https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

10. december - mednarodni dan človekovih pravic

10.12.2012 ob 12:30  

Mednarodna skupnost 10. decembra obeležuje mednarodni dan človekovih pravic. Letos je v ospredju opozorilo, da imajo vsi ljudje pravico biti slišani in upoštevani, zato bo letošnji svetovni dan potekal pod geslom Vključevanje in pravica do sodelovanja v javnem življenju. 

Svetovni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra. Na ta dan leta 1948 je bila v Parizu sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic, ki letos praznuje 64. obletnico sprejema. Omenjena deklaracija predstavlja skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje. Deklaracija je  zgodovinski dokument, ki je na univerzalni ravni prvič zapisala pravice in svoboščine vseh ljudi ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, narodno ali socialno pripadnost, premoženje, rojstvo oziroma kakršnokoli drugo okoliščino.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v poslanici ob svetovnem dnevu zapisal, da so močne civilnodružbene skupine zelo pomembne v prizadevanjih za blaginjo vsakega naroda. Združeni narodi zato, kot pravi, obžalujejo ukrepe, ki jih zatirajo. To je po njegovih besedah razlog, zakaj Združeni narodi na letošnji svetovni dan človekovih pravic opozarjajo na pravico sodelovanja in na vse tiste pravice, ki slednjo omogočajo, tako na pravici govora in mirnega združevanja.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay pa je v svoji izjavi zapisala, da množice po svetu v zadnjem času na ulicah zahtevajo več kot le svobodo govora. Zahtevajo, da se konča samovoljno odločanje vlad o tem, kaj je najboljše za prebivalce, ne da bi se posvetovale z njimi. Številni ljudje v številnih državah jasno sporočajo, da so siti prezira in neupoštevanja njihovih potreb, želja in strahov, opozarja visoka komisarka.

Slovenija dejavno sodeluje v mednarodnih forumih pri promociji teh pravic in sprejemanju dokumentov, ki opozarjajo na potrebo po vključevanju pripadnikov najbolj ranljivih skupin. Slovenija se v mednarodni skupnosti zavzema za uveljavljanje obstoječih mednarodnopravnih inštrumentov in za razvoj novih standardov ter sodeluje pri konkretnih aktivnostih za spoštovanje in promocijo človekovih pravic. Sprejete zaveze lahko hitro izzvenijo v prazno, če jih države ne izvajajo v praksi. Slovenija zato podpira prizadevanja visoke komisarke OZN za človekove pravice za uresničevanje sprejetih zavez na mednarodni, regionalni in zlasti nacionalni ravni. Enako Slovenija podpira univerzalni periodični pregled kot mehanizem Sveta OZN za človekove pravice, v katerem se neselektivno obravnava položaj človekovih pravic v vseh državah članicah OZN – to lahko pomembno prispeva k večjemu spoštovanju človekovih pravic po svetu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.