https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Lendavski občinski svetniki potrdili razpis za spodbujanje gospodarstva

Lendava, 27.11.2012 ob 14:30  

Včeraj je v Lendavi potekala 8. izredna seja Občinskega sveta. Svet se je med drugim seznanil tudi z aktivnostmi na projektu vodooskrbe sistema A in potrdil razpis za spodbujanje podjetništva.


Aktivnosti na projektu Pomurski vodovod - sistem A

Občinski svet se je seznanil z aktivnostmi na projektu vodooskrbe sistema A in soglašal z oddajo vloge za potrditev projekta s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje. Pri tem je župan Anton Balažek svetnike seznanil, da je razrešeno vprašanje skupnega upravljavca sistema. Ob tem je občinski svet podprl sklep, po katerem Občina Lendava ne želi postati lastnica infrastrukture na območju tujih občin, v kolikor ta infrastruktura ni v funkciji oskrbe prebivalstva Občine Lendava.

Potrdili so tudi sklep, s katerim občina ob visokih predračunskih vrednostih projekta za vodooskrbo, opozarja na dvig omrežnine po izvedeni investiciji, hkrati pa podpirajo tudi predlog, da se razpisi za izvajalce pripravijo tako, da se bodo za izvedbo manjših sklopov lahko samostojno prijavili tudi izvajalci iz lokalnega okolja.

Občina Lendava želi izboljšati javno razsvetljavo

Občinski svet je sprejel Lokalni energetski koncept Občine Lendava, na podlagi katerega bodo pripravili lokalni energetski načrt.

S projektom za izboljšanje javne razsvetljave pa se bo občina prijavila na razpis, ki ga je razpisal Petrol. S projektom bi občina zmanjšala svetlobno onesnaževanje okolja in svetilke prilagodila zahtevanim uredbam. Kot je ob predstavitvi projekta, s katerim bo občina kandidirala na razpisu, povedala Danijela Levačič, je v občini trenutno le slaba polovica svetilk v skladu z uredbo.

Ostala svetlobna telesa so tehnološko zastarela, zaradi česar so ob veliki porabi električne energije visoki tudi stroški obratovanja in vzdrževanja. Na razpis se bo občina prijavila s projektom, s katerim bi namestili varčne svetilke in sijalke, vzpostavili regulacijo osvetljave predvsem v nočnem času, montirali opremo, s katero bi podaljšali življenjsko dobo sijalk ter spremenili režim razsvetljave pokopališč. Z investicijo, ki jo ocenjujejo na 381.000 evrov, od katerih na polovico sredstev upajo iz razpisa, bi porabo električne energije zmanjšali za okoli 50 odstotkov. Investicija bi se občini ob prihrankih za porabo električne energije in za vzdrževanje opreme, po besedah župana povrnila v treh letih.

Ob tem je Ivanko Režonja Šimonko zanimalo, ali so v tem projektu zajeta vsa naselja v občini ali le mesto Lendava, pri čemer ji je župan pojasnil, da projekt vključuje vsa naselja. Dodal pa je, da v kolikor občina ne bo uspešna na razpisu, bodo iskali nove rešitve za izboljšanje javne razsvetljave.

Z mislimi pri oblikovanju prihodnjega proračuna

Na podlagi dosedanjih in prihajajočih ukrepov slovenske vlade, je župan Balažek predstavil izhodišča za oblikovanje proračuna za prihodnje leto. Tega bodo pripravljali tako, da bodo z v njem sprejetimi postavkami skušali zaščititi najranljivejše skupine, predvsem otroke in starejše socialno šibke občane.

Ukrepe naj bi v prihodnje usmerjali predvsem na gospodarstvo občine, krčili pa bi v javni upravi in kulturi. Resneje bodo skušali pristopiti tudi k vzpostavljanju programov za mladino, razširiti pomoč na domu, turistične akterje bodo skušali spodbujati k boljšemu organiziranju, prav tako pa tudi akterje, ki v lendavski občini delujejo na področju kulture.

Razpis za spodbujanje podjetništva predvidoma že ta teden

Na seji so potrdili pogoje in kriterije za izvedbo razpisa o dodeljevanju spodbud za razvoj malega gospodarstva in podjetništva v Občini Lendava. Razpis bo prinašal subvencioniranje novih delovnih mest ter sofinanciranje stroškov razvojnih programov, investicijskih načrtov, diplomskih in podiplomskih nalog tistih programov, ki po vsebini ustrezajo razvoju gospodarske dejavnosti, gospodarske javne infrastrukture in reševanju okoljske problematike v občini Lendava. Razpis bo predvidoma objavljen konec tega tedna.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.11.2012 ob 6:53 bograč gost

      Mlatenje prazne slame, na vseh področjih (pro) padajo. Tudi politični zavezniki slabo stojijo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.11.2012 ob 9:30 po domače-za domače gost

      Skrajni čas je za novega župana.Baje je ogromno klientelizma in talanja funkcij za glasove.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.11.2012 ob 20:34 kodila gost

      Se strinjam. Vsi so skorumpirani in zdaj je čas, da odstopijo. Kraje je bilo preveč.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.11.2012 ob 20:41 capy gost

      alo alo....moje mnenje pa tako..prosim,da ne mečete vse župane v enak koš...nisem pod njegovim okriljem..ampak..če bi imela vsaka občina takega župana..verjemte ,bi uspeli...a se je kateri od vas zdaj kaj mudil po lendavi...prosim vzamite si čas in preverite...lendava je čista,lepa...dogaja se...to da se župan javlja na razpise-saj imajo vse občine šanse...sama rečem....kapo dol... g.balažek s spoštovanjem!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.