https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TOP 10

TOP 10: Božične večerje po svetu

17.12.2012  

Še en teden in Božič bo tukaj! Ljudje po svetu imajo različne želje in navade glede jedilnika božične večerje, vsem pa je skupno, da želijo ta čas preživeti v krogu svojih najdražjih. Obstajajo številne mednarodne jedi, ki jih jedo na ta največji krščanski praznik, mi smo za vas poiskali sledeče.

10. Vzhodna Evropa

Na področju nekdanje »poljsko-litovske zveze« (npr. Poljska, Ukrajina, Litva), na izbranem in ritualnem obroku postrežejo z 12 brezmesnimi jedmi in sicer na predvečer Božiča (24. december). To je zato, ker je čas pred Božičem čas posta, ki se konča prav na Božič. Za slovanske kulture je značilno, da so »božične« jedi pripravljene izredno skrbno v počastitev umrlih prednikov, vključno z določitvijo prostora in hrane za umrle rajnke.
Tradicionalni božični obrok na Češkem je pečen krap in krompirjeva solata. Ta tradicija se je začela po tem, ko se je v času baroka močno povečala vzgoja krapov v ribnikih. Številna gospodinjstva pripravijo različne božične piškote in pecivo, ki jih nato ponudijo obiskovalcem v prazničnem času. Te priprave potekajo več dni in tednov pred praznikom, ostanki pa mnogokrat končajo kot okraski na božičnem drevescu.

 

9.Peru

Na božični večer (Noche Buena), se razširjena družina združi ob slastni večerji okrog purana, polnjenega s pusto govedino in arašidi, ter okrašenega z rezinami svežega ananasa in češnjami; priloga je pečen krompir in jabolčna omaka. Sladice so največkrat narejene iz marcipana, zraven pa postrežejo skodelice z izbranimi rozinami, mandlji in kolačem Panettone, skupaj s skodelico vroče čokolade. Ob polnoči se je toast, ljudje pa si izmenjajo lepe želje. Oseba ki jo določijo, nato odnese podobico Jezusa Kristusa in jo položi v narejene jaslice. Nato pa se družina zbere v jedilnici, kjer skupaj pojejo božične pesmi.

8. Finska

Joulupöytä (prevedeno "božična miza") je ime tradicionalne hrane, ki jo postrežejo za Božič na Finskem. Podobna je švedski »smorgasbord«. Vsebuje veliko različnih jedi, večina od njih je sezonskih. Glavna jed je običajno velika božična šunka, ki se je skupaj s kruhom in gorčico. Pogosto postrežejo tudi ribe (predvsem lutefisk in gravlax), enolončnice z jetri in rozinami, pa tudi krompir, riž in korenček.Tradicionalna božična pijača je alkoholno ali brezalkoholno kuhano vino (glögi v finščini).

7. Kanada

V »angleški« Kanadi, je božična večerja podobna kot pri njeni kolonialni prednici Angliji, pa tudi kot njeni sosedi Združenih državah Amerike. Tradicionalni božično večerjo sestavlja pečen puran z nadevom (ali dressingom), pire krompir, omaka, brusnično omaka in zelenjava, za sladico pa slivov puding. »Eggnog«, mlečni punč, ki je pogosto prežet z alkoholom, je tudi zelo priljubljen okoli praznikov. Druge tradicionalne božične jedi so maslene tortice in različni sadni kruhi, ki jih običajno pečejo pred prazniki in služijo pogostitvi obiskov za čas med Božičem in Novim Letom.

V »francoski« Kanadi je hrana zelo podobna tisti v Franciji.

6. Danska

Na Danskem tradicionalni božični obrok postrežejo 24. decembra, sestavljen pa je največkrat iz pečene svinjine, race ali gosi. Priloga je ponavadi krompir, rdeče zelje in veliko omake. Temu sledi sladica iz mlečnega riža, v katerem se pogosto skriva mandelj in srečen najditelj je nato upravičen do tako imenovanega »mandeljevega darila«. Tradicionalni božični pijači sta Gløgg (na sliki zgoraj) in tradicionalno božično pivo, varjeno posebej za sezono. Ponavadi imata visok odstotek alkohola.

5. Nizozemska

Božična večerja na Nizozemskem je malo drugačna kot v sosednjih državah. Ena od značilnih nizozemskih tradicij je namenjena »gurmanom«. To je večer, ki je en sam dolg dogodek, kjer majhne skupine ljudi sedijo skupaj zbrane okoli gurmanskih setov, uporabljajo majhne ponvice za kuhanje, pri tem pa si sami pripravijo in tudi začinijo svoje porcije hrane.Gostitelj pripravi drobno sesekljane začimbe in različne vrste mesa, rib, kozic in škampov. Vse je pospremljeno z različnimi solatami, sadjem in omakami. Poreklo te gurmanske tradicije leži najverjetneje v nekdanji nizozemski koloniji Indoneziji.



Nizozemci uživajo tudi v bolj tradicionalni božični večerji, kot je pečena šunka, govedina, raca, zajec, fazan. To običajno postrežejo z različnimi vrstami zelenjave, krompirja in solat. V zadnjih letih postaja vse bolj popularna tradicija, ki izvira iz anglosaških dežel, predvsem pečen nadevan puran. Na gornji sliki vidimo nizozemsko različico božička.

4. Francija

V Franciji in nekaterih drugih francosko govorečih deželah, poznajo »reveillon«, ki je dolga večerja, ki jo pripravijo ob večerih pred Božičem in Novim letom. Ime tega večera temelji na besedni REVEIL (kar pomeni "prebujen"), ker sodelovanje vključuje ostati buden do polnoči in še čez. Značilne jedi so gosja ali račja jetra (foie gras), ostrige, dimljen losos, jastog, pečena raca, gos ali puran s kostanjem in nadevi, za sladico pa tradicionalno božično pecivo imenovano "La Buche de Noel" (Božični dnevnik) kremna rezina, ki je na voljo v različnih okusih (čokolada, lešnik ...), in ki ima obliko dnevnika. Pijača, ki jo tradicionalno strežejo je šampanjec.

3. Nova Zelandija

Božične navade so v Novi Zelandiji v veliki meri enake Združenem kraljestvu, zaradi svojega statusa kot nekdanje britanske kolonije, etnični beli prebivalci pa so skoraj izključno britanskih ali irskih korenin. Božična večerja je sestavljena iz pečenega purana, pražene zelenjave in nadevov ter brusnične omake. Druga možnost je pečena glazirana šunka, zelo popularna pa je tudi pečena jagnjetina.



Ena pomembna izjema od britanske večerje je odsotnost gosi, saj jih v Novi Zelandiji ne gojijo, vlada pa je prepovedala uvoz tujih mesnih izdelkov. Sladice so skoraj brez izjeme metina pita, božični (slivov) puding, kot dodatek pa maslo narejeno iz sadnega žganja. Uživanje živil, ki niso tradicionalno britanske za božič, kot npr. kolač iz Nemčije, Buche de Noël iz Francije, panettone iz Italije je bilo do leta 1990 na Novi Zelandiji praktično nezaslišano in še danes je to bolj izjema kot pravilo. Ker v Novi Zelandiji praznujejo božič v poletnih mesecih pa so pogoste tudi jedi pripravljene na žaru, ter sezonsko sadje kot so češnje in jagode. Na gornji sliki je torta Pavlova - tipična sladica iz Nove Zelandije in Avstralije, ki temelji na pudingu in jo pogosto postrežejo ob božiču (in skozi vse leto).

2. Velika Britanija

Božična večerja v Združenem kraljestvu (in državah Commonwealtha), se ponavadi uživa v popoldanskem času. Večerja v Združenem kraljestvu in na Irskem je običajno sestavljena iz pečenega purana, gosi ali race, včasih s šunko ali v manjši meri svinjino; pražen krompir, zelenjava (ponavadi kuhana na pari), zlasti brstični ohrovt, nadevov, svinjskega mesa ovitega v testo, brusnične omake, za sladico pa božični puding prelit z maslom iz sadnega žganja.

V Angliji je razvoj pečenega purana, kot glavne božične jedi trajal več stoletij. Sprva so v srednjeveški Angliji za božič jedli bodisi pave ali divje svinje, pri čemer je prednjačil merjasec. Po tem ko so francoski jezuiti v Veliko Britanijo »uvozili« purane pa je le-ta postal glavna jed, to je bilo nekje v letu 1700.

Zelo razširjena tradicija v Veliki Britaniji je da uporabijo puranove kosti »wishbone« za izpolnitev želja. Dve osebi potegneta nasprotne konce omenjene kosti dokler se ne zlomi, in oseba kateri ostane v roki večji kos kosti, se naj bi izpolnila želja.

1.Združene države Amerike

Veliko božičnih običajev v Združenih državah Amerike je podobnih tistim v Veliki Britaniji, čeprav lahko najdemo tudi mnogo običajev iz drugih evropskih dežel. Skladno s tem so jedi ki jih najdemo na »angleški mizi«:brusnična omaka, pečen puran z nadevom in dressingi, koruza, grah, itd... Posladek pogosto odraža etnično ozadje udeležencev, ampak ponavadi najdemo jedi kot so: bučna pita (na sliki zgoraj), marcipan, poprove medenjake, sladkorne piškote, Panettone,jabolčni zavitek, korenčkovo torto, Oreo pito in »sesekljano« pito. Pečeno šunko ali roastbeef pogosto postrežejo namesto purana, še posebej tam kjer je puran bolj tradicionalna jed za ameriški praznik zahvalni dan (Thanksgiving day) v novembru.

Regionalne jedi se razlikujejo: Havaji imajo purana z teriyaki omako, Virginija ima ostrige in pito s šunko in srednji zahod vključuje jedi iz pretežno skandinavskih okolij, kot so lutefisk in pire krompir ali repo. Na jugozahodu, še posebej morda Nova Mehika, tradicionalna božična večerja vključuje mnogo jedi iz Mehike kot so posole, tamales, empanaditas in biscochitos.

Vir: listverse

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.12.2012 ob 13:30 gost gost

      Vsi prazniki se (po SPP) pišejo z malo začetnico, razen ko so njihova imena izpeljana iz osebnih imen ali priimkov (npr. Prešernov dan). Tako se tudi božič in novo leto pišeta z malo začetnico.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.12.2012 ob 21:33 girl gost

      Kak so pa eni pametni......

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.12.2012 ob 18:30 Totocotugno gost

      Sploh ni slabo če se na forumu še kaj naučiš.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.