https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Bodo podizvajalci gradbenih del pomurske avtoceste končno dobili plačilo?

05.03.2013 ob 13:30  

Individualna pogajanja med Darsom in podizvajalci, ki so prek propadlih velikih gradbenih podjetij gradili slovenske avtoceste, predvsem pomurski krak, naj bi se v kratkem začela.


Koliko podizvajalcev in kdaj naj bi bil pričetek pogajanj iz Dursa ne izdajajo, kot poroča časnik Delo, pa je predsednik Društva podizvajalcev Slovenije (DPS) Mirko Požar povedal, da je vabila prejelo že več kot 20 podizvajalcev, zaradi česar pričetek pogajanj pričakujejo kmalu. Na DPS upajo, da bo tokrat uprava Darsa naredila vse za rešitev problema podizvajalcev pri gradnji pomurske avtoceste in ravnala drugače, kakor pred časom, ko so bili sestanki s podizvajalci namenjeni le pojasnjevanju uprave, zakaj podizvajalcev ni mogoče poplačati.

Dars podizvajalcem za opravljena dela pri gradnji avtocest dolguje okoli devet milijonov evrov. Dars je sicer plačeval SCT, kljub temu, da je vedel, da ta podizvajalcev ne plačuje. SCT je denar zapravil (podjetje je končalo v stečaju), podizvajalci pa plačila za opravljeno delo niso dobili.

Podizvajalci so na težave pričeli opozarjati pred dobrima dvema letoma, pri čemer so že trikrat organizirali dveurne protestne vožnje na prekmurski, dolenjski in primorski avtocesti, protestirali pred ministrstvom za promet in pred Darsom. Podizvajalci so zaradi pričakovanih predolgih postopkov zavrnili vladno pobudo za arbitražno reševanje posameznih zahtevkov, predlagali pa ustanovitev strokovne komisije, ki bi presojala upravičenost posameznih zahtevkov, a je bil ta predlog zavrnjen.

Kot še poročajo v Delu, so v DPS prepričani, da obstajajo pravne podlage, na osnovi katerih bi Dars podizvajalce lahko poplačal, v Darsu pa se sklicujejo na to, da so delo plačali glavnemu izvajalcu SCT. Podizvajalci so svoje argumente podkrepili s sklepi ministra za finance, komisije za nadzor javnih financ in državnega zbora, da se podizvajalci poplačajo iz bančnih jamstev, kar je skladno z razpisno dokumentacijo.

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.