https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Nina Kerec - iz dolgočasja je začela ustvarjati nakit in mila

Grad, 5.2.2013  

Mlada ustvarjalka Nina Kerec ima kar dve svoji znamki, nakit N&A kit – ročno izdelan nakit in Pepelkine skrivnosti (naravna mila).

 

Svojo ustvarjalno pot je začela po študiju, ker ni imela službe ji je bilo v Ljubljani v stanovanju dolgčas. Tako je začela malo brskati po internetu in doma sama preizkušati kako kaj nastane s časom pa je že domišljija naredila svoje. Ne izdeluje le nakita kot so ogrlice, uhani, prstani, zapestnice ampak tudi magnete, obeske in naravna mila.

Služba ji vzame veliko časa in energije

Zdaj ko več ne živi v stanovanju v Ljubljani, kjer je imela presežek časa, spet v Prekmurju se ji je nasmehnila sreča in je dobila služba, ki pa je  malo bolj oddaljena, posledično nima več toliko časa in energije za tovrstno ustvarjanje. Na plan prihajajo tudi novi hobiji in interesi, ki pa nam jih še ni hotela izdati. Vseeno pa upa, da bo se s časom navadila na nov bioritem, ki ga ima in se bo spet malo več posvetila ustvarjanju nakita in mil.

Ustvarjalna družina

V družini ni ustvarjalna le Nina ampak čisto vsi. Njena mama je ustvarjalna bolj na glasbenem področju. Za očeta in brata pa pravi, da se znajdeta na vseh področjih in ni dela katerega nebi vedela popravit ali narediti, tako imenovana »ezermeštra«.

Delovni proces pri nakitu enostaven pri milih pa rabiš že malo matematike

Za izdelavo nakita rabi majhne klešče, podlago, žice, zaključke in kroglice. Kroglice ima večina iz stekla, naravnega kamna in lesa, plastičnih ne uporablja ker je preveč umetna. Pri milih pa rabi olja, lug, palični mešalnik za pospešitev procesov, modelčke, eterična olja in negovalna olja.

Opisala nam je tudi potek kako kaj nastane: »Pri nakitu si pripraviš podlago, vzameš klešče, kroglice oziroma obeske in začneš zlagati skupaj. Pri milih ni tako enostavno kot pri nakitu. Vsa olja moraš stehtati, preračunaš koliko luga je potrebno dodati, da je na koncu pravo pH razmerje da ni preveč bazično ker drugače bi milo izsušilo kožo. Lug zmešaš z vodo ali katero drugo tekočino dodaš olja na koncu pa še kakšno eterično olje, po želji lahko dodaš še kake suhe cvetove za dekoracijo. Zliješ v modelčke, po dveh dneh razrežeš in potem pustiš en mesec, da se zori.« 

Prijateljica prispevala idejo

Ker je včasih bolj cenjeno doma narejeno darilo kot kupljeno v trgovini je tako razmišljala Ninina prijateljica. V pogovoru ji je zaupala, da bi rada izdelovala naravna mila in da neve kako začeti. Njej se je ta ideja idela dobra in je tudi sama šla na internet pogledat kaj rabiš za izdelavo mil in sama preizkusila. Ker ji je uspelo in ji je bilo všeč z izdelovanjem kar nadaljevala, kr ji je bilo všeč, da s lahko pri milih prav tako kot pri nakitu ustvarjalen.

Vzameš material in začneš izdelovati

Ideje kako bo končni izdelek izgledal dobi ko vzame neki material v roke. Tako si v glav načrta končni izdelek in začne z delom. Pri milih je skoraj isto kot pri nakitu. Malo poizkušaš mešati in to je to.

 

Kar dve blagovni znamki

Po izdelavi kar nekaj izdelkov se je odločila dati izdelkom ime in s tem tudi povečati prepoznavnost izdelkov. Tako sta nastali dve blagovni znamki, N&Akit – ročno izdelan nakit in Pepelkina skrivnost (naravna mila).

Ne spremlja modnih trendov

Pri izdelavi nakita pusti domišljiji svojo pot. Izdeluje iz vseh barv in oblik vsak posameznik pa si potem izbere tisto kar mu je všeč. Pri milih pravi, da je tako imenovani trend trenutno učinek, da razkužuje in da ne izsušuje kože. 

Največ je osebnega dogovora

Svoje izdelke prodaja večina prek interneta. Na socialnem omrežju ima svoji strani in predstavljene izdelke. Obišče pa tudi kak sejem.

Kaj pa moto za naprej?

Biti pozitiven, delaven in ustvarjalen (treba se je znajti) v življenju, nam je na kratko povedala.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.