https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Valentinovo smo sprejeli za svoje

14.02.2013 ob 7:40  

Valentinovo kot praznik zaljubljencev je v Slovenijo prišel v 90. letih 20. stoletja iz Amerike.

 

God sv. Valentina je v Sloveniji v 90. letih 20. stoletja dobil novo vsebino kot dan zaljubljencev.  V slovenskem ljudskem izročilu je znan kot dan, ko se začne prebujati narava. Ekologi opozarjajo, da je od tod tudi rek Sveti Valentin ima ključe od korenin.

Kot zanimivosta na STA poročajo da, imajo zasluge za uvedbo valentinovega, kot ga danes poznamo po celotni Sloveniji, tiskani mediji iz konca 80. let 20. stoletja. Etnolog Janez Bogataj v svoji knjigi Slovenija praznuje navaja, da so se v tistem času mediji začeli spraševati, ali ne bi bil že čas za uvedbo tega praznika in njegove vsebine tudi pri nas.

 

Foto: www.lovewayz.com

Janez Bogataj tudi navaja, da ima praznik po njegovih navedbah več kot poltisočletno dediščino v Angliji, od koder se je razširil v ZDA in tam dobil dodatne materialne razsežnosti. Zapisal je tudi, da je praznik potem spet prevzela Evropa kot potrošniško obliko, za katero stoji cela praznična industrija.

Korenine praznika so poganske in so povezane z željami po novem življenju, plodnosti in rasti v pomladnem obdobju, ki je bil prvotno začetek novega leta.

    Komentarji

    1. gost
      14.02.2013 ob 9:44 beti gost

      Hvala bogu,da je spet nekaj prišlo iz amerike, RAJŠI PRAZNUJMO NAŠE ŠEGE IN NAVADE, tega uvoza je zadosti,ki je itak brez veze, pa dela samo noro., pa trošenje denarja brez veze. Radi se moramo imeti vsak dan.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.02.2013 ob 19:51 KOMPORT gost

      JAZ GA NISEM SPREJEL IN GA TUDI NE BOM NIKOLI!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.02.2013 ob 23:52 anti američan gost

      Počakajte še kakšno leto pa bomo praznovali še 4.julij (Independence Day) in pa Thanksgiving Day. Halloween, Valentinovo pa debeloga rdečega kokakolinega Božička smo že uvozili. Ostalo bo pa zrihto tisti Musolini ali Mussomelli ali ka je že.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.