https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PLUS

Ekološki center Svit s številnimi projekti ozavešča

Murska Sobota, 19.2.2013  

Ekološki center Svit Pomurje Gornja Bistrica je zavod za opravljanje dejavnosti s področja podeželja, promocije in pospeševanja ekološkega kmetovanja, pridelave in distribucije ekoloških živil. Združuje ekološke pridelovalce Pomurja. Z jasno vizijo pripravljajo številne projekte, s katerimi  širijo ekološko miselnost  predvsem med pridelovalce na eni strani, ter potrošnike na drugi strani.

 

V rubriki POM-PLUS vsak torek objavljamo pogovore s predstavniki pomurskih nevladnih organizacij, fundacij, društev, klubov in zavodov ter predstavljamo njihovo delovanje, POM-PLUS pa razkriva tudi posameznike, ki širši javnosti zaradi narave svojega dela niso znani.

V njihovem okviru deluje manjši predelovalni obrat na Gornji Bistrici, pred časom so sodelovali pri vzpostavitvi sirarne v Ratkovcih, sodelovali so tudi pri oblikovanju Ekološke košarice, pripravljajo  pa tudi številna  zanimiva predavanja, delavnice ter se pojavljajo na promocijskih dogodkih, kjer so v zadnjih dveh letih v okviru svojega delovanja postali precej prepoznavni.

Ekološki center Svit Pomurje Gornja Bistrica deluje že od leta 2006. Ustanovitelji zavoda so Mlinarstvo Kolenko, Mozaik – društvo za socialno vključenost, Društvo za trajnostni razvoj podeželja Žitek ter Društvo za ohranjanje kulturno zgodovinskega izročila Prekmurja »Prekmurska herbija«. Z jasno vizijo »postati operativni center za ekološke pridelovalce v Pomurju« so razen številnih izvedenih projektov vzpostavili  še manjši predelovalni obrat, ki  deluje v zgradbi obnovljenega mlina na Gornji Bistrici, kjer je tudi njegov sedež. Mlinarstvo Kolenko ima dolgotrajno tradicijo, v njihovem obratu pa je vzpostavljena certificirana linija za predelavo žit, ki omogoča ekološkim kmetovalcem predelavo lastno pridelanega žita v končni izdelek, katero Ekološki center Svit Pomurje Gornja Bistrica vsakodnevno plasira do manjših trgovinic po vsej Sloveniji, med tem ko je za lokalne kupce vzpostavljena mala trgovinica v sklopu Mlinarstva Kolenko.  

Animacija, povezovanje ponudbe in povpraševanja, promocija, turizem

Njihovi cilji so jasni. Želijo motivirati lokalne pridelovalce za pridelavo ekoloških in tržno zanimivih živil z višjo dodano vrednostjo,  spodbujati povezave z drugimi členi verige in povečati prisotnost ekološke ponudbe v sklopu lokalne trajnostne ponudbe ter ozavestiti pomen zdravega prehranjevanja in predelovanja zdrave hrane. Pomembna cilja, ki jih zasledujejo, sta tudi ohranitev kulturne in naravne dediščine z okolju prijaznim kmetovanjem, s povezovanjem ekoloških pridelovalcev pa ustvariti višji dohodek, kar naj bi privedlo tudi do novih delovnih mest v sklopu dopolnilnih dejavnosti na domačijah.

V okviru projekta Krajina v harmoniji so pomagali vzpostaviti  kmečko sirarno Gorički raj v Ratkovcih, ki sedaj  zelo uspešno deluje ter ponuja zelo okusne sire iz kravjega, kozjega in ovčjega mleka, pod okriljem drugih številnih projektov, pa so izvedli že številne delavnice z ekološkim ozaveščanjem, za različne ciljne skupine. Zelo zanimivo in koristno idejo predstavlja Ekološka košarica, ki v okviru Partnerskega kmetovanja v Pomurju  predstavlja povezavo med ponudbo in povpraševanjem ter daje obema členoma neko vrsto sigurnosti. 

Kot je povedala direktorica centra Ana Šabjan, je trg v zadnjih letih postal zrelejši. «Premiki se opazijo, vendar seveda gre počasi. Stvari se začnejo premikati v smeri povezovanja, logistike in trženja.« Med dosežki v zadnjih letih je posebej izpostavila promocijski del, na katerem je bil zadnje leto poudarek pri njihovi dejavnosti. V zadnjega pol leta so izvršili čez trideset promocijskih dogodkov, povezujejo se z Zdraviliščem Radenci in drugimi inštitucijami ter postajajo čedalje bolj prepoznavni.

S svojimi izdelki se pogosto pojavljajo na tržnici, kjer kupci lahko najdejo bogato ekološko ponudbo, ki zajema mlevske izdelke, kaše in testenine ter zdrobe. Pogosto se jim na promocijskh dogodkih pridružijo ostali ekološki ponudniki, kateri ponujajo svoje produkte: kruh, pecivo, svežo, vloženo in sušeno zelenjavo ter sadje, razne okusne sadne in zelenjavne namaze, olja, sir, mlečne izdelke, jajca iz pašne reje, meso, sokove, kis in med.

Projekta »Od semena do krožnika« in »Biodoživetje»

Trenutno delujejo na dveh zelo zanimivih projektih. Prvi je projekt Biodoživetje, ki se nanaša na povezovanje ekološke ponudbe s turistično dejavnostjo (gostišča, gostilne, turistične kmetije, vinotoči, ipd.) in je financiran iz Operativnega sistema Slovenija–Madžarska 2007-2013, v okviru projekta pa je Ekološki center Svit Pomurje Gornja Bistrica zadolžen za promocijske aktivnosti, v katerih združuje ekološke pridelovalce ter jih predstavlja na določenih promocijskih dogodkih. V okviru projekta  se bo vzpostavil tako tudi Bio učni in demonstracijski center, kjer se bodo vzpostavili pogoji za izvajanje različnih delavnic, druženje različnih skupin, ki delujejo na področju ekološkega pridelovanja ter prostori za skladiščenje žit.  

Od semena do krožnika, drugi trenutno izvajan projekt so začeli izvajati lani aprila, skupaj z Društvom za biološko dinamično gospodarjenje Pomurje in švicarsko neprofitno Fundacijo ProSpecieRara, v okviru projekta pa so tako nastali trije biodinamični vrtovi in sicer v Dolini pri Lendavi, Renkovcih in Gornji Radgoni. Na vrtovih, ki jih obdelujejo po biodinamični metodi, so tako zasajene različne avtohtone in udomačene rastline, principi biodinamičnega gospodarjenja pa so vpeti v vse aktivnosti od semena do krožnika. Namen projekta je na vseh treh vrtovih pridelati ekološko, biodinamično seme.

V Ekološkem centru Svit Pomurje Gornja Bistrica so z uspešnostjo vrtov, kakor tudi z njihovo promocijo zelo zadovoljni. Lansko leto so jih predstavljali na sejmu Agra, v zimskem času pa izvajajo tudi praktične delavnice na različne teme pridelovanja semen, shrambe semen, njihove uporabe v prehrani, katere potekajo na Biotehniški šoli v Rakičanu ter so prav tako zelo uspešne, tako s strani slušateljev, kakor tudi relevantnih predavateljev strokovnjakov, tako domačih, kot iz tujine. Letos planirajo izvesti še dan odprtih vrat, strokovno ekskurzijo in festival raznolikosti semen.

V okviru svojega delovanja želijo še naprej slediti svoji viziji, pri čemer imajo še veliko idej na področju promocije ter številnih animacij. Kot pa je ob koncu povedala direktorica centra, jim dodaten izziv seveda predstavlja tudi samo motiviranje pridelovalcev, kako najti načine za skupno pojavljanje na trgu z logističnimi rešitvami ter še bolj učinkovito povezovanje ponudbe in povpraševanja.

Fotografije: Ekološki center Svit Pomurje Gornja Bistrica

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.