https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Hudopisk: Aha Mura bo poslovno leto 2012 končala z negativnim rezultatom

Murska Sobota, 27.12.2012 ob 12:00  

Družba Aha Mura, ki je 1. oktobra nastala z združitvijo Mure in partnerjev ter Aha Mode, bo leto končala z izgubo. Kolikšno, njen generalni direktor Matjaž Hudopisk še ne želi napovedovati, saj se je v drugi polovici leta prodaja precej znižala, zmanjšanja naročil stalnih partnerjev pa niso uspeli nadomestiti z novimi.


Zato za sezono jesen/zima intenzivno iščejo nove kupce. Zavedajo pa se, da bo leto 2013 eno najzahtevnejših v modni industriji. Za Krizno ogledalo STA je prvi mož Aha Mure spregovoril o aktualnih razmerah v podjetju.

Politikom načeloma dajemo 100 dni, da se privadijo in spoznajo nove razmere. Vaših 100 dni bo sicer šele čez nekaj dni, ker pa ste sodelovali že pri nakupu Mure in partnerjev, ali lahko rečete, da ste Muro kot veliko in zahtevno podjetje že spoznali "do obisti"?

Do obisti gotovo ne, tudi ljudje, ki so tu v Muri že 20 let, bi težko rekli, da Muro v celoti poznajo. Gre res za zelo veliko podjetje, z zelo velikim številom zaposlenih in traja, da človek, bom rekel, spozna vse.

Ste v tem času ugotovili kaj posebnega, presenetljivega, takega, česar niste pričakovali?

Kakšnih velikih posebnosti ne, je pa način dela v tej branži popolnoma drugačen kot v podjetjih, kjer sem delal prej. Čeprav je Prevent tekstilno podjetje, primerljivo z Muro, pa so glede proizvodnega procesa tu naročila oziroma stil proizvodnje popolnoma drugačni zaradi sezonskega načina dela. V vseh podjetjih, kjer sem delal, smo imeli stalno letno proizvodnjo, ki je seveda delno nihala glede na dogajanje na trgu, ni pa bila tako sezonsko usmerjena, kot je ta v Muri.

Da so časi v panogi težki, je seveda znano, da naročila padajo, tudi. Lani je Mura nekako zvozila brez izgube, za letos vemo, da bo slabše - koliko slabše?

Poslovno leto 2012 bomo sklenili z negativnim rezultatom, žal se je prodaja res precej znižala, po drugi strani pa moramo kar priznati, da na stroškovnem področju nismo bili tako učinkoviti oziroma se nismo prilagodili razmeram tako hitro, kot bi se morali, in to je naša naloga za prihodnje leto.

Konkretneje?

O številkah trenutno ne bi želel natančneje, ravno zato, ker smo v oktobru združili podjetji Mura in partnerji ter Aha Moda, kar pomeni, da imamo šele dober mesec konsolidirane rezultate. Seveda bomo poskušali narediti vse, da rezultat do konca leta še izboljšamo, tako da počakajmo, da zaključimo vse aktivnosti.

Pravite, da se niste dovolj prilagodili. Že pred mesecem, dvema ste razlagali, da ste slabo prilagojeni za manjše serije, da imate slabo informacijsko podporo, ki da bo z novim letom enotna, govorili ste o nefleksibilnosti poslovanja.

Da, to je gotovo proces, ki ga ni možno narediti v mesecu, dveh. Govorim tudi o tem, da bi lahko bili mogoče določeni stroški na področju storitev in materiala nižji. Intenzivno smo se lotili področja nabave, iskanja alternativnih cenejših materialov, pregledali vse storitvene pogodbe in možnosti, da določene zadeve tudi na tem področju znižamo.

Večino dela še vedno opravite za partnerje v t. i. dodelavnih poslih, za lastne znamke malo. Se to razmerje kaj spreminja?

Približno deset odstotkov izdelkov še vedno delamo za lastno blagovno znamko, tu govorimo o deležu v proizvodnji v podjetju Aha Mura, 90 odstotkov pa za druge kupce. A jaz ne bi več govoril samo o dodelavnih poslih, ker se Mura razvija in s kar nekaj kupci smo že uspeli priti na sistem, kjer jim poleg šivanja ponujamo tudi druge storitve. Naš cilj pa je seveda t.i. full service, kjer bi kupcu ponudili vse: da kupec dejansko izdela kreacijo, mi pa na osnovi teh njegovih skic poskrbimo za modele, vzorčenje, nabavo materiala, sešijemo izdelek in mu ga dostavimo. To je strategija, ki smo si jo zadali.

Naročniki se v zadnjem času odpovedujejo manj kakovostnim izdelkom. Lahko v tej luči razumemo nakup tovarne v Pirotu v Srbiji, da je torej Boss zahteval boljšo kakovost, kot bi jo v Srbiji dobil z vašim nadzorom tamkajšnje tovarne?

Naši kupci dejansko ves čas iščejo dobavitelje s čim bolj konkurenčno ceno, niso pa pripravljeni te cene sprejeti na račun slabše kakovosti oziroma, kar je za njih še slabše - na račun nepravočasnih dobav. Ravno zaradi tega kupci, kot je Boss, sicer želijo izdelke z območja z nižjo ceno delovne sile, ne želijo pa sami organizirati takšne proizvodnje oziroma se dogovarjati z lokalnimi dobavitelji.

To je bil glavni razlog, zakaj je Boss prosil nas kot dolgoletnega dobavitelja, da organiziramo proizvodnjo zanj. Naš pogoj je seveda bil, da v tak posel gremo, če nam za to območje zagotovi delo, a delo, ki ne bo vplivalo na obseg poslov v Murski Soboti. Tako imamo s Hugom Bossom podpisani dve ločeni pogodbi, ki zagotavljata pet let dela v Murski Soboti v obstoječem obsegu in dodatne posle za pet let za Pirot.

Če sva že pri Bossu: ta menda drži obljube oziroma ne razdira pogodb in vztraja pri naročilih, medtem ko to za druge ne drži.

Tudi Boss bi jih najbrž, če ne bi imeli te dolgoletne zaveze. Dejstvo je, da se je prodaja modnih izdelkov na evropskem trgu drastično znižala tudi Bossu in ker nam ni mogel zagotoviti takšnega števila moških oblek, kot smo bili dogovorjeni, je to kompenziral z moškimi plašči. Seveda to za nas pomeni določena prilagajanja v proizvodnji, a v vsakem primeru to z veseljem storimo, če to pomeni, da imamo dodatna naročila oziroma jih kompenziramo.

Plače v Muri so v veliki večini še vedno minimalne, prejšnja leta so zaposleni dobili božičnico in spodbudo za navzočnost na delu. Kako bo letos?

Aha Mura trenutno zaposluje 1522 ljudi, dodatnih 50 je zaposlenih še v hčerinskem podjetju podjetju Mura Evropska hiša mode (EHM), ki skrbi za lastno blagovno znamko. Glede izplačila božičnice in nagrade za navzočnost pa bo glede na naše finančne rezultate in likvidnostno situacijo to zelo težko. S predstavniki delavcev in sindikati smo se dogovorili, da bomo možnosti za to znova pregledali takoj po novem letu.

Glede na padanje naročil je logično vprašanje, ali boste lahko obdržali delavce oz. ali je lahko to prihodnje leto problem?

Naročila nam padajo, intenzivno pa se trudimo, da iščemo druge kupce. Čas za sezono pomlad-poletje, ki je ravnokar v izdelavi, smo delno zamudili in zdaj je zelo težko pridobiti nova naročila za to sezono. Mislimo pa, da smo kar uspešni pri pridobivanju poslov za prihodnjo sezono jesen-zima; tu bomo seveda poskušali celotni delež, ki smo ga izgubili pri trenutnih kupcih, nadomestiti z novimi. Pogajanja so daleč in upajmo, da jih bomo v prihodnjem obdobju uspešno končali.

Kakšni pa so odzivi na nedavno predstavljeno kolekcijo pomlad-poletje?

So zelo pozitivni, kar nas veseli. Upamo, da bo temu primerna tudi prodaja te kolekcije. Res pa je, da govorimo o trgu nekdanje Jugoslavije, za širitev lastne blagovne znamke pa potrebujemo druge trge. Ta trg je tudi finančno šibek in ne moremo pričakovati, da bomo tu prodajo drastično povečali. Sodelujemo s kar nekaj lokalnimi agenti, ki pripravljajo možnosti prodaje, zdaj o točnih številkah ne bi mogel govoriti, ampak rečemo lahko, da smo z dosedanjim potekom kar zadovoljni.

Ali vam je kdaj žal, da ste "ugriznili" v to Muro, saj se v službo vsak dan vozite iz Slovenj Gradca? Pa tudi vaš predhodnik Milan Mörec, ki bi vam najbrž prišel prav, je zavrnil ponudbo, da bi ostal svetovalec.

Ne, jaz gledam na to kot na poseben izziv. Mura je eno redkih večjih podjetij, ki so se zadržala v Sloveniji, in je še vedno zelo prepoznavna. Ne glede na pretekla dogajanja, tudi stečaj, ima v našem okolju zelo velik ugled, je zelo prepoznavna blagovna znamka in mislim, da je prav, da poskušamo storiti vse, da ji ta ugled vrnemo.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.12.2012 ob 13:53 JAZ gost

      srce me boli,ko vidim kaj se dogaja z Muro...lahko bi pozitivno poslovali,če ne bi bilo tako velikih apetitov...le kje so državne kontrole in svetovalci

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.12.2012 ob 14:39 kukulele gost

      Mene bi pa zanimalo kak to ka vedno gda morec odide iz mure mura izgubi polno naročil. Je to samo slučajnost? Letos so ga tudi iz mure vrgli baje. Pa pred leti gda so ga splodili iz mure je šel v srbijo in je večino dela šlo našim sosedom..

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.12.2012 ob 16:08 Alf gost

      Ma koga briga ta mura...koncajte ze stem....tu nigdar nede vecje place kot zajamcene....najbolse da cim prej to fermo zaprejo....da se bo lahko delalo kaj drugega...

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.12.2012 ob 16:27 yyyyyy gost

      Boss je še ena od izkoriščevalskih firm ki postavlja pogoje , to se vidi z nakupom podjetjsa v Srbiji kjer do delavci delali za 200eur, seveda do jih tak nasomarili kak so Muraše, delajte pa te nakonci leta dobili NIČ., nejte na bolniško ker te na konci leta dobili NIč, kakšna zguba '+? PEROVNOST PA APETITI so prisotni .

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.12.2012 ob 20:51 zdravko. gost

      Sem gledo poručila na b.92. kako srbski ministar za gospodarstvo se hvali ,da je prieljo muru v srbijo in so subvencionirali 6.miliona € .partnere iz slovenije ..pa logično uprašanje komu bojo šivale 500.delav in kam bojo prodajali.ja se ve etikete bojo gor dajale kot da je zašito v murski .tuki tiči zajec vodstva mure .sebi profit delavcima obešalike ,mafija lažljiva ..

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.12.2012 ob 22:21 mura gost

      Mure ne bo nikoli več. Vsaj tiste dobre stare Mure ne. Mura počivaj v miru.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.12.2012 ob 22:33 hiter gost

      G. Hudopisk odkriva toplo vodo...me zanima, kako dolgo se bo obdžal na ''veji''. Vse te zadeve (zamude, prepozno na trgu, izpad proizvodnje, nadomestiti izgubljeno,.....), ki jih omenja g. Hudopisk, so že desetletje znane zadeve, ki se na žalost zopet ponavljajo....prevečkrat. Kakorkoli, podjetju in predvsem vsem zaposlenim želim obilo uspeha, zdravja, ljubezeni,....

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.12.2012 ob 9:32 xyz gost

      -tej od Mure nemajo blage veze , pa ka je tou Aha Mura ¨? Ne je čudno ka zgubljajo naročila. Ka so pa tou z Milanom napravli so pa samo sebe zaj....li.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      28.12.2012 ob 13:44 ges gost

      ME ZANIMA,ČE SO DELAVCEM,KI DELAJO ZA MIZERIJO,VSAJ REKLI HVALA IN SREČNO NOVO..??!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      28.12.2012 ob 14:18 seronja gost

      ite si nekan v pm, ka telko lajate glede teh delavcov kak so bougi pa za kakšo malo plačo delajo. če je tou istina so nouri delavci nej pa uprava. naj idejo vsi v avstrijo kera je za prekmurce tak ali tak eldorado pa do tan ležali po fabrikaj pa velke plače vlekli, tak si eni tou predstavljate. to je kapitalizem, delati trbej za pejneze nej pa ležati kak v komunizmi. v šouli bi odli pa bi lejko drugje delali nej pa ka morete v muri rintati.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      28.12.2012 ob 14:39 xy gost

      seronja-ge pa te tij delaš..na borzi

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.12.2012 ob 14:50 seronja gost

      xy, ge delan tan ge mi je fajn, če mi nebi bilo bi že zdavnaj odišo pa nebi cmizdro nonstop kak me nešče izkorišča pa kak moren dosta delati za male peneze. v muri jim verjetno gučijo tak kak v cerkvi, trpite v ton življenji ka vam bo te po smrti boljše.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.12.2012 ob 19:47 Bajsi gost

      Ka lejko dobin naslov v avstriji ge do mene pa še 3 električare z 30 letnimi izkušnjami ščeli te bi ša še lipo proso naslov za 500 švelj.Znaš nesmo vsi enako sposobni pa si zato moremo pomagati

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      29.12.2012 ob 13:06 Drejka gost

      Brez zamere...Ampak... Nekateri so veseli ka lejko delajo, pa čeprav za teh bogih 500€... Eni so srečni ka telko dobijo! In ja, lejko je povedati naj Muro doj zaprejo, samo če ti pa našče od domačih tan dela, pa mislin ka malo drugače premišlavleš! Prav tak je pa nej tak enostavno dobiti v Avstrijo službo - vsaj nešče ka že 30 let pa več v Mure dela, de težko ge koli zaposlitev dobil! Telko ka te znali, marsikdo je še vedno veseli ka Mura obstaja, pa ka vsaj za položnice pa kruh zaslužijo!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.