https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Komentar: Zakaj bom volil Boruta Pahorja

30.11.2012 ob 7:45  

Funkcija predsednika države mu je po mojih kriterijih pisana na kožo.


Navajam pet razlogov, po katerih bom v nedeljo izbiral predsednika države v drugem krogu volitev.

1. Dovolj je samosvoj

Borut Pahor bo boljši predsednik države, kot je bil predsednik vlade. V to sem prepričan. Ker Borut Pahor je "ustvarjen" za predsednika države. Strašenje, ki ga širijo nekateri samooklicani liberalci iz vrst Danila Türka, da je glas za Pahorja glas za Janšo, je bizarno.  Menim, da Pahor premore dovolj samostojnosti, samovolje in distance, da bo dober predsednik države, na katerega Janša ne bo imel prevelikega vpliva.

2. Ne more zadolžiti države

Slabih štiri milijone evrov, kolikor znaša proračun predsednika države, bo ravno zadosti, da Pahorja ne bo "zanašalo". Kot predsednik države Pahor torej ne more zavoziti in zadolžiti države, zato je strah, da bi ponovil klavrno politično preteklost, ko je bil predsednik vlade, povsem odveč. Še dobro.

3. Je blizu sredine ali na sredini

Pahorja med predsedniško ponudbo v tem trenutku vidim kot edinega, ki je dejansko zmožen stopiti na politično sredino ali se ji vsaj približati. To je ena izmed ključnih zmožnosti, ki jo mora imeti predsednik slovenske države. Čeprav Milan Kučan, podpornik Danila Türka, meni drugače.

Težko sicer verjamem, da bo Pahor "združil" Jankovića in Janšo, je pa njegova javna drža tista, ki nakazuje in daje upanje k preseganju delitev ter postavljanju na samo eno politično stran pod krinko neodvisnosti. Slednje je precej rad počel Danilo Türk. 

4. Zmožen je biti predsednik vseh Slovencev

Verjamem, da bo Pahor v veliko večji meri predsednik vseh Slovencev, kot je to (bil) Danilo Türk. Čas je, da že enkrat počistimo s to gerentokracijo v politiki in z njo odplavimo tudi strice iz ozadja. Ko bodo nekatera politična zaledja, ki škodujejo državi, izgubila moč, se bo sprostil prostor tudi za liberalnejše družbeno-politično-gospodarsko okolje.

Kljub temu, da je Pahor član stranke SD in kljub temu, da ima v tujini zaradi spodletelega vodenja vlade slabši ugled, težko verjamem, da to lahko vpliva na njegovo predsedniško držo, ki bo v prvi vrsti morala biti predvsem slovenstvena, moralna in povezovalna. In tega je Pahor zmožen.

5. Ni popoln, a je poln upanja

Pahor ni popoln, je pa, tako izgleda, poln upanja. Spet. Tokrat mu vsi tisti, ki so mu pred štirimi leti resnično verjeli, da bo v obamovskem stilu vnesel nek nov duh v slovensko državo, lahko morda celo verjamemo. Pahor je ravno dovolj naiven, da trdno verjame, da več ni naiven. In to je v aktualnih razmerah dobro.

Borut Pahor ni popoln. Kot marsikdo ne. Je pa (in bo) boljši od Danila Türka. Slednji si po mojem mnenju ne zasluži še enega mandata. Pahor je v tem trenutku boljša in bolj logična izbira kot Türk.