https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Plazovi na Goričkem ogrožajo prebivalce

04.03.2013 ob 14:30  

Višje temperature so povzročile taljenje velike količine zapadlega snega, tudi dodatno deževje pa je prispevalo k zvišanju gladine vodotokov in poplavam. Vse našteto je prispevalo k temu, da je na večih lokacijah po Goričkem premočeno pobočje pričelo drseti in grozi prebivalcem Goričkega.

Pogledali smo si kar nekaj plazov v občinah Grad, Kuzma, Puconci, Rogašovci in Cankova. V občini Grad se je sprožilo kar nekaj plazov. Eden se je sprožil pri nogometnem igrišču v Kruplivniku. Pri Družini Kovač pri Gradu 45 se plaz ni sprožil prvič. Po besedah gospoda Kovača so ga takrat sanirali sami, dali so tudi prijavo na občino in zaprosili za pomoč pri sanaciji, da bi naredili »granažo« a so dobili odgovor, da dokler ne ogroža hiše se ni za bati. Letos sta se sprožila kar dva, tisti, ki so ga pred leti sami sanirali in malo naprej še drugi, ki ogroža njihov silos. Veliko huje je v Kovačevcih pri družini Kerec. Sin Jože in mati Matilda že od četrtka ne spita več v svoji hiši ampak pri hčerki v Bodoncih. Odneslo je celotno cesto. Tako so oni in še sosedje odrezani od sveta. To isto cesto je občina sicer že sanirala pred leti zaradi plazu ampak le tisti odnešen del.

razpoke v hiši pri družini Kerec

Na meji med občino Grad in Kuzma se je letos sprožil prvič plaz. Pri družini Šadl, Gor. Slaveči 26 je za dobrih 20cm dvignilo cesto , prav tako so vidne razpoke v njihovem dvorišču in na sosednji hiši pri družini Huber, Grad 124. Sanacije so se lotili občinski delavci iz obeh občin in družina Šadl, ki so z bagrom dvignjen del poizkušali saj malo zravnati. V občini Kuzma se z plazovi soočajo že kar nekaj let. Na Gornjih Slavečih pri številki 92 so lansko leto sanirali občinsko cesto, ki jo je vrsto let dvigovala drseča zemlja, v upanju da bo sedaj vredu, a jo je spet dvignilo in nastala je za okroglih 5cm luknja v asfaltu. Ta isti plaz pa povzroča veliko razpoko na hiši, ki je pod bregom. Prav tako se že nekaj let drsi zemlja v Trdkovi 66, pod hišo družine Zrim. Kot nam je gospa Zrim povedala je vsako leto večja luknja in občina ne stori nič. Bojijo se tudi, da bi z leti ta plazeče zemlja ogrozila njihovo hišo. Pri družini Krpič v Kuzmi 10, drsi zemlja že 13 let. Kot nam je povedal gospod Krpič so pred leti bili tam župan in občinski svet ter si ogledali stanje, bilo je tudi vse pripravljeno za sanacijo, a so čudežno izginila denarna sredstva. Vsako leto poizkuša nekaj sam sanirati a kot pravi ne vidi več smisla v tem ker tako ali tako za nekaj časa spet poči na istem mestu ali zraven. Prav tako ni nikjer videti zemlje, ki bi drsela okrog hiše ampak nastanejo vedno znova nove razpoke na hiši in na garažah.

razpoka med garažo in dvoriščem pri družini Krpič

V Puconski občini letos najbolj ogroža plaz v Vadarcih pri mrliški vežici. S pomočjo bagra so poizkušali stvar nekako omiliti, da zemlja nebi več drsela in tako nebi več ogrožala mrliške vežice, ki je zaradi plaza ostala brez vodne in električne napeljave. Imajo pa tudi male plaze v Vadarcih (odneslo je del ceste), Pečarovcih in Dolini.

plaz pri mrliški vežici v Vadarcih

V občini Rogašovci letos ne beležijo kakšnih velikih plazov kot pred leti ko je v Nuskovi odneslo kar velik del ceste. Sprožilo se je nekaj majhnih. En v Nuskovi pri družini Šarkanj, v Večeslavcih in na Pertoči.

plaz na Pertoči

Najbolje jo je vsa ta leta odnesla občina Cankova. V preteklosti ne beležijo kakih plazov, ki bi kakor koli ogrožala hiše ali bi odneslo ceste. En plaz, ki se je sprožil v njihovi občini je v Gerlincih 107 nad družino Opaka. Plaz se na istem mestu ni pojavil prvič ampak pred leti je na isti njivi že drsela zemlja. Takrat so ga zravnali sami a se je letos plaz spet pojavil še večji kot takrat.

v Gerlincih

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. porabje
      04.03.2013 ob 17:02 porabje

      Indasvejta stari so sigdar pazili kan ali kak zidajo iže, naj jè nika ne ogrozi. Gnesden pa dostakrat samo zavolo lejpoga razgleda zidajo etak pa tak iže. Sletkar pa narava de pokazala, kak ona je vekši gospaud kak človek.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.