https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Veržeju na ogled razstava slovenskih jaslic

Veržej, 08.12.2012 ob 11:35  

Ob zaključku praznovanja stoletnice Marijanišča so včeraj v Puščenjakovi dvorani Centra DUO v Veržeju odprli tradicionalno, tokrat že 5. razstavo slovenskih jaslic, družinskih jaslic Ane Korenč in jaslic otrok. Razstava je del projekta »Božična Prlekija«, ki se že tretje leto uspešno izvaja, povezuje pa tri take dogodke, in sicer Razstavo jaslic v Veržeju, Božično vas Banovci in Božično noč na Razkrižju.


S 5. razstavo slovenskih jaslic Zavod Marianum Veržej zaključuje jubilejno leto, 100 let od blagoslovitve Marijanišča v Veržeju. Letos so osrednji del razstave napolnile družinske jaslice Ane Korenč, razstavo pa dopolnjujejo jaslice slovenskih rokodelcev in jasličarjev ter otrok severovzhodne Slovenije.

FOTO: Ivan Kuhar, Janez Krnc in župan Občine Veržej Slavko Petovar (na tiskovni konferenci pred otvoritvijo jaslic)

Ana Korenč

Ana Korenč je kiparka iz Šmartnega, ki se je z glino srečala skoraj 30 let nazaj. Udeležila se je likovnih tečajev, se izobraževala ob literaturi, kar ji je odprlo povsem nov svet, svet likovnega ustvarjanja. Za svoje prve jaslice je leta 1995 prejela nagrado Kmečkega glasa. V predstavitvi ob odprtju razstave na Ljubljanskem magistratu je bilo zapisano, da so figurice kiparsko dobro upodobljene , izdelane s skopimi potezani obraza in so precej izrazne, pa tudi kompozicijsko z občutkom razporejene na stilizirani leseni podlagi.

Jaslice ustvarja po naročilu, pa tudi kar tako, za svojo dušo, kot je povedala. V treh desetletjih ustvarjanja so se njene jaslice spreminjale, dobivale novo obliko, bogatejšo vsebino, vedno v skladu s svetim pismom in etnološkim izročilom. Vedno nastajajo samo v žgani glini, le obdelava se razlikuje: včasih je z voskom, patinirana, barvana, lakirana, glazirana itd.

Na povabilo UNESCO so leta 1999 njene jaslice romale v Betlehem kot edine iz Slovenije in so zdaj tam na ogled obiskovalcem na stalni razstavi. Svoje unikatne jaslice je Korenčeva razstavljala na svetovni razstavi jaslic v Ljubljani in mednarodnih razstavah v Italiji in Franciji.

FOTO: Ana Korenč

Statistika razstavljenih jaslic 2012

Skupno je na letošnji razstavi predstavljenih 24 jaslic Ane Korenč, 27 jaslic slovenskih rokodelcev/jasličarjev in 28 jaslic šolskih skupin in društev.

Razstava bo na ogled vse do 3. februarja 2013, in sicer vsak dan od 9.00 do 17.00 ure, ob sobotah od 9.00 do 12.00, ob nedeljah in praznikih pa po dogovoru.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.