https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Otroka je treba prisiliti, da se drži pravil

Murska Sobota, 12.12.2012 ob 7:00  

Priznana socialna in kulturna antropologinja dr. Vesna Vuk Godina je v okviru izobraževalnega dogodka, namenjenega strateškemu svetu in strokovnemu aktivu Svetovalnega središča ter članom andragoškega zbora Ljudske univerze, delila znanja, izkušnje in prepričanja.

Omenjeni člani sveta, zaposleni in druga zainteresirana javnost so imeli priložnost z dr. Vesno Vuk Godina deliti svoje poglede in mnenja o sedanjosti, prihodnosti in kakovosti izobraževanja, socializacijskih vzorcih, ki proizvajajo patološke narcise, o vplivih privzete zahodne potrošniške miselnosti na stanje in pojave v Sloveniji in drugih aktualnih temah današnjega časa. Predavanje je bilo dinamično in je poslušalce miselno prebudilo, zato je razgovor s predavateljico v sproščenem vzdušju potekal vse do poznih ur. Spodaj vam predstavljamo izbrane misli priznane antropologinje.

Foto: Alenka Kučan

Gospodinjski aparat je narejen tako, da se pokvari po poteku garancije

Po njenem mnenju sta »starševstvo in otroštvo v zahodnih družbah zelo ideologizirana« in sta  postala eden od mitov sreče, s katerim družba poskuša vzpostaviti kriterij popolnosti te izkušnje in tudi drugih človekovih izkušenj. Tako je postala popolna ljubezen, popoln seks, popolna mladost, popoln zakon in popolno starševstvo ideali in hkrati tudi glavni trgi, ki se tržijo na zahodu.

To idealno ustreza industriji, ki se spopada s hiperprodukcijo in producira ogromne količine stvari, ki jih nihče ne potrebuje. Strokovnjaki se med drugim znanstveno ukvarjajo s tem, kako pospeševati potrošnjo. Po njenem mnenju je, da »ima vsaka stvar, ki jo kupimo, znanstveno vgrajeno napako«. »Gospodinjski aparat je narejen tako, da se pokvari po poteku garancije,“ pravi dr. Vuk Godina.

Funkcija staršev ni, da bi bili otrokovi najboljši prijatelji, ampak najboljši sovražniki

Nadalje je priznana antropologinja pojasnila, «da se danes  ustvarja prepričanje, da morajo biti v popolnem starševstvu vsi srečni in popolni. Starši ne prizadenejo, ne ranijo in ne omejujejo svojih otrok«. A sama se zaveda, da je  v resničnem življenju  drugače. Predstavila je, »da je pravilno tisto, kar je medkulturno primerljivo in velja enako za Bušmane, Slovence, Aborigine in vse druge«. Po njenem mnenju je vzgoja otrok v vseh kulturah izkušnja, ki je neprijetna za starše in otroke in vodi v odraslost.

»Ko je starš otroku najboljši prijatelj, se zgodba nikoli ne konča dobro. Funkcija staršev ni, da bi bili otrokovi najboljši prijatelji, ampak najboljši sovražniki,“ je izpostavila dr. Vesna Vuk Godina.

Otroka je treba prisiliti, da se drži pravil

Po mnenju antropologinje je »potrebno otroka prisiliti, da se drži pravil«. Pri tem je po njenem mnenju najpomembnejša oseba moški, čigar »funkcija je, da otroka kaznuje«. Slovenci nimamo normalnega odnosa do kazni in avtoritete, zato imamo ob omembi tega pred očmi pijanca, ki mlati vse okrog sebe. »Kazen ni nujno fizična, kazen je nekaj, kar ni fajn«, razlaga antropologinja. Predavateljica je povedala tudi, da je »fizična kazen potrebna le, ko nobena druga kazen ne zaleže več ter ko otrok fizično ogroža sebe ali druge. Pri tem pa je posebej izpostavila, »da je prav in razumljivo, da poskušajo iti otroci čez prepovedi, ker so te v odraščanju v nasprotju z otrokovo dosedanjo izkušnjo in ker so največkrat v nasprotju z načelom ugodja. Tako tudi odrasli pogosto niso funkcionalno odrasli in namesto prav delajo, kar je fajn.«

 


    Komentarji

    1. gost
      12.12.2012 ob 9:09 zajec gost

      Gospa je tudi goreča zagovornica Zorana Jankoviča, kar pomeni, da zagovarja tudi korupcijo, klientelizem, nepotizem ... Priznan pa je predvsem s starani svojih boljševističnih kolegov in zagovornikov.

      14 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      12.12.2012 ob 9:20 Oki gost

      Spet eden pridigar, ki ga Prekmurci pobožno poslušamo in celo VERJAMEMO. O odnosih in vsakdanjem življenju ve toliko kot kler o vzgoji, družinskem življenju,spolnosti.... Poznam nekatere, ki iz konteksta jemljejo te NASVETE za poseganje v pravice najmlajših, samo da opravičijo svojo MOČ.

      9 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      12.12.2012 ob 9:34 jimmy gost

      Dejstvo je da ženska ma praf! neven ka zaj tu kcoj mejšaš politiko. Nekateri starši pač se ne obnašajo kot vzgojitelji ampak hočejo biti najboljši prijatelji in še več....

      18 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      12.12.2012 ob 10:07 gost gost

      Točno tak, ženska ma praf! Tou kakšno njeno politično nagnjenje ne izpodbija njeno znanje na ton področji. Za tiste kerin deco vzgajata cerkev pa ulico so seveda tou pridige pa neumnosti, tisti keri pa deco sami vzgajamo pa ščejmo ka so deca normalno vzgojeni pa ka se nedo razvili v nekše arogantne lejne spake pa so takšni nasveti zelo dobrodošli. zajec, tebi bi tudi malo takšne vzgoje prav prišlo ka nebi biu tak zabiti.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      12.12.2012 ob 11:03 solzica gost

      Jimmy, če drugarico Vesno poznaš samo s tega predavanja potem ti je pol oproščeno Samo druge poslušati in jim pritrjevati je premalo, poskušaj še razmišljati s svojo glavo. Komunisti niso nikoli izbirali sredstev, ko je šlo za poneumljanje preprostih ljudi.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      12.12.2012 ob 11:07 gost gost

      Pa vij ste nej normalni... ženska gučij o vzgoji otrok, vij pa nekše komuniste kcuj motate. Sploj se ne čüdin ka nan napovedujejo konec sveta, če pa takši idijoti po svejti odijo. Ite ta v politične teme svoje primitivizme pijsat pa njajte bar eno temo ge se resno o nekšoj normalnoj stvari ide brez svojih bolanih konstruktov.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      12.12.2012 ob 11:34 fish gost

      Malo nerodno napisan članek, če ne poznaš celotnega ozadja... Sicer pa priporočam ogled njenega videa (http://www.youtube.com/watch?v=7QyNj3sOtVA), kjer je vse podrobno predstavljeno in podkrepljeno.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.12.2012 ob 11:52 oki gost

      Dobro se je pozanimati tudi malo pri intelektualcih, ki so skusili njene metode na faksu.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.12.2012 ob 12:18 nik gost

      eee profesorica moje babe:) Kelko čujen ta ženska neje preveč za fax

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.12.2012 ob 13:12 jimmy gost

      solzica, ne poznan te vesna, niti njenoga načina predavanj itd...boli me k... či je nora, pametna, vsebe zaglednjena, či blodi.... strinjan pa se sten ka san pač tu prešto, ka je vloga staršov v prvi vrsti vzgojiteljska, strinjan se ka trbej deci postavite pravila kaj smejo in kaj ne, ..... itak ka se verjetno z vsen ne strinjan ali iz izkušenj gučin, ka so starše nej več vzgojitelji ampak bi radi bilij samo dobre priajtelji z deco, keri deco praktično dovolijo vse ( itak nej vsi starši ka nede pa nekše zamere)...primer iz prakse....pride oče otroka do mene in mi reče: daj tij jemi nekaj povej, tebe itak boga mene tak ne posluša!...nebi rad posplošuval, ampak tou je tudi zakoj otroci ne spoštuvlejo več avtoritete (starejših, učiteljov,..), saj kak jih naj či pa nanč nemajo spoštovanja v pozitivon smisle do lastnih staršev....

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.12.2012 ob 14:27 gost gost

      Tou te buje no, jebali vas komunisti v vsaki temi.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.12.2012 ob 14:33 BIS gost

      Stariš sovražnik je lahko samo najslabši vzgojitelj še celo za sovražnika. Sovražna vzgoja vzgoji čloneka v sovražnika za vse ljudi, ki se mu prek ko slej utrga in je navadno izmeček človeštva. Godino sem včasih, ko je imela še koliko toliko normalne poglede na svet rada brala, zdaj se ji je pa že čisto utrgalo in bi verjetno sama rabila pomoč. Zafrustrirana do konca zato pa verjetno podpira Jankoviče in takega kova ljudi, po drugi strani pa raji pridiga kako morajo biti nepopustljivi, načelni in celo sovražni do svojih otrok. Žalostno, da jo Prekmurci najamajo kot neko svetovalko!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.12.2012 ob 17:29 mn gost

      p

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.12.2012 ob 17:35 mn gost

      Njene metode na faksi so čist OK. Ena najboljših predavateljic, ki resnično obvalda. Vsaki, ki je opravo njeni izpit se je mogo zeloo potrudite, ampak vrvlite, ka je čist vsaki od njenoga predmeta tudi nekaj odneso! Nej kak pri veliki večini, kjer snov pozabijo isto minuto, kda idejo skozi vrata predavalnice. Tudi študentje na FF MB so jo množično podprli, kda so jo ščeli vrčti iz faksa. In tak kak ste eni že omenili - govora je o vzgoji! Nej takoj politiko cuj mejšate, ka ta tu nema nikšne veze!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.12.2012 ob 18:13 oki gost

      Kolikokrat in koliko ur je gospa preživela med in z otroki???? Sama teorija kako vzgajati, nobene praktične ure pa s posamezniki. Če mi bo dokazala kako je vzgojila in komunicirala z enim otrokom; kako, kdaj, kje, kako mu je "privzgojila"drugačno pot kot jo vidi in čuti v vsakdanjem življenju...pa verjamem in se vsem opravičujem.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.12.2012 ob 19:28 mn gost

      Verjetno je kot prvo vzgojila lastno hčerko. Po drugi strani pa - čudno se mi zdi, da so vam njene metode tako tuje in se nad njimi tak fejst čudite. V bistvi zagovarja samo postavljanje mej in doslednost pri vzgoji. Nobenih posebnih tehnik in ne vem kaj še vse...Je pa res, ka večina "modernih staršev" deluje po liniji najmanjšega odpora in po načelu ugodja o keron sama guči! Zato večina teh staršev prej popusti - ker je tak ležje...ker je ležje, ka otroki kupiš novo igračko, kak pa ka ti naredi celi kraval v trgovini. Zato je tude vedno več razvajenih otrok, kerin nesmi nišče nika povedate. Vzgajati pa pomeni tudi vztrajati in to se sodobnin mamican in očkon največkrat ne da! Zato tudi mislin, ka se vas telko čudi nad njenimi "metodami".

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.12.2012 ob 19:47 iko gost

      oki - pogledni si video. ženska ma vse trditve podkrepljene z argumentami. či pa še te neboš razmo, ka ženska dejansko ma praf te pa tak brezveze ti kaj razlagati. pa puno sreče pri vzgoji otrok - boš jo nücau. otroka pač trbej vzgajati, san se nažalost nemre. malo se spomni, kelko krat te je ena zadejva mautila, kero so starši od tebe zagtejvali. gda pa kak odrasel človik gledaš nazaj na tau pa vidjiš ka je bilau praf tak.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      12.12.2012 ob 21:31 gost gost

      "Moderni" starši so najbole srečni če so deca cejli den v šouli, te po šouli po možnosti kakšna interesna dejavnost ali verouk ali dedek pa babica.... zvečer pa samo pusa pa lejko nouč. Zadnjič se je na roditeljskon eno par mamic tak pizdilo na učiteljico kak je tou za šoule ka se one morejo zvečer z diteton doj sesjti pa njemi pomagati pri nalogi. Cejle so v šoki bilej. In tou takše ka se po Soboti nosijo kak pavi, deco majo pa samo za kazati. Najbole ka so deca cejli den v šouli, pa jih starši za kakšo vöro vö zemejo se malo pošpilajo se pokažejo sousidan te pa marš nazaj v šoulo ka se nan nede trbelo z deco še slučajno kaj ukvarjati. Te pa gor zrastejo narkomani, psihopati, nasilneži, depresivci, samomorilci, buteci.... skratka totalni idijoti. In starši keri na takšen način "vzgajajo" svojo deco so verjetno tüdi med temi ka so na tou žesnko obregüvlejo pa jo doj plüvajo. Aja rejsan, butasta deca majo ponavadi tüdi butaste starše in tej nej ka ne razmijo ka ta ženska ščej povedati, verjetno cejloga članka od ednouk niti nejso sposobni prešteti. In te takši ka tej osnove vzgoje ne razmijo rajši žensko obmetavajo s komunisti. Čuda od lidij živej v ton našon Prekmurji... budala do budale.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      12.12.2012 ob 22:15 gost gost

      Tisti, ki kritizirate to žensko, verjetno sami permisivno vzgajate otroke ali jih sploh še nimate. Starš je STARŠ in NE prijatelj. Otrok mora ločiti, kdo je starš in kdo je prijatelj. Če ni avtoritete je anarhija. To NE pomeni, da je treba otroke s silo, grožnjami ali čem podobnim. Ampak, da vejo kaj se SME in kaj se NE SME. V naslovu bi pa bilo treba napisati. STARŠE je treba PRISILITI, da se DRŽIJO PRAVIL! Starši so vzgled otroku. Če se starši ne držijo pravil, je zelo težko pričakovati od otroka, da se jih bo. STARŠI so danes KATASTROFA. Seveda ne vsi. Ampak jih je pa veliko. To pove že golo dejstvo, da v šolah potrebujejo varnostnike. Nekoč je profesor kakšnega okoli kepe, če ni drugače zaleglo in pozneje jih je še doma fasal. Pa je bil RED! Sicer je pa znano dejstvo, da so otroci OGLEDALO svojih staršev. Zato pa nekateri toliko nergajo, ker jim je gospa nastavila ogledalo in starši so se prepoznali.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      13.12.2012 ob 9:48 mn gost

      Gost- popolnoma se strinjan, bravo!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.