https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Srečanje Žerjav - Muc: Romi si želijo gospodarstvo v romskih naseljih

Murska Sobota, 10.01.2013 ob 7:00  

Včeraj je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, mag. Radovan Žerjav, na povabilo predsednika Zveze Romov Slovenije, Jožeka Horvata Muca, obiskal Zvezo Romov Slovenije, kjer se je seznanil s problematiko njihovega delovanja.

 

Predsednik Zveze Romov Slovenije, Jožek Horvat Muc, je predstavil delovanje zveze, ki že 16. leto uspešno deluje. V letošnjem letu je v Zvezo Romov Slovenije  vključenih 28 romskih društev.

Romi priznavajo, da se njihov položaj izboljšuje

Priznal je, da se  v zadnjih letih položaj romske skupnosti v Sloveniji postopno izboljšuje, še posebej po sprejetju Zakona o romski skupnosti. Državni organi Slovenije si prizadevajo za izboljšanje položaja romske skupnosti. Tako opažajo boljše rezultate na področju vzgoje in izobraževanja Romov, kulturne dejavnosti in informiranja, vse boljše delovanje romskih svetnikov pri skrbi za posebne pravice Romov, pa tudi v boju proti diskriminaciji in nestrpnosti. Slabše in celo nezadovoljivo pa je stanje na področju zaposlovanja Romov, bivalnih razmer in izboljšanja življenja v romskih naseljih.

Spoznali so, da morajo med seboj sodelovati

Pomembno je, da je prevladalo spoznanje, da pri izboljšanju razmer, ki zadevajo Rome, morajo kot aktiven dejavnik in partner sodelovati Romi sami ter njihove organizacije – romska društva, romski svetniki. Priznal je, da v njihovih organizacijah pozabljajo, da je temelj uspešnega delovanja vsake manjšine njena povezanost in večja enotnost do najpomembnejših vprašanj. Medsebojna obtoževanja, pogosti spori in razprtije med romskimi funkcionarji vodijo v neenotnost in razbijanja romske skupnosti.

Drugačnost mora biti sprejeta

Povečuje se potreba, da v Zvezi Romov Slovenije in romskih društev storijo več na izobraževanju, vzgoji in informiranju pripadnikov romske skupnosti. Pri večinskem slovenskem prebivalstvu pa si prizadevajo, da bo njihova drugačnost sprejeta, da bo več tolerance do romske populacije in manj pojavov nestrpnosti in sovražnega govora.

Romski svetniki tarnajo, ker ne poznajo pogojev za razpise

Kot je bilo slišati iz ust romskih predstavnikov, se romski svetniki po posameznih občinah soočajo z nevednostjo pogojev in samih rokov pri razpisih, ki omogočajo ureditev infrastrukture v romskih naseljih po posameznih občinah. Minister je glede tega odgovoril, da sam meni, da je »naprej potrebno pokazati samoiniciativnost pri razpisu in tudi zato naj posamezen romski svetnik spremlja razpise na straneh Uradnega lista RS«. Je pa posebej svetoval, da se naj predvsem osredotočijo na evropske razpise, ki imajo zagotovljena denarna sredstva tudi  v bližnji prihodnosti.

Romi si želijo gospodarstvo v njihovih naseljih

Romski predstavniki so ministru za gospodarstvo in tehnologije predstavili idejo, da bi razvijali gospodarstvo v njihovih naseljih. Zanima jih tudi razvoj kulture in pa tudi turizma, saj imajo bogato zgodovino. Žerjav je v zvezi s tem dejal, da bo njegovo ministrstvo pripravljeno iskati sinergije, je pa izpostavil, da za podobne primere kot  npr. socialno podjetništvo obstajajo razpisi in da naj Romi sami pripravijo konkretne predloge in ideje. Idejo o razvijanju turizma se mu je še posebej zdela zanimiva in jim je še predlagal, da naj ta projekt vgradijo v širšo skupnost in ustvarijo neko zgodbo.

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2013 ob 7:39 Paver gost

      Žerjav, pa postavi jim obrat za predelavo barvnih kovin. Država pa naj romskim občinskim svetnikom, kateri se" po posameznih občinah soočajo z nevednostjo pogojev in samih rokov pri razpisih, ki omogočajo ureditev infrastrukture v romskih naseljih po posameznih občinah", dodeli še svetovalca, seveda romskega, da ne bo prišlo do diskriminacije. Tako nismo več daleč od dislocirane enote policijske postaje .

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2013 ob 8:24 SMRKCI gost

      Žerjaf ka pa nam bejlin ciganan date?Oni dubiju na sucijalnom pa pa na zavodu,naprimer eden cigan ali ciganica 200€ otroških 300e pomoči v šoli vse zastonj na rdečem križu vse zastonj na karitasu vse zastonj itd... spokradejo vse živo za železo in druge stvari pa namesec zasluži nekje 1500€.Žerjaf sedaj jim še pa ti daj vse tisto kar jim je dal Kučan.Potem si pa zmagal.

      16 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.01.2013 ob 8:41 rom gost

      alo smrkci očitno so ti cigani mater jebali malo pogledni kak cigani faj delamo po tujini pa še eni majo firme odpreite vozimo nove avtoje saki den jemo kolbase, meso se ka ščejš tij pa lekar enkrat mejsečno kakšo čunto JEBIGA MI SMO CIGANI PA SKOUS MO OSTALI ALI ŽIVIJMO PA JEJMO KAK LORDI TIJ SI PA KLOŠAR HAHAHHHAHA

      6 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.01.2013 ob 9:03 hahaha gost

      ROM@ zakon napijsano:):) SMkec@ več mate hujsi ste haha jebo vas država ka se jočes,vejpa tou tak si napijso kak če vasi bejli nebi dobijvali nej socialne nej otroske nej nc budala ena paverska ;)

      2 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      10.01.2013 ob 9:05 SMRKCI gost

      Ka cigan ali ciganica ?Resnica in pravica boli .

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      10.01.2013 ob 9:10 ROM gost

      SMRKCI če boš lačen odi na puščo mogoče kaj dobijš kaj za jesti zatou takš pijšeš ka sli lačen pa si kartasi dobo samo makarone brez mesa

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.01.2013 ob 9:22 Gost gost

      Jaz bi še jim kopališče zgradil

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.01.2013 ob 9:26 rom gost

      gost mij mamo vse od kopališča do trgovin gostilne gasilce vse ka nicas zdaj mo še meli menzo ka do lejko prišli jejst takše klošari kak so eni recimo smrkci

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.01.2013 ob 10:08 HAČKI gost

      Trbej vam še pokopališče....pa svojo himno ROM POM POM ŠE NE GREMO DOMOV....pa otroške novine CICIGAN:)

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.01.2013 ob 10:23 jooo gost

      Jaoo ste eni navoščejni,Hački@ povej ka nucas mo ti pomago:) ka se jočete,vejpa vsi dobijvajo otroške in socialno kak romi tak ne romi,ampak kak je rom napijso meli mo mezno ka te lejko prisli na kosilo,tou ka mij mečemo za pomoje bi vij eni rade gele tak je:):) PA NEJ SE JOKAT;)

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.01.2013 ob 10:45 mike gost

      rom@ hahahahahahahahaha dobro si njeme napijso hahahahahaha,samo te tej ciganski falat nede nikole pozabla;)

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.01.2013 ob 11:22 xxf gost

      ka zdaj rom vas je vse zajebo ge sta zdaj ački pa smrkci muca van je jezik popala hahahahaha

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.01.2013 ob 11:38 yehey gost

      Dobra slika:) Žerjav sam na eni strani...skupina čarnih pa na drugi strani:) NEMA ŠANS:)

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. Urednistvo_Pomurec
      10.01.2013 ob 12:23 Urednistvo_Pomurec

      Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora, sicer komentiranje onemogočimo.

      3 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      10.01.2013 ob 12:56 ss gost

      Urednistvo_Pomurec zakaj brišete komentarje či paveri začajo

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      10.01.2013 ob 12:59 Adolf gost

      Zigeuner kommen Ihre schicksalhaften Tag

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      10.01.2013 ob 13:00 lino lino gost

      mij cigani gejmo ka scejmo nej kak vij pavri ka da idete vtrgovino si kujpite meso po deke a mij po kile ka samo gledate te idemo v trgovino hehhe ote na pusco ka van damo za gesti eni so pa navocsclivi ka nemate taka kak mi.....vasi prekmurci odijo okoli gesti po gostilnaj pa v cerkev gesti mij pa doma se ka sceejmo jedi kollko mozes hehehe vij pa tak nemrete ka gejte repo po 3 dneve hehe

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      10.01.2013 ob 13:07 Romski bralec gost

      Lep pozdrav ! A ste tole že videli www.romskiodmevi.si ?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      10.01.2013 ob 13:27 ;) gost

      JEBEM VAM MAJKU NARKOMANSKU....MI SMO CIGANI NAJ JAČI SMO NAJ JACI,NEMOZE NAM NIKO NISTA;) NE JOČTE SE:p

      1 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      10.01.2013 ob 13:36 cigani raus gost

      cigane ste navadne nule neizobražene debele zamazane bakterije

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      10.01.2013 ob 13:39 bajsi gost

      Pa ge nevem ka mate vsi telko proti ten našin romom.Dugo sen že na sveti pa mi še ednok niti eden nej nika slaboga napravo.Vej so pa nej slabi lidge pač so malo nači kak mi.Radi majo malo načišno muziko malo več žurerajo pa malo so bole tempramentni.Pa ka je tu slaboga to ka ne delajo.Kelko med nami pa bi jin dalo delo -fejst malo pa zakoj zato ka smo nindr čuli ka kradnejo pa ka neščejo delati pa pa .V Avstiji so pa dobri pri nas pa nej ja zdaj te pametnjakoviči pravili ka za to ka so tan pošteno plačani .Mogoče sao zakoj pa te mi nejdemo v Avstrijo .Te so nan pa napoti takši keri so pač bole znajdlivi.Na te mo se spravlali vej na tiste ŠTERI SO NAS V RIT PRPELALI PA NEJ KA NA TISTE SI NEMREMO PA NEVUPAMO Ajde napišite ka te napravili HILDICI PA JANEZEKI PA JANKOKI PA MILANI PA PA PA .

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      10.01.2013 ob 13:47 gost gost

      bajsi tij si nindrik čuo ka kradnejo, meni so pa cejlo dvorišče spraznili pa odpelali ka so jih policaji mogli loviti ka so nazaj pripelali kosilnico, mešalec, klop pa en otrški bicikl. tej buteci mijslijo ka gda so kosovni ka lejko odpelajo vse ka je nej doj prišrajfano. pa še te gda smo jih doubili so se bunili ka bi zaj mij radi ka pa nemamo v garaži stvari. lopovi lopovski so vsi. niti eden ne vej do pejte prešteti v avstriji drek pucajo tusi pa pametne delajo ka si v bauti na velko mse kupujejo. seveda, iz socialne podpore pa fkradnjenih pejnez.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      10.01.2013 ob 15:50 Bandi gost

      Vej bi si pa dvorišče pospravo nekaj si mel vse venik.Ka si kazo kelko maš.Še ćudno ka so ti nej ženo vkradnoli ups to mas znankar pa notrik ka sirota nitik sveklopče ne vidi .

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      10.01.2013 ob 20:30 cigoji raus gost

      ka se delate zaj močnoga cigoje 1942 ste pa cvikale haaaa? da vas je hitler rešeto Adolf zurückkommen !!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. hs
      10.01.2013 ob 20:38 hs

      ha ha ha da tou štem se mi je slabo . Doj nas glejdate, da pa mijmo vas ide šteri dober cigejn li ciganica se vam se sline cedijo , ti pa se skrijvate za računalnik pa pijšete bedastoce

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      10.01.2013 ob 20:55 blabla gost

      kak ste bedni!!! pavri komaj čakate kda de prispevek o romih ka lejko sploj kaj komenterate ka znate, ka do ciganji nazaj pisali pa te te vij pa nazaj kometrali pa te mislili ka ste bole močni ka ste jih malo doj posrali. Pa daj!!!! Pogledni to posrano slovenijo pa vaše vodje, se vam za en čas zgodi tudi to ka te prosjačili na socijalnon pa karitasi kak ostali in do toga vas bo oz,. vas je že pripeljala Vaša zdrava kmečka pamet!!!!

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      10.01.2013 ob 21:40 gost ---šinjek gost

      replika ---lino -lino in vsi purdiji . Vij gejte vkradnjene sližinke in pouđe pa svinjske želodce in tace ka zemete v Leder fabriki .Vijdi se kak pijšete ka mate končane 3 r pomožne O.Š . Ge pa je ovi bogati privatnik Adamo Baranja ?Vijdite kak ste pošteni ?

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      10.01.2013 ob 22:10 luaks gost

      SAMO PODPIRAJ TE CIGANE DA VES IN BODI BREZ SKRBI DA TI BODO HVALEZNI KAJ PA OSTALI NAROD SLOVENIJE IN ZATO NE DELAJ RAZLIKE MED BELIMI IN ČRNIMI PROSIM DRUGACE SI TI TUDI GOTOF SI CE JIH PODPERES TI DA VES

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      11.01.2013 ob 22:24 gost

      smrt - nevem ka si mi s tem šćeu povedati će slućajno ne vejš ka naši dosti prejk delajo te si slabo obvešćen , nej nas vse v isti koš metat

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      12.01.2013 ob 3:45 lauraas gost

      Ej ROMI, zakaj vas sploh "krmimo", in kaj sploh ima država od vas haska?

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      12.01.2013 ob 9:21 kimi gost

      lauraas@ Ma drza ahaska ka van deco gor delamo:) ce nebi bli ROMI,SRBI.HRVATI,MUSLIMANI ITD ITD SLOVENIJE NEBI BLO TELKO ZA INFO.PA LEP DAN;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      06.02.2013 ob 12:33 ficko gost

      Ali ste vi normalni kaj to pišete,ali veste da država SLO ozi državljani sloenije živite iz financna srestva EU ki pripada za romskih skupnosti in ih iskorišcate

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.