https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Muza Erato s svojo knjigo

Ljutomer, 08.02.2013 ob 14:56  

Včeraj je v Poročni dvorani Mestne hiše v Ljutomeru potekala predstavitev nove knjige Erato - muza ljubezenske in erotične poezije, avtorice Irene Brunec -Tébi, na kateri so literata Feri Lainšček in Robert Titan Felix, zgodovinar in pedagog Franc Kuzmič ter kantavtor Tomaž Domicelj skupaj z avtorico predstavili to dvojezično, obširno ilustrirano publikacijo, ki je izšla po zaključku EPK in odkritju spomenika Erato v Murski Soboti.


Sodelujoče in vse obiskovalce je pozdravila mag. Olga Karba, županja Občine Ljutomer. Prireditev je vodil Tomaž Domicelj, eden ustanovnih članov Umetniškega društva Bronos. Robert Titan Felix in Feri Lainšček sta prebrala nekaj svojih ljubezenskih pesmi, Franc Kuzmič in umetnica Irena Brunec - Tébi pa sta na kratko predstavila svoje prispevke iz knjige Erato.

Irena Brunec - Tébi kot idejna avtorica projekta v knjigi opiše idejo nastanka projekta »Sledi panonskih muz« in se osredotoči na muzo Erato, katere spomenik je bil odkrit v Murski Soboti 16. novembra 2012. Podrobno opiše simbolne pomene vseh bronastih elementov spomenika Erato, razporejenih na kvadratnem betonskem podstavku. (muza Erato, citre, podstavka iz oblakov, labod, Minervina sova na rolki, knjige z pesniškimi verzi). Knjiga je bogata s slikovnim gradivom, izbrane fotografije nam predstavijo svetovno razsežnost upodabljanja muz in različna videnja svetovnih umetnikov skozi različne umetniške stile.

Irena Brunec - Tébi

Franc Kuzmič v svojem tekstu opisuje pomembne in značilne kulturno-zgodovinske dogodke Pomurja in Prekmurja in jih pripne posameznim muzam. Vsem devetim muzam da svoje vloge in jih razporedi po Murski Soboti tako, da nam pot od prve do zadnje skozi itinerar in vsebine, ki jih posamezne muze predstavljajo, poda celoten spekter pomurske oz. prekmurske zgodovine.

Sandi Sitar nas v knjigi popelje skozi mitološko zgodovino muz, predstavitvi nam posamezne muze in njihove atribute. Našteje najpomembnejše svetovne upodobitve in umetnike, ki so muze upodabljali, sprehodi se tudi skozi slovenske avtorje, ki so se sklicevali na muze. 

Franci Just je v svojem prispevku predstavil lirsko pesništvo širšega slovenskega panonskega območja, torej v Prekmurju in tudi v Prlekiji ter Slovenskih goricah.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. smrt
      08.02.2013 ob 15:36 smrt

      @ Bogme ta Muza Erato je ogromno € pogejla .Z tejmi pejnezgi bi vse vrtece v Soboti prekrili z poštenov krtinov nej pa ka so gor še azbestne plošče .

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.02.2013 ob 15:42 Muzara gost

      Muza je puno pejnez vö pomuzla

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.02.2013 ob 8:38 gesges gost

      ka za tou knjigo je tudi 86 đurđov potegnila????

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.02.2013 ob 17:16 GOST3 gost

      Ali so se morda v Ljutomeru navdušili za muze? Sobočani jim lahko "poklonijo" svojo in oboji bodo zadovoljni.Zdi se pa, da v Ljutomeru niso imeli dovolj zdrah okoli javnega kipa omenjene avtorice, ali pa imajo zelo slab spomin.Je morda v igri tudi tokrat kaj tretjega?

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.