https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Sloveniji se obeta obdavčitev sladkih pijač in hitrih srečk

30.01.2013 ob 13:27  

V skladu z napovedmi finančnega ministra v odstopu Janeza Šušteršiča so na finančnem ministrstvu že pripravili predloga dveh novih davkov. Od obdavčitve sladkih pijač si obetajo dodatnih 14 milijonov evrov proračunskih prihodkov, od obdavčitve srečk pa 17,4 milijona evrov.

Davek na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah je Šušteršič napovedal že pred koncem lanskega leta. Kot je razvidno iz predloga zakona, v teh dneh objavljenega na spletnih straneh finančnega ministrstva, bodo obdavčeni sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah ter v pripravkih za brezalkoholne pijače. Ne bodo pa obdavčene mineralne vode in vode, ki ne vsebujejo sladkorja, sladil ali arom.

Davek v višini en evro na kilogram sladkorja pomeni, da bo liter pijače z običajno vsebnostjo sladkorja 100 gramov na liter dražji za deset centov. Sladila pa bodo obdavčena z 20 centi na liter brezalkoholne pijače v primeru največje dovoljene vsebnosti. V primeru nižje vsebnosti sladila bo obdavčitev ustrezno nižja.

Obdavčene bodo vse brezalkoholne pijače, ne glede na to, ali so jim bili sladkor oz. sladila dodani ali pa gre za "naravni" sladkor v pijači. Izjema bo veljala le za brezalkoholne pijače, proizvedenih iz svežega sadja za neposredno prodajo potrošnikom in porabo v gostinskih lokalih.
Na podlagi podatkov o prodaji brezalkoholnih pijač na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da bi lahko izplen novega davka znašal približno 16 milijonov evrov na leto. Vendar pa je pričakovati, da se bo poraba zmanjšala, zato so pričakovane prihodke zmanjšali na 14 milijonov evrov letno.

Tudi jabolčni sok bo odslej dražji (foto: sxc.hu)

Prav tako se bo po pričakovanjih zaradi novega davka od srečk zmanjšalo povpraševanje po igrah na srečo, kar na ministrstvu z vidika preprečevanja negativnih plati igralništva ocenjujejo kot pozitivno. Kot je že prejšnji teden povedal Šušteršič, bo davek na srečke v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo, kamor med drugim sodijo loterijske srečke in stavni listki, znašal deset odstotkov od prodajne cene srečke.

Zavezanci za nov, dodaten davek v sistemu prirejanja klasičnih iger na srečo so prireditelji klasičnih iger na srečo. V Sloveniji imata veljavno koncesijo za prirejanje tovrstnih iger Loterija Slovenije in Športna loterija. Davka pa ne bo treba plačati društvom in neprofitnim humanitarnim organizacijam, ki igre na srečo prirejajo občasno z namenom zbiranja denarnih sredstev za financiranje lastnih dejavnosti.

Ob upoštevanju prometa Loterije Slovenije in Športne loterije v letu 2011 bi lahko proračunski prihodki zaradi novega davka znašali približno 18 milijonov evrov letno. Ker pa se bodo po drugi strani za približno 600.000 evrov zmanjšali prihodki iz naslova davka od dohodkov pravnih oseb in davka od iger na srečo, na finančnem ministrstvu ocenjujejo, da si lahko proračun obeta za 17,4 milijona evrov več prihodkov na leto.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.01.2013 ob 15:12 NoName gost

      Super, mladina po pila špricar in pivo, ka je itak cenejši. Bravo, banana republika, Butale,....

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.01.2013 ob 15:41 Del R gost

      Ja ali pa vodo :). Koga hecamo. Nej je pa tak noro tau, ka tej pijače pa srečke so resan luksuz, keroga tretera preveč lidij. Čeprav tej sladkih pijač si meu resan fejs fal v tej enih diskontah. Naj pa ne bi biu samo finančni vidik tu pomemben, ampak tuj drugi, je pa tej najpomembnejši :).

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.01.2013 ob 15:59 Slavist gost

      Del R, veretno si oseba s pomanjkanjem inteligence ... sladke pijače so luksuz? 6 - letni otrok misliš ka de ti pil vodo ? Seveda de rajši izbral sladko pijačo. Pa zaradi zvišanja toga davka nemo nič bolj zdravi ... mamo več vrst sladila, eno je sladkor eno je pa ASPARTAM, keri je 3x bole strupeni kak sladkor, in nej nas jeba** tu z nekšnin zdravjon pa neven ka ...

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.01.2013 ob 16:00 huj gost

      otroka bo treba navadit, da bo vodo pil :)

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      30.01.2013 ob 16:14 Slavist gost

      Sam si odraščal, veš kako je ...

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.01.2013 ob 18:38 Del R gost

      Ja, saj san napiso v nadeljevanji napiso, mogo bi dati pod narekovaj. Samo nvn ka eni lidgej nemrete razmiti, ka leko ena ma beseda več pomenov. Ge san mislo v pomeni, ka je precenjena stvar, tej sladke pijače, pa predvsem igre na srečo. Samo zdaj nvn što je menje inteligenten, tisti ka tau takšne stvari uziva oz. tisti ka zna, ka je tau vse ena postranska stvar, kera je overated ?? Pa tau je retorično pitanje . Znate kaj mislin s ten eni :p ??

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.01.2013 ob 19:10 smrkci gost

      Banda politična oni do si zvišali plače nam pa zvišali davke naj nam dajo delo in plače odkot mo pa jemali saj smo pa brez zaposlitve več kot 300 tisoč delavcev.Seveda morajo si napolniti žepe,ker ko pridejo iz EU si nebodo več polnili žepe ta prekleta banda politična in tajkunska.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.01.2013 ob 20:27 gost gost

      @ gost - Slavist, če je kdo tu oseba s pomanjkanjem inteligence si to edino ti. 6 letni otrok bo rajši izbral sladko pijačo praviš? Kdo pa da 6 letnemu otroku na izbiro sladko pijačo? Starši mu dajo izbiro in ga navadijo na te redilne sladke pijače. Dajte mu vodo in bo pil vodo, če bo žejen. Če imate pa razvajene otroke pa pač plačujte večji davek. Moji otroci brez problema spijejo tudi kozarec vode. Se strinjam z dodatnim obdavčenjem teh pijač, marsikje v evropi so to že naredili. Bi pa morali dodatno obdavčiti še cigarete in alkohol, ki se po svoji škodljivosti čisto nič ne razlikujejo od raznih coca-cola in red-bull pijač.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.01.2013 ob 21:03 Del R gost

      Da, se čist strinjam gost :), naj pigejo kar majo, ne ka dobijo vse ka sen jin zahoče, isto igre na srečo, te de se narod tozo ka nema za kruh, za to pa te majo ?? Meni se fejs vidi npr. drzava Nova Zelandija, kera ma npr. glede kajenje fejs hude zakone, prepovedi na skoraj vseh javnih mestih, fejs drage cigarete, ščelo se je zdignoti na 15 e na 1 škatlo celo, kak san enkrat prešto. Plus da ne govorimo o drugih stvareh, pridobivanje hrane na druge načine, npr. kozje mleko, enako je z medon ,tuj na drugih ravneh so višje, intelektualni, duhovni itd... Je pa zalostno če si star cirka 20 let, pa iščeš srečo v takšnih stvareh kak so cigarete, alkohol, hrana. Pa ge tij mij zivemo ? V 21. stoletju ? Pa tau je miselnost tega časa oz. naprednoga sveta. Oz. se spet pomikamo po evolucijski lestvici nazaj, če smo nej ze na začetki.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      30.01.2013 ob 21:48 Slavist gost

      No vsi nasprotniki resnice ... Od iger na srečo pa mamo tudi nekaj dobrega. Del zbranih sredstev gre za invalidno-humanitarne organizacije. (to tudi ni dobro?) Gost - gost, če tvoji otroci spijejo kozarec vode, je to veliko premalo :D , se pravi da potem pijejo tudi sladke, po tvojem mnenju redilne pijače? Sladkor (glukoza), je nujen za človeško telo. Še posebej v dobi otroštva. Najbokše de če zdaj še mo začali otroke (dojenčke) hraniti z mlečnimi formulami namesto z materninin mlekon, te kda de starejši njemi vsilimo veganstvo, pa nevem ka še vse nej. Ne pravin ka mala deca naj ne pijejo vode. Fala bogi če jo pijejo, zelo dobro. Pridete pa tu vo z nekšnimi nespametnimi (ka je sladka pijača redilna, ka je sladka pijača luksuz ... ) Milsin ka je sladka pijači v manjši meri škodljiva kak pa vsakodnevno rutinsko 4-urno sedenje za računalnikom ... malo razmislite o mojih besedah , dobro napisano, nej :D ?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      30.01.2013 ob 22:03 Bandi gost

      Vse se vrača vse se plača, takše kvazi rešitve do prinesle ka. 1.Odhode v Avstrijo ge so sladke pijače že itak falejše. 2.Radenska, fruktal do sten še bole nekonkurenčni. 3.Delavci na minimalci do začali doma delati nazaj bezgov sok, razne močance itd. 4.Rezultat menje pejnez v proračuni menje zaposlenih -menje penez v proračuni na konci pa ajdi udri po javnih službaj. 5.Pitanje ali mo resan bole zdravi-mogoče samo ka mo pa tak zdravoga pili postano vodo ali ovo z pipe. 6.Vse so to računi brez krčmara -zakoj se pa G.Šušteršič ne pistiš na nivo Cigaretov pa to enostavno prepoveš če si tak v skrbi pod narekovajem za zdravje.Boli te kita za zdravje samo na takši bedariji pa tisti z RTV naročnino ti kaple tvoj doktorat pa magisterij pa še verjetno diploma.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      31.01.2013 ob 11:15 smrkci gost

      Super sedaj pa po šmarnico,kliton,jurko to je pijača ta prava domača,gostilničari zdaj ste nej meli gostov zdaj šče jih pa bole nete meli zahvalite se toj bandi političnoj.Zdaj pa lejku mamu pinteš duma kak su meli naši dedeki pa karte in z čebra meso pa luk in česnek itd...To je ta pravo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.