https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Saubermacher-Komunala v preteklem letu s številnimi novostmi poslovala uspešno

Murska Sobota, 30.01.2013 ob 7:30  

Podjetje Saubermacher-Komunala Murska Sobota d.o.o., ki opravlja gospodarsko javno službo zbiranja odpadkov v 18 pomurskih občinah, je izdalo letno poročilo za preteklo leto. Po podatkih v poročilu se Pomurci vedno bolj zavedamo pomena ločevanja odpadkov.

 

Saubermacher-Komunala je v letu 2012 poleg 12 občin UE Murska Sobota pričela opravljati gospodarsko javno službo zbiranja odpadkov tudi za šest občin UE Lendava, in sicer za občine Turnišče, Črenšovce, Veliko Polano, Odrance, Kobilje in Dobrovnik. V preteklem letu so pričeli tudi z gospodinjstvom prijaznejšim načinom zbiranja kosovnih odpadkov, to je z odvozom kosovnih odpadkov na klic.

V letu 2012 so zbrali 17.295 ton odpadkov, od tega je bilo največ mešanih komunalnih odpadkov (več kot 10.000 ton), najmanj pa kovine (dobrih 93 ton).

Iz gospodinjstev že 37 odstotkov ločenih odpadkov

V zadnjih treh letih so zabeležili zmanjšanje količine zbranih mešanih komunalnih odpadkov v gospodinjstvih, kar pri Saubermacher-Komunali pojasnjujejo predvsem z uspešno vpeljavo ločenega zbiranja odpadkov tako v gospodinjstvih kot tudi na zbirnih mestih. V gospodinjstvih v 18 občinah so v letu 2012 zbrali kar 37odstotkov ločeno zbranih frakcij. Pri tem velik vpliv pripisujejo ločenemu zbiranju embalažnih materialov po sistemu od vrat do vrat, ki so ga v letu 2012 izvajali v 16 občinah, k večji količini embalaže pa po njihovem mnenju prispeva tudi ločeno zbiranje odpadnih nagrobnih sveč na pokopališčih.

Manj nevarnih odpadkov

Pri Saubermacher-Komunali beležijo tudi trend nižanja količine zbranih nevarnih in posebnih odpadkov. Nižje količine zbranih nevarnih in posebnih odpadkov pojasnjujejo s tem, da so stare zaloge nevarnih odpadkov že rešene, novih pa ni toliko. Ob tem so pri Saubermacher-Komunali zadovoljni, da se občani veliko bolj zavedajo pomena ločevanja nevarnih in posebnih odpadkov od ostalih in se redno poslužujejo tovrstnih akcij zbiranja.

Odvoza na klic se ne poslužujejo vsa gospodinjstva

V letu 2012 so zabeležili padec zbrane količine električne in elektronske opreme, kar pripisujejo dejstvu, da so v letu 2012 prešli na nov sistem zbiranja kosovnih odpadkov, to je odvoz na klic, ki pa ga niso izkoristila vsa gospodinjstva kot pri klasičnih akcijah.

V preteklem letu so svoje delovanje širili na večih področjih. Prevzeli so upravljanje zbirnih centrov za ločeno zbiranje frakcij v občini Turnišče, Črenšovci in Serdica, v nekaterih naseljih začeli z zbiranjem bioloških odpadkov, nadaljevali s pilotnim projektom zbiranja papirja in papirne embalaže od vrat do vrat v MO Murska Sobota in primestnih naseljih ter izvajali mnoge druge dejavnosti, namenjene ozaveščanju občanov in ohranjanju okolja, letos pa želijo svoje dejavnosti še okrepiti ter jih narediti uporabnikom in okolju še bolj prijazne.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2013 ob 8:34 Mile gost

      ITAK DVIGNEJO CENE ČE SE NEBI POZITIVNO IZŠLO. JAKA MUDA ! ! ! !

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2013 ob 9:25 gost---hački gost

      Še zahtejvlejo ka njim moreš embalažo plaviti vodo pa mi nišče ne plača uni se pa bogatijo .

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2013 ob 11:01 ges gost

      Z številnimi novostmi??? Mislite z številnimi podražitvami!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.