https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Najbolj znani ognjemeti po svetu

31.12.2012 ob 12:47  

Številni kraji po svetu že vrsto let slovijo po največjih, najmogočnejših ognjemetih, ki jih pripravijo ob prehodu iz starega v novo leto. Tukaj so zbrani najbolj znani in priljubljeni ognjemeti po svetu prejšnjih let.


Sydney (Avstralija)

Sydney v Avstraliji slovi kot ena najbolj priljubljenih destinacij za silvestrovanje. Središče praznovanja je pristanišče Sydney Harbour. V lanskem letu so za ognjemet odšteli 5 milijonov dolarjev. V novo leto pa so vstopili z dvanajstminutnim veličastnim ognjemetom nad znamenito opero. Lanskega silvestrovanja se je udeležilo okoli 1,5 milijona ljudi.

V "The Sydney Morning Herald" so zapisali, da je bilo izstreljenih več kot 10,000 pirotehničnih raket, 20,000 izstreljenih utrinkov, zraven pa še okoli 100,000 posamično izstreljenih pirotehničnih sredstev.

Hong Kong (Kitajska)

Hong Kongu uživa harmonijo in protislovja kitajskega mesta z veliko azijskimi in zahodnimi elementi. Tam so prejšnje leto za ognjemet namenili milijon dolarjev. Po polnočnem ognjemetu so pripravili prikaz z lučkami, in sicer zmaja, ki pleše po obzorju Hong Konga.

Tajpej (Tajvan/Kitajska)

V Tajpeju so za ognjemet prejšnje leto namenili 2 milijona dolarjev. Gre za znameniti ognjemet iz 509 metrskega nebotičnika Taipei 101, bivše najvišje zgradbe na svetu. S šovom luči so zraven vsega ustvarili še žarečo pando in strašnega zmaja.

(Vir foto: http://enjoyfestivals.com)

Burj Khalifa (Dubai)

Gre za najvišjo zgradbo na svetu (meri 828 metrov). Že zaradi tega je ognjemet še bolj zanimiv in veličasten. Šov, ki ga pripravljajo na silvestrovanju, je osredotočen na samo zgradbo, pa tudi na okolico. V 20 minut trajajočem ognjemetu je bilo izstreljenih na tisoče raket.

London

V Londonu polnoč naznani Big Ben, lani pa ga je pospremil okoli deset minut dolg ognjemet, v ozadju pa je donela glasba. Spektakel v bližini velikega panoramskega kolesa London Eye je najbolje viden z obale Temze. Zanj odštejejo okoli 3 milijone dolarjev.

Capacabana - Rio de Janeiro (Brazilija)

Copacabana je mestni okraj v južnem delu brazilskega glavnega mesta Rio de Janeiro. Znan je predvsem po eni najlepših plaž na svetu, ki v dolžino meri 4 kilometre. Posebno za novo leto je priljubljena destinacija z milijoni obiskovalcev. Copacabana slovi po eni največjih zabav na plaži, ki jo pripravljajo ob zaključku starega leta. Lani so pripravili spektakularni ognjemet, ki ga je na plaži Copacabana spremljalo približno dva milijona ljudi, posvetili pa so ga trajnostnemu razvoju, trajal pa je kar 16 minut. V ognjemet so vključili tudi predstavitev logotipa za poletne olimpijske igre leta 2016, ki bodo potekale prav v Riu de Janeiru.

New York

V New Yorku vsako leto odštevanje v novo leto pospremijo s spuščanjem kristalne krogle na Times Squaru. Dogodek na samem kraju običajno spremlja več kot milijon ljudi, več milijonov pa prek televizijskih sprejemnikov. Vsako leto čast, da ob newyorškem županu Michaelu Bloombergu pritisne na gumb, ki kroglo spravi v tek, pripade kakšnemu zvezdniku.

Las Vegas

Ognjemet v Las Vegasu se s 56,400 pirotehničnimi sredstvi uvršča med največje v državi. Vsako leto pa se slivestrovanja udeleži več kot 300,000 ljudi, med njih pa povabijo tudi številne znane glasbene goste (The Black Eyed Peas, Drake itd.).

Utrinki drugih ognjemetov po svetu

Akranes (Islandija)

Kopenhagen (Danska)


Helsinki (Finska)

Paris (Francija) (foto vir: www.missposh.net)

Vir: www.businessinsider.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.01.2013 ob 17:39 Google gost

      All prekmurske so lepše ...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.