https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

90-letni Ferdinand Rantaša - prleški Tesla

Sveti Jurij ob Ščavnici, 22.01.2013 ob 7:00  

Devetdesetletni Ferdinand Rantaša je leta 1962 v Mariboru predstavil svoj prvi električni avtomobil, v katerem se je takrat zapeljal njegov sin Božo in je najstarejši in častni član Društva za ohranjanje tehnične, kulturne in premične dediščine Oldtimer Stara Gora. Pred kratkim pa je izdelal tudi maketo parne lokomotive, ali kot sam reče " danfmašine". Nadvse čil in zgovoren gospod ima za sabo življenjsko zgodbo, ki je nadvse zanimiva in pestra.

Še zmeraj živi v rojstni hiši v Drakovcih, kjer je otroških letih, skupaj s 4 sestrami in brati obiskoval OŠ pri Mali Nedelji. Na srednje veliki posesti so starši redili živino, imeli so tudi konje ter mlin v Biserjanah. Njegov oče je imel kovaško-ključavničarsko delavnico, in že tam se je Ferdinand začel navduševati za mehanikarski poklic, za katerega se je potem izučil pri znanem mojstru avtomehaniku Kozarju v Gornji Radgoni (Avtoremont in današnji Arcont). Tam so med drugim popravljali parne stroje ( »danfmašine«), to je bila glavna tehnika pred 100 leti in je trajala do cca. 25 let nazaj, ko so prišli traktorji.

Prvi delavec Elrada

V času druge svetovne vojne se je, zahvaljujoč zaposlitvi v tovarni Puch v Gradcu, kjer je izdeloval šobe za letalske motorje, izognil služenju nemške vojske. Sčasoma se je njegovo zanimanje širilo in navduševati ga je začela radio tehnika. Nekaj časa je imel v Radgoni radiomehanično delavnico v katero so neki dan prišli iz občine in dejali, da bo to državno podjetje, ki se bo imenovalo Elrad. Kot je povedal, je bil on prvi sodelavec in glavni delavec Elrada v Gornji Radgoni, skupaj z Zvonkom Klemenčičem. Pri njemu se je izučilo več vajencev, med njimi tudi Maks Irgolič in Milan Pučk. Izdelali so 25 radijskih sprejemnikov, za katere je ohišja izdeloval mizar iz Črešnjevec. Enega od teh hrani v svoji muzejski zbirki. Po odhodu iz tedanjega Elrada, se je zopet posvetil avtomehanski in avtoelektrikarski stroki. Leta 1958 ga je pot vodila v Gradec v Avstriji, kjer je opravil mojstrski izpit in vodil avtomehansko obrt do upokojitve 1983. leta, ko jo je predal sinu Božu, ki jo še sedaj vodi. 
Od upokojitve dalje  25 let del svojega prostega časa namenja zbirki starih motorjev in radijskih sprejemnikov. Doma ima še muzej v katerem se najde 12 mopedov, 2 motorja s prikolicami, traktor, 4 druge motorje, 240 radiev...

V času druge svetovne vojne se je, zahvaljujoč zaposlitvi v tovarni Puch v Gradcu, kjer je izdeloval šobe za letalske motorje, izognil služenju nemške vojske. Sčasoma se je njegovo zanimanje širilo in navduševati ga je začela radio tehnika. Nekaj časa je imel v Radgoni radiomehanično delavnico v katero so nekega dne prišli iz občine in dejali, da bo to državno podjetje, ki se bo imenovalo Elrad. Kot je povedal, je bil prvi sodelavec in glavni delavec Elrada v Gornji Radgoni, skupaj z Zvonkom Klemenčičem.

Pri njemu se je izučilo več vajencev, med njimi tudi Maks Irgolič in Milan Pučk. Izdelali so 25 radijskih sprejemnikov, za katere je ohišja izdeloval mizar iz Črešnjevec. Enega od teh hrani v svoji muzejski zbirki. Po odhodu iz tedanjega Elrada, se je zopet posvetil avtomehanski in avtoelektrikarski stroki. Leta 1958 ga je pot vodila v Gradec v Avstriji, kjer je opravil mojstrski izpit in vodil avtomehansko obrt do upokojitve 1983. leta, ko jo je predal sinu Božu, ki jo vodi še sedaj. 

Pred 25. leti se je upokojil in od takrat del svojega prostega časa namenja zbirki starih motorjev in radijskih sprejemnikov. Doma ima še muzej v katerem se najde 12 mopedov, 2 motorja s prikolicami, traktor, 4 druge motorje, 240 radiev...

Pred 50 leti v Mariboru predstavil svoj prvi električni avtomobil

Že davnega leta 1962 se je njegov sin Božo v Mariboru popeljal z njegovim prvim električnim avtomobilčkom. Kot je povedal, je avto izdeloval okoli 2 meseca, narejen pa je iz enega kosa 2,5 milimetra debele aluminijaste pločevine, elektromotor je navijal sam, poganjal pa se je na baterijo. Vožnja s tem avtomobilčkom na Glavnem trgu v Mariboru iz leta 1962 je zabeležena tudi na ohranjeni fotografiji,  Zaradi njegovega poznavanje elektrike, ga je nekoč nekdo poimenoval kar »Prleški Tesla«

Z motorji je bil povezan celo življenje. Spomini nanje so ostali v njegovi glavi in tudi na fotografijah. Je prejemnik številnih priznanj, ki jih je prejemal, ko je na dirkah osvajal prva mesta in bil nagrajen z lovorjevim vencem. Iz Gradcu je, kot član kluba starodobnih vozil OMFC, leta 1958 pripeljal kolono oldtimerjev v tedanjo Jugoslavijo prek mejnega prehoda Gornja Radgona. Za prehod kolone vozil, ki se je ustavila pred hotelom Radin v Radencih, prek meje z Avstrijo, je pridobil posebno dovoljenje na Dunaju in v Ljubljani. Ta predstavitev oldtimerjev se je vedno dogajala 1. maja. In tudi za letos ima za ta dan posebne načrte, posebno pa si želi, da bi se predstavitve udeležila tudi Neda  Ukraden.

Podaril maketo parne lokomotive

Pri svojih letih še vedno rad ustvarja in tako je v treh mesecih pred dopolnjenim devetdesetim letom izdelal parnimobil, katerega je (kot častni član) podaril jim je v zahvalo podaril maketo parne lokomotive, ki jo je ob pomoči Janeza Šijanca izdelal v treh mesecih pred dopolnjenim devetdesetim letom.

Makete ustvarja že več let. Pred cca 12 leti je v Beltincih Nedi Ukraden podaril eno izmed njih, česar se posebej rad spominja. Dve maketi (danfmašini) je dal v Ameriko, tam je imel tudi dva brata, doma ima pa tudi še parno lokomotivo na železnicah.

 


    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      22.01.2013 ob 12:27 gost gost

      FERDO ČESTITKE !!! VELIKO ZDRAVJA TI ŽELIM !!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.