https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Poskrbite za ptice pozimi

19.01.2013 ob 10:00  

Pozimi nikar ne pozabimo na ptice, ki nam čez leto postorijo v vrtu številna dobra dela. Zato je dobro, da v hladnih mesecih poskrbimo zanje. Še posebej v teh dneh, ko napovedujejo nove količine snega.


Zima je lahko huda, zato se morajo ptički pri iskanju hrane zelo truditi ali pa so velikokrat enostavno lačni. Veliko ljudi pozimi na svojih vrtovih postavi ptičje hišice, v katere jim nastavijo pogačo ali pa semena. Pri hranjenju ptic in postavljanju ptičjih hišic je dobro poznati določene nasvete.

Ptičja hišica

 Za postavitev ptičje hišice ni primeren prav vsak prostor. To pomeni, da moramo najprej izbrati takšen košček prostora na vašem vrtu, kjer se ne zadržujejo mačke. Obstaja več vrt ptičjih hišic, tako na drogu, kot tudi na drevesu. Kol naj bo visok vsaj 1,5 metra, da imajo mačke onemogočen dostop. Dobro je, da je postavljena na takšno mesto, kjer jo lahko vidite tudi vi. Krmilnica naj bo čim bolj preprosta in prostorna.

Prostor

Seveda so najbolj obiskane tiste ptičje hišice, kjer je v bližini drevo ali grm. Ptice imajo od tam boljši razgled, poleg vsega pa se počutijo bolj varno, kot na odprtem.

Hrana

Ni prav vsa hrana dobra za ptičke, saj imajo občutljiv želodec, ki se lahko hitro napihne. Ptiček lahko zaradi posledic umre. Najprimernejša zimska hrana za ptice so semena: sončnice, konoplje, lana, kaše, pečke, proso, ajde, pšenice... Lahko jih nahranite tudi z lojno pogačo, ki jo kupite v trgovini, z veseljem pa bodo pojedli tudi otrobe, jedrca arašidov, lešnikov, orehov, koščke sira in podobno.

Vrste ptičk

Taščice so ptice, ki pogosto jedo iz tal, medtem, ko se ščinkavci najraje prehranjujejo iz ptičjih hišic. Hrano za ptičke nastavite na več mest, da se med sabo ne bodo prepirali. Ptice vas bodo razveseljevale skozi vse leto, prav tako pa se boste med opazovanjem hranjenja zabavali tudi vi.

In če ste postavili ptičjo hišico - nikar ne obupajte. Preden bodo ptice začele hišico uporabljati, jo morajo videti in se nanjo navaditi.

Foto: www.sxc.hu

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.