https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

S projektom KULT PRO v smeri ohranjanja naravne in kulturne dediščine

Radomerje, 11.12.2012 ob 15:55  

V prostorih Pihlarjeve domačije - Stari hrast v Radomerju je danes potekala predstavitev rezultatov projekta "Delim znanje - ohranjam dediščino" (oz. projekt KULT PRO), ki se izvaja v okviru IPA Operativni čezmejni program Slovenija - Hrvaška 2011 - 2013.


Projekt v vrednosti 336.767,37 evrov vodi Ljudska univerza Šentjur v partnerstvu z Lokalno turistično organizacijo (LTO) Prlekija Ljutomer, Ljudsko univerzo (LU) Krško, Lokalno turistićko organizacijo (TIC) Štrigova in Lokalno turistićko organizacijo (TZO) Marija Bistrica. Na novinarski konferenci so bili prisotni predstavniki vseh partnerjev v projektu.

Osnovni namen projekta je oblikovati model sodelovanja med partnerji, ki temelji na družbeni odgovornosti za kulturno dediščino. S projektom želijo obuditi in dopolniti izkustveno znanje starejših in jih usposobiti za prostovoljno delo v muzejih in muzejskih zbirkah. Hkrati želijo usposobiti muzejske delavce upravljalce muzejskih zbirk za razumevanje pomena in narave organiziranega prostovoljstva starejših v kulturi.

Gre za povezovanje kulturno-turističnih destinacij na programskem območju v skupno kulturno-turistično ponudbo na mednarodnih trgih.

Pet partnerjev s skupnimi cilji za ohranjanje naravne in kulturne dediščine

Projekt vključuje partnerje iz slabše razvitih delov območja, kjer se je pokazala potreba po uvajanju prostovoljcev v dejavnost ohranjanja naravne in kulturne dediščine. S sofinanciranjem IPA bodo partnerji v projektu pridobili možnost oblikovanja skupnega izobraževalnega programa za prenos znanj na področju naravne in kulturne dediščine.

Udeleženci izobraževanja so spoznali naravno in kulturno dediščino celotnega projektnega območja. S tem spodbujajo državljane k proučevanju jezikov, zgodovine in civilizacije lastne države in sosednjih držav.

Usposobljenih je bilo okoli 60 prostovoljcev

Projekt obsega 60 urni izobraževalni program, v okviru katerega so bila izvedena predavanja na temo: Naravna dediščina, Kulturna dediščina, Uvod, prostovoljstvo, komunikacija in nastop pred javnostjo ter IKT (Osnove računalništva in spletnega marketinga).

Usposobljenih je bilo okoli 60 prostovoljcev, ki prenašajo svoja znanja s področja naravne in kulturne dediščine na obiskovalce in mlajše rodove.

Izdelan je večjezični katalog naravne in kulturne dediščine (naklada 8000 izvodov), pa tudi spletna stran, na kateri je katalog in drugo izobraževalno gradivo. S tem bodo spodbudili skupni razvoj sodelovanja na področju dediščine, zvišali ponudbo v kulturnem turizmu in izboljšali skupno varstvo naravne in kulturne dediščine.

Pri vseh projektih so bile vzpostavljene tudi info točke KULT PRO, ki bodo delovale tudi po končanem projektu. Te točke bodo stičišče informacij tako za prostovoljce, skrbnike naravne in kulturne dediščine, kot tudi za naključne obiskovalce, turistične delavce in ostale zainteresirane.

Projekt se bo zaključil marca 2013.

FOTO: Andrej Vršič, prof., direktor LTO Prlekija Ljutomer

Več fotografij najdete v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.