https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Najboljši film letošnjih oskarjev je Affleckov Argo

25.02.2013 ob 10:30  

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je za najboljši film leta razglasila Argo režiserja, igralca in producenta Bena Afflecka. Štiri oskarje je prejelo Pijevo življenje.


Nagrade v igralskih kategorijah niso prinesle večjih presenečenj. Oskarja za najboljšo moško glavno vlogo je dobil Daniel Day Lewis (Lincoln), kar je že njegov tretji oskar za glavno moško vlogo. Avstrijec Christoph Waltz je zmagal v kategoriji stranske moške vloge (Django brez okovov) in tako v sodelovanju z režiserjem Quentinom Tarantinom dobil že svojega drugega oskarja.

Daniel Day Lewis - dobitnik oskarja za najboljšo glavno moško vlogo

Oskarja za glavno žensko vlogo je odnesla že dobitnica zlatega globusa Jennifer Lawrence ("Silver Linings Playbook"), oskarja za stransko žensko vlogo pa Anne Hathaway (Nesrečniki). Film Nesrečniki, glasbeni film na podlagi dela Victorja Hugoja, je sinoči skupaj prejel tri oskarje. Poleg igralskega za Hathawayjevo še za montažo zvoka ter masko in pričeske.

Ben Affleck je prišel na svoj račun, ko je prišel na oder po nagrado skupaj s kolegoma producentoma Georgem Clooneyjem in Grantom Heslovom, saj ga niso nominirali v režiserski in igralski kategoriji. Njegov Argo je pobral tudi oskarja za prirejen scenarij (Chris Terrio) in za montažo.

Oskarja za režijo je dobil Ang Lee (Pijevo življenje), kar je bilo morda največje presenečenje večera, saj je bil favorit za zmago Steven Spielberg za film Lincoln. Ang Leejev film je dobil še oskarje za kinematografijo - direktorja fotografije, posebne učinke in izvirno glasbo.

Oskarja za najboljši film v tujem jeziku je v skladu s pričakovanji pobral film avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja v francoščini z naslovom Ljubezen, ki pripoveduje zgodbo o ostarelem moškem, ki skrbi za umirajočo soprogo.

Jennifer Lawrence - dobitnica oskarja za najboljšo žensko glavno vlogo

85. podelitev nagrad v hollywoodskem gledališču Dolby, ki jo je vodil komik MacFarlane, je potekala v znamenju plesnih točk in petja. Charlize Theron je zaplesala na odru, na katerega je prišla tudi Barbra Streisand, ki je zapela v spomin na lani preminule hollywoodske ustvarjalce. Jennifer Hudson je nastopila s pesmijo iz filma Sanjske punce, Catherine Zeta Jones je ponovila nastop iz filma Chicago, predstavila sta se tudi Hugh Jackman in Anne Hathaway.

Adele je zapela pesem iz Bondovega filma Skyfall, še preden je dobila oskarja za izvirno pesem. Film Skyfall je dobil tudi oskarja za montažo zvoka, ki si jo je delil s filmom 00:30 - Tajna operacija režiserke Kathryn Bigelow. To je bil, kljub petim nominacijam, edini oskar za zgodbo o lovu na terorista Osamo bin Ladna.

Posebno čast je ob 50. obletnici akademija izkazala filmom o tajnem agentu 007 Jamesu Bondu. Pesem iz filma "Goldfinger" iz 60. let prejšnjega stoletja je zapela Shirley Bassey.

FOTO: people.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.02.2013 ob 21:58 zlati kipec gost

      Za pojedino pa so odšteli nekaj nad milijon dolarjev.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.