https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Samozaposlitev ni priljubljena

10.01.2013 ob 15:35  

Tako kažejo podatki raziskave, ki so jo objavili na Slovenski tiskovni agenciji (STA). Samozaposlitev v Sloveniji je po njihovih izsledkih manj priljubljena kot v ostalih državah EU.


STA poroča, da je v Sloveniji delež državljanov, ki bi bili raje samozaposleni kot zaposleni, precej nižji od evropskega povprečja, saj znaša le 28 odstotkov, medtem ko ima 66 odstotkov vprašanih Slovencev raje status zaposlenega. Samozaposlitvi so na splošno bolj naklonjeni moški (42 odstotkov) kot ženske (33 odstotkov), najbolj priljubljena pa je med mladimi (15-24 let), kjer znaša delež tistih, ki bi bili raje samozaposleni kot zaposleni, 45 odstotkov.

37 odstotkov Evropejcev si želi samozaposlitve

Rezultati raziskave, ki jo je predstavila STA kažejo, da si 37 odstotkov Evropejcev želi samostojne poklicne poti. Delež državljanov EU, ki želijo imeti svoje podjetje, se je sicer v zadnjih treh letih zmanjšal s 45 odstotkov na 37 odstotkov.

Foto: wwww.eu-debate.blogspot.com

Zakaj sploh samozaposlitev ?

Kot atributi samozaposlitve se večkrat pojavljajo  besede neodvisnost, samouresničevanje, možnost za uresničitev lastnih zamisli in dodatni zaslužek. Zmanjšani želji po samozaposlitvi pripisujejo posledici trenutnih gospodarskih razmer in manj obetavnih poslovnih možnosti. Kljub temu si še vedno na milijone državljanov v Evropi želi samostojne poklicne poti, predvsem zaradi osebne neodvisnosti, boljših prihodkov ter svobodne izbire kraja in časa opravljanja dela.

Subvencije za samozaposlitev brezposelnih v Pomurju so še na voljo

Kot smo že poročali Zavod RS za zaposlovanje ponuja subvencijo za samozaposlitev. To je program za brezposelne, ki omogoča, da brezposelne osebe pridobijo subvencijo za samozaposlitev v višini 4.500 EUR. Gre za enkratno finančno pomoč v obliki nepovratnih sredstev, ki vam morebiti pomaga uresničiti vašo poslovno idejo in ohraniti samozaposlitev. Ker so bila z rebalansom proračuna odobrena dodatna sredstva za spodbujanje samozaposlovanja za letošnje leto, so na zavodu 3. 7. 2012 znova začeli vključevanje v presojo poslovne ideje v okviru priprav na samozaposlitev.

Na razpolago imajo 720.000 EUR za subvencije

Branko Baša iz Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna služba Murska Sobota, nam je pred tednom namreč sporočil, da imajo »do 30.9.2013 na razpolago še 720.000 EUR, kar omogoča 160 potencialnih samozaposlitev zainteresiranih brezposelnih oseb in iskalcev zaposlitve, ki imajo poslovno idejo in ki bi jo želeli uresničiti.«

 

    Komentarji

    1. gost
      10.01.2013 ob 16:50 gg gost

      samozaposlitev v sloveniji ni mogoča. Država te tak po žepi udari da v prvem letu bankrotiraš če seveda pošteno delaš

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.01.2013 ob 22:34 gost gost

      No, ni glih povsem tako, da bankrotiraš zaradi države. bankrotiraš lahko zaradi veliko stvari. Dejstvo je, da je samozaposlitev v Sloveniji manj priljubljena, kot drugje, ker so do nedavna bile še sorazmerno sigurne službe. Še posebej velja za JS / JU. Druga stvar je, da je čedalje manj mladih tehnično izobraženih. Daleč preveč jih gre v družboslovje in računajo na kaskšno službo v JS/JU. Nekaj je še vedno kriva miselnost iz prejšnjega sistema, ko je pač služba bila nekaj samoumevnega. V prihodnosti pa bo za preživetje potrebno malo več lastne iniciative in podjetniškega duha. Nekaj je tudi krivo, da nekateri mislijo, da se postane podjetnik in se takoj dobro zasluži. Seveda pa svoje naredi še siva ekonomija. Absolutno pa je država vsa ta leta daleč premalo naredila za razvoj podjetništva in obrti. Ne ger samo za poenostavitev registracije. To je še najmanj. Gre predvsem za poenostavitev plačevanja davkov in računovodstva. Nujno bi bilo potrebno uvesti pavšalno obdavčitev po vzoru nekaterih razvitih držav. Prihodnost je v podjetništvu in obrti. Iluzija je čakanje na tuje investitorje, ki bi pri nas zidali velike tovarne. JS/JU sta pa že sedaj prepolna in gospodarstvo itak tegan ne zmore vzdrževati.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.01.2013 ob 7:23 smrkci gost

      Ma kakšna samozaposlitev,kje boš pa dobil delo,kateri delodajalec ti pa da delo saj pa raje delodajalec plača svojemu delavcu ki ga ima zaposlenega naprimre 3€ na uro.Tebi samozaposlenemu ali s.p pa mora dati od 8€ do10€ na ueo,ker moraš v sak mesec plačati od400€ do500€ stroškov.Davčni vodenje računov za zdravstvo za pokojnino itd...Samozaposlitev se meni navadnemu smrtniku ne splača,zavud ti ponuja samozaposlitev in ti da 4500€,sam jih dobiš čez 2 meseca ali, ti pa moreš vsak mesec plačati račune za samozaposlitev,ali naj večji problem je, kje dobiti delo dan danes je to v naši državi znanstvena fantastika.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.01.2013 ob 9:11 Ćika-pajo gost

      Če ni denarja ni dela tudi za tiste kateri se samozaposlijo.Denar je kt kri če krvi ni oziroma ni krvnega ali denarnega obtoka pride do bolezni zastoja srca ali družbe.Ko se bo denar pravičneje razporedil med delavce med penzioniste tudi med kmete bo družba ozdravela .Takrat bo dovolj dela še posebej za s.p.Druga stvar pa je kako privabiti kapital oziroma postati bolj podjetniška družba, podatki objavljeni v svetovni medijih kažejo da smo zelo na repu pri takih svoboščinah.Nasprotno pa na vrhu po velikosti obdavčitev.Predlog št.1 Uvesti razmerje med min in maksimalno plačo 1-4.2.Uvesti pavšalno obdavčitev Ukiniti obvezna članstva v zbornicah 4.Ukiniti koncesije na vse komunalne storitve dimnikarske storitve ,zdravstvene itd.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.01.2013 ob 21:36 gost gost

      Ti smrkci se pa na podjetništvo zelo slabo spoznaš. Tako si vsaj dokazal s svojim pisanjem. Kaj misliš, da podjetniki delajo samo za druge podjetnike, kot podizvajalci. Prihodnost je v podjetništu in obrti. To je lahko jasno. Očitno ne tistim, ki se na zadeve ne spoznajo. Sicer sem pa že vse povedal včeraj zvečer.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.