https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Soboški svetniki na seji poleg kadrovskih zadev tudi o novi stanovanjski soseski

Murska Sobota, 01.03.2013 ob 8:00  

Včeraj je v Murski Soboti potekala seja Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota na kateri so svetniki, poleg kadrovskih zadev, med drugim obravnavali še Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjski kompleks, obrtno trgovski in športni kompleks v Rakičanu, odločali o kriterijih financiranja za krajevne skupnosti, dali soglasje Komunali k nakupu nepremičnine ter odločali o ceni storitve pomoč družini na domu in določitvi subvencioniranja cene storitve pomoč družini na domu za leto 2013.

 

Po potrditvi zapisnika 16. redne seje in določitvi dnevnega reda, so mestni svetniki  soglasno sprejeli Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za stanovanjski kompleks v Rakičanu  in  Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za obrtno trgovski in športni kompleks v Rakičanu  v  II. obravnavi.

V Rakičanu bo deset večstanovanjskih objektov

Z Odlokom glede stanovanjski kompleksa v Rakičanu se načrtuje gradnja desetih večstanovanjskih objektov, dveh podzemnih garaž, vrtca s pripadajočim otroškim igriščem, gospodarskim dvoriščem in parkiriščem, razširitev parkirišča, rekonstrukcija cestnega priključka na regionalno cesto, med drugim tudi rekonstrukcija in dogradnja dostopne ceste, rekonstrukcija javne poti in cestnega priključka na lokalno cesto ter gradnja transformatorske postaje, ureditev utrjenih površin, ureditev zelenih površin.

V Rakičanu bodo imeli tudi športni kompleks

V Odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za obrtno trgovski in športni kompleks v Rakičanu,  ki so ga svetniki sprejeli soglasno, se načrtuje gradnja trinajstih objektov namenjenih obrtnim, proizvodnim, servisnim, storitvenim, skladiščnim, trgovskim ali poslovnim dejavnostim, gradnja športne dvorane, gradnja trgovskega objekta, nadalje tudi gradnja gostinsko storitvenega objekta, gradnja krožnega križišča na regionalni cesti, gradnja dostopne ceste, gradnja večjega parkirišča, ureditev otroškega igrišča in zimskega drsališča oziroma poletnega kotalkališča na prostem, ureditev utrjenih površin, ureditev zelenih površin.

Načrtujejo nov bencinski servis v Murski Soboti

V prvi obravnavi so svetniki obravnavali predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za bencinski servis ob kompleksu »Mura« v Murski Soboti. Območje OPPN se nahaja na vzhodni strani mesta Murska Sobota, natančneje na severni strani Panonske ulice, ki predstavlja njeno južno mejo, na zahodu meji na industrijski kompleks Mure, na severni strani na Ulico Plese, na vzhodni strani pa meji na novo vzhodno obvozno cesto mesta Murska Sobota.

Kriteriji in merila za financiranje delovanja krajevnih skupnosti

Nekoliko dlje so se mestni svetniki ustavili pri predlogu odloka o nalogah ter kriterijih in merilih za financiranje delovanja in nalog krajevnih skupnosti in mestnih četrti Mestne občine Murska Sobota. Svetnike je zmotilo predvsem kriteriji  za delitev sredstev za delovanje ožjih delov, ki  predvidevajo delitev sredstev v razmerju  60% za delovanje organov ožjih delov, 20% po številu prebivalcev ožjega dela 20% glede na površino ožjega dela. Ker se je debata razvila še na področje investicij krajevnih skupnosti, je na koncu svetnica Suzana Varga predlagala, da se predsedniki KS in MČ sestanejo in dogovorijo o predlogu, in o njem glasujejo šele na naslednji seji.

Obravnavanje Kodeksa ravnanja izvoljenih predstavnikov prekinili

Na seji je bil predstavljen tudi Kodeks ravnanja izvoljenih predstavnikov na lokalni ravni, ki ga je v podpis mestnim svetnikom podala Skupnost občin Slovenije. V določbah zakona bo moč določiti standarde obnašanja, ki se pričakujejo od izvoljenih predstavnikov pri opravljanju njihovih dolžnosti, in seznaniti državljane s standardi obnašanja, ki jih imajo pravico pričakovati od svojih izvoljenih predstavnikov.

Svetniki kodeksa niso podpisali, saj je svetnik Marjan Gujt izpostavil, da ni definirano kako bo oblikovano lastno razsodišče ter koliko bo članov. Svetniki so se nato strinjali, da bodo o kodeksu razpravljali naprej na odboru in šele nato bo o tem odločal mestni svet.

Tudi o daljinskem ogrevanju

Svetniki so obravnavali tudi stroške ogrevanja mesta, kjer so iz podjeta Komunale pojasnili stroške in predlagali izgradnjo toplovodnega omrežja v centru mesta. Tako na proizvodni strani predlagajo vključitev obnovljivih virov energije, predvsem geotermalne vode, lesne biomase in sončne energije.

Soglasje Komunala k sklenitvi pravnega posla

Direktorja javnega podjetja Komunala d.o.o., mag. Draga Šiftarja, so svetniki pooblastili, da se udeleži javne dražbe na pristojnem sodišču v Murski Soboti in sklene kupoprodajno pogodbo za odkup nepremičnin. Po ocenitvi vrednosti nepremičnin, ki je bila opravljena v februarju 2013, znaša vrednost navedenih nepremičnin 46.390,34 EUR.

Cena storitve pomoč družini na domu

Mestni svet Mestne je tudi potrdil sklep, da bo ekonomska cena storitve pomoč družini na domu od 1. 1. 2013 znašala 16,30 EUR na uro. V ekonomsko ceno so vključeni stroški storitve pomoč družini na domu do uporabnika storitve (stroški neposredne socialne oskrbe) v višini 14,36 EUR na uro in stroški strokovnega vodenja v višini 1,94 EUR na uro.

Celec le postal direktor RIS-a

Na predmetni seji so mestni svetniki v okviru kadrovskih zadev med drugim  podali soglasje Dušanu Benciku, Bojanu Petrijanu in Ludviku Sukiču, kot predstavnikom ustanoviteljev, v nadzorni svet Komunale Murska Sobota. V nadzorni svet zavoda Pomurske lekarne so imenovali Alojzija Rousa in v svet dijaškega doma, kot predstavnika lokalne skupnosti, imenovali Carmen Šeruga.

Mag. Roberta Celeca so na seji Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota potrdili kot direktorja Zavoda RIS Dvorec Rakičan. Celec je bil izbran na ponovljenem razpisu izmed petih kandidatov, saj bi naj pri prvem razpisu bile postopkovne napake. V predstavitvenem govoru se je Celec dotaknil programa, pri katerem je poudaril, da bo vso energijo usmeril k mednarodnemu sodelovanju in prijavam na evropske razpise.

Sicer je župan pred začetkom glasovanja svetnikom sporočil, da ima pravico, da kljub sprejetemu sklepu svetnikov, sam kot župan ne podpiše sklepa. Še preden je prišlo do glasovanja, pa je mag. Robert Celec navzočim svetnikom dejal, da bo v primeru imenovanja za direktorja zavoda RIS Dvorec Rakičan, odstopil kot mestnik svetnik SDS. Svetniki so Celeca potrdili z 24 glasovi za in 1 proti. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.03.2013 ob 9:47 Nekdo gost

      Haha... Celeca so potrdili samo, da se ga znebijo, kot SDS svetnika. :D Celec pravi: "Rakičan, here I come!"

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.03.2013 ob 13:48 Rakičanec gost

      Glede na to, da je tako dolgo vztrajal, si verjetno zasluži priložnost. Zdaj bo pa moral zavihati rokave in pokazati iz kakšnega testa je. Upam, da se bo Dvorec razvijal še naprej in širil svojo ponudbo. Čestitke !

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.03.2013 ob 0:58 dvorec gost

      Točno tak Nekdo ! Dobro jih je potegnil. Sicer so se ga znebili in ga zato potrdili. Njemu je več direktorski stolček, kot svetniški. Plača je dobra. Lahko bi ga zeznoli in ga še naprej gledali v sveti in ga nebi potrdili. Sicer pa so vsi svetniki ne vredni kaj dosta. Naj bi se enkrat že spravili k celoviti prometni ureditvi. Sobota nujno rabi nekaj novih krožišč in obvoznico. Drugače je v Rakičanu NUJNO potrebno KROŽIŠČE, ker med 14. in 16. uro stojijo avtomobili do polovice Rakičana, ko čakajo na križišču na glavno cesto. Nekateri ljudje sploh iz hiš ne morejo.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.