnimi spominki in prav zagotovo lahko povsod najdemo kaj zanimivega, uporabnega ali zabavnega zase in za svoje bližnje.

Dunaj (Avstrija)

Dunajski božični sejem Christkindlmarkt pred mestno hišo je eden izmed najbolj obiskanih in hkrati tudi eden izmed najstarejših božičnih sejmov v Evropi. Organizirajo ga že od 13. stoletja, na več kot 140 stojnicah pa so na voljo izdelki avstrijske domače obrti, novoletni okraski, igrače in seveda kuhano vino, pečen kostanj, čebelarski izdelki, sladkarije in ostale božične dobrote. Božični sejem na Dunaju je posebej priročen za tiste, ki se želijo izogniti nakupovalni mrzlici tik pred božičem, saj Christkindlmarkt odprejo že sredi novembra.

Salzburg (Avstrija)

Po trgih Salzburga se vije vonj po kuhanem vinu in praženih mandeljnih, po ozkih ulicah odmeva peketanje konjskih kopit in romantično škripanje starinskih kočij, na katerih se stiskajo v topla oblačila zaviti turisti. Mali božični sejmi vzcvetijo skoraj po vsem starem delu Salzburga, največji in najpomembnejši pa stoji na trgih Salzburger Domplatz in Residenzplatz.

Na lično izdelanih stojnicah ponujajo kuhano vino in vročo čokolado, suhe mesne izdelke, sladkarije, tople volnene puloverje in seveda raznovrstne božično-novoletne okraske, od tradicionalnih lesenih figur do najnovejših elektronskih inovacij.

Budimpešta (Madžarska)

Božični sejem na trgu Vörösmarty v Budimpešti ni med največjimi božičnimi sejmi v Evropi, je bil pa zato pred nekaj leti izbran za enega izmed najlepših. Trg Vörösmarty v predbožičnem času preplavijo lično izdelane lesene hišice, v katerih prodajajo najrazličnejše spominke in seveda hrano ter pijačo. Madžarsko združenje za ljudsko umetnost skrbi za to, da na stojnicah ne prodajajo tretjerazrednega uvoženega kiča, pač pa kakovostne izdelke madžarske domače obrti.

Stojnica s pecivom kürtös kalács (sladko pecivo v obliki valja, pečeno na oglju in posuto s sladkorjem, cimetom ali orehi ) je ena izmed največjih atrakcij božičnega sejma v Budimpešti – pred njo se vedno vije neskončno dolga vrsta.

Praga (Češka)

Prednovoletno Prago popestri več božičnih sejmov. Največja božična sejma v Pragi sta na slikovitem Staromestnem trgu in Vaclavovem trgu. V lepo okrašenih lesenih utah poleg kuhanega vina, klobas, koruze in drugih čeških kulinaričnih specialitet prodajajo ročno izdelan nakit, kristalne izdelke, keramiko, tradicionalne češke lesene lutke in seveda raznovrstne okraske za božična drevesca. Tudi glasbenih dogodkov na čudovito okrašenem trgu seveda ne manjka, otroci pa so vedno navdušeni nad mini živalskim vrtom.

Foto: sxc.hu

Še več sejmov doma in v tujini

Na seznamu najlepših božičnih sejmov v Evropi so tudi sejmi v Münchnu, Kölnu, Nürnbergu (vsi Nemčija), Köbenhavnu (Danska), Strasbourgu (Francija), Manchestru (Velika Britanija), Bruslju (Belgija) in Zürichu (Švica), vendar se tja odpravi le peščica Slovencev.

Seveda pa ni treba, da gremo v tujino, da okusimo eno izmed božičnih dobrot, ki jih prodajajo na stojnicah ter si privoščimo kozarec kuhanega vina ali medice. Vse to dobimo tudi doma, pa najsi bo to v Ljubljani, Mariboru, Murski Soboti ali kje drugje v Sloveniji. Važno je vzdušje in čar, ki ga s seboj nosi predbožični čas.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.11.2012 ob 10:10 gost gost

      Božič je na žalost postal en velik biznis.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.11.2012 ob 11:04 smrkci gost

      Božič je eden nj lepših praznikov v letu, zraven pa lepe jaslice doma narejene in vsa družina zbrana ni lepšega v letu.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. porabje
      26.11.2012 ob 11:53 porabje

      Tou vidin, ka vseposédig trgovci, pa meriške dugočasne božične glasbe, meriški Dejdek mraz, itn. Jezuš, meni je Božič ži mora!

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.