https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KULTURA

FOTO: Ples in petje na letnem koncertu FS Leščeček v Ljutomeru

Ljutomer, 09.12.2012 ob 13:09  

Sinoči je v Kulturnem domu v Ljutomeru potekal 6. večer folklore »1912«, letni koncert Folklorne skupine Leščeček, na katerem so nastopili Mlajša folklorna skupina Kajer, Dekliški pevski zbor Pole poje z Razkrižja, Vokalna skupina Leščeček in Folklorna skupina Leščeček.


Folklorna skupina Leščeček deluje pod okriljem Kutlurnega društva Slavko Osterc Veržej. Z letošnjo sezono je umetniško vodstvo od Alenke Belec prevzel Marko Rus. V letu 2012 je skupini uspela že druga zaporedna uvrstitev na Državno srečanje odraslih folklornih skupin.

Tudi Vokalna skupina Leščeček, ki deluje znotraj sekcije, že drugo leto zapored dosega državno raven na revijah JSKD, letos pa je zaključila tudi projekt "Te je lüšno blo", katerega rezultat je izdana zgoščenka, na kateri najdemo besedila pesmi, ki so jih nekoč prepevali na področju občine Veržej.

Lansko leto so gostovali na Škotskem, letos pa so gostovali na Hrvaškem, kjer so se udeležili mednarodnega festivala Leron 2012. Podrobneje si lahko o Folklorni skupini Leščeček preberete TUKAJ.

Mlajša folklorna skupina Kajer

Mlajša folklorna skupina Kajer je dobila ime po torbi iz vaškega grba. V njej so moški prenašali hrano in pijačo, ko so šli na polje ali romanje. Tradicija folklore v KD Kajer Bučečovci sega že več kot 10 let nazaj. V tem času so ustanovili tudi mlajšo FS Kajer, ki je oblečena v rekonstruirana oblačila Murskih Polancev iz sredine 19. stoletja. Mladi "Kajeri" so se s plesom "Ples na veselici" letos uvrstili na 1. del Državnega srečanja odraslih folklornih skupin, ki je potekalo v Beltincih. Skupina je sodelovala tudi na folklornem festivalu v italiji, kamor jo je povabila folklorna skupina Lis Zirandulis. Vodja in avtor odrske postavitev je Sašo Ropoša.

Dekliški pevski zbor Pole poje

Dekliški pevski zbor Pole poje z Razkrižja je pričel delovati v letu 2002 pod okriljem kulturnega društva Polje. Zbor v tej sezoni sestavlja 12 pevk pod umetniškim vodstvom zborovodja Dušana Preloga. Prepevanje združujejo z raziskovanjem in poustvarjanjem glasbene kulturne dediščine v domačem prleškem prostoru in tudi širše, predvsem na področju sosednjega Prekmurja in Međimurja. Sodelovale so na številnih nastopih doma in v bližnji okolici, predstavile pa so se tudi na področni reviji pevskih zborov in gostovale na jubilejnem koncertu ob 40-letnici delovanja Ljutomerskega okteta. Pripravljajo tudi samostojne celovečerne koncerte duhovne, ljudske in etno ter zabavne glasbe.

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.