https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Zakonca Sidonija in Viljem praznovala 65 let zakona

Rakičan, 12.02.2013 ob 7:30  

Danes sta v Domu starejših Rakičan praznovala 65-letnico poroke zakonca Sidonija in Viljem Šantavec in s tem proslavila zavidanja vreden jubilej.

Zakoncema je skupaj z ostalimi zbranimi čestital direktor doma Zoran Hoblaj, ki je ob pomembnem dogodku med drugim povedal: »Praznovati  65-letnico v današnjih časih, posebej v domovih za starejše, je prava redkost. Za jubilejcema  je bogato življenjsko obdobje, ko sta šla skozi življenje  kljub hudim preizkušnjam v dobrem in slabem, zato smo ponosni, da sta Sidonija in Viljem naša stanovalca.« Zbrani so zakonca presenetili še s Pihalnim orkestrom Murska Sobota, razrezala pa sta tudi torto z njuno poročno fotografijo.

Viljema je očarala »prilična deklina«

Zgodba njune ljubezni se je začela dalnjega l. 1946, ko sta se prav na božični dan zagledala pri cerkvi v Puconcih. Vijljem je zagledal Sidonijo, ko je stala pri drevesu in zazdela se mu je, kot je sam povedal »prilična deklina«. Ko je odšel mimo, se je obrnil, ter videl, da tudi ona gleda za njim. Po sveti maši sta šla skupaj v bližnjo gostilno, kjer sta skupaj tudi zaplesala. Od takrat naprej  so dogodki hitro sledili in 11. februarja 1947 sta se poročila.  Kot se spominjata tistega dne, je bilo zares romantično, saj je bilo veliko snega, na poroko pa sta se peljala  s sanmi, v katere so bili vpreženi konji, ki so bili okrašeni z zvončki.

»Trije puseki rešijo vsak problem«

Za zakoncema Šantavec je dolgo življenjsko obdobje, polno potovanj in številnih preizkušenj, ki pa sta ga z veliko mero ljubezni kljub vsemu preživela zelo bogato. Po tem, ko sta sprva šla v Nemčijo s trebuhom za kruhom (Viljem je bil bančni uslužbenec, Sidonija pa gospodinja),  sta se po 38. letih vrnila v Slovenijo, nekaj časa živela na Primorskem pri  sinu, od 2. januarja 2008 pa živita v domu Rakičan. Kot sta povedala, je recept za dolgo zakonsko življenje odpuščanje. »Če sem Sidonijo užalil, sem zmeraj šel do nje, jo spravil v dobro voljo, prosil odpuščanja, 3 puseki pa so zmeraj rešili čisto vse« je še ob koncu povedal Viljem.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.