https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Reforma dela sprejeta: prinaša tudi krajše odpovedne roke ter znižanje odpravnin

06.03.2013 ob 7:00  

Državni zbor je reformo trga dela, ki jo sestavljata Zakon o delovnih razmerjih (ZDR) in novela Zakona o urejanju trga dela (ZUTD), sprejel brez glasu proti.

 

Glavna cilja sprememb delovne zakonodaje sta zmanjšanje dualizma (pogodbe za določen in nedoločen čas) in povečanje prožnosti trga dela. Reforma tako omejuje sklepanje pogodb za določen čas in agencijsko delo ter uvaja minimalno zaščito za ekonomsko odvisne delavce. Sistema denarnih nadomestil za brezposelne reforma dela ne spreminja, prinaša pa tudi več ukrepov za zaščito zaposlenih. Prednosti reforme so tudi, da krepi notranjo prožnost, poenostavlja postopke zaposlovanja in odpuščanja ter uvaja začasna dela za upokojence. Za delavce manj ugodna določba je, da reforma znižuje odpravnine in skrajšuje odpovedne roke.

Zakona bosta začela veljati 30 dni po objavi v UR

Zakon o delovnih razmerjih in novela o urejanju trga dela bosta začela veljati 30 dni po objavi v Uradnem listu RS.

Foto: siol.net

Spodaj si lahko pogledate določila za posamezno področje, ki bodo veljala po novem:

Poenostavitev postopkov odpuščanja in zaposlovanja za nedoločen čas:

- za poenostavitev zagovora zaposlenega brez pisnega vabila z osebnim z osebnim vročanjem

- namera o odpovedi bo po novem brez predhodnega pisnega obveščanja

- poenostavitev obrazložitve in vročanja odpovedi pogodbe o zaposlitvi

- poenostavitev disciplinskega postopka

- višja starost starejših varovanih kategorij delavcev – 58 let

Stroški dela:

- skrajšujejo se odpovedni roki: najdaljši s 120 dni na 80 dni. Pri redni odpovedi do enega leta zaposlitve bo odpovedni rok 15 dni; pri zaposlitvi od enega do dveh let 30 dni, od dveh let ali več pa se bo za vsako leto zaposlitve podaljšal za dva dneva, največ do 60 dni. Zaposleni več kot 25 let bodo upravičeni do 80-dnevnih odpovednih rokov

- znižanje odpravnin: na eno petino osnovne plače za vsako leto dela pri delodajalcu (pri zaposlitvi do 10 let), eno četrtino osnovne plače za vsako leto pri zaposlitvi od 10 do 20 let, eno tretjino osnovne plače za vsako leto pri zaposlitvi nad 20 let

- odpravnine ob upokojitvi samo za zaposlene, ki so pri delodajalcu zadnjih 10 let

- povračilo stroškov prevoza, če delavec naknadno spremeni bivališče, samo ob dogovoru

- plačani odmor za malico in dodatek na delovno dobo ostajata nespremenjena

Foto: sxc.hu

Večja varnost zaposlenih – preprečevanje kršitev in zlorab:

- delodajalec mora v pogodbi o zaposlitvi za določen čas navesti razlog za odpoved

- uvaja se pravica do odpravnine tudi ob izteku pogodb za določen čas

- agencijsko delo bo omejeno na 25-odstotno kvoto; agencijski delavci bodo lahko predstavljali le 25 odstotkov vseh zaposlenih na podjetju ali pri uporabniku agencijskega dela

- v primeru neuspešno opravljenega poskusnega dela je predvidena odpravnina

- delavec bo lahko pogodbo o zaposlitvi razveljavil, če mu delodajalec tri mesece zapored ne bo plačal prispevkov za socialno varnost

- pisni obračun plače bo verodostojna listina, s katero bo delavec lahko vložil predlog za izvršbo

 

Vir: Delo.si

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2013 ob 10:05 smrkci gost

      Reforma trga dela je pesek v oči,nam delavnim invalidom, nas sploh nihče ne omenja v reformi trga dela.Saj smo pa mi tudi delavci,zpiz na odločbo napiše da smo nekateri sposobni delati poln delavni čas,ko pa prideš k delodajalcu pa ti reče da z takimi omejitvami neboš dobil dela nikjer ali pa da delavnih invalidov spolh ne zaposljujejo.Ta minister se hvali kako mu je uspelo spraviti pod streho reforme trga dela, ko ga pa vprašaš,kje se lahko zaposli delavni invalid pa ti odgovori da zdravi delavci ne dobijo dela,kaj šele delavni invalidi.To se iz nas delavnih invalidov norčuje minister vizjak.Država noče poskrbeti da bi delavni invalidi dobili delo, naj manj pa še delodajalci.Delodajalci raje imajo zaposlene nekatere pijančke in lenuhe češ saj pa so boljši ,kot pa delavni invalid.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.03.2013 ob 12:49 gost švica gost

      Dosti delavnih invalidov poznam ki so bolj zdravi, kot ostali. Sicer pa se sam mora pobrigati zase.Jugoslavija je bila samo ena.Tam je to bilo urejeno .Hoteli ste drugo Švico, pajo zdaj imate.L.P.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      06.03.2013 ob 13:08 smrkci gost

      Gost švica pa ne vrag da si med pijančki ali lenuhi.Glede švice nas je pa politika peljala žejne čez vodo pred 22 leti.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2013 ob 18:00 sss gost

      naj odprejo nova delovna mesta...bedaki eni

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.