https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Tri četrtine Slovencev dopustuje izven EU

07.03.2013 ob 10:09  

V lanskem letu se je na počitnice zunaj EU odpravilo 72 odstotkov Slovencev, je pokazala raziskava Eurobarometra o odnosu Evropejcev do turizma, ki jo je objavila Evropska komisija. Večina od teh je dopustovala na Hrvaškem. Slovenija je v raziskavi edina država v uniji, v kateri je večina vprašanih dopustovala zunaj mej EU.


Po podatkih raziskave pa 60 odstotkov vprašanih v Sloveniji počitnice na Hrvaškem načrtuje tudi letos. Slovenci so v največji meri odgovorili, da zaradi finančnih razlogov lani niso odšli na počitnice v primerjavi z letom poprej.

V primerjavi s Slovenijo je v povprečju 88 odstotkov vprašanih Evropejcev, ki so bili lani na zasebnem oddihu z najmanj štirimi nočitvami, počitnice preživelo znotraj EU, bodisi v matični državi ali v eni od drugih držav članic unije. Na najmanj eno zasebno ali poslovno potovanje se je lani odpravilo 71 odstotkov vprašanih.

Pri komisiji poudarjajo, da so obeti za turistični sektor tudi za leto 2013 dobri, saj tri četrtine Evropejcev letos načrtujejo počitnice, čeprav bo dobra tretjina svoje načrte prilagodila gospodarskih razmeram. Kljub temu je turizem eden redkih sektorjev, ki kljub krizi še naprej raste in ustvarja delovna mesta.

Načrtovane destinacije za letošnje leto so podobne kot lanske: najbolj priljubljene ostajajo Španija, v katero bo odšlo 12 odstotkov vprašanih, Italija, kamor bo šlo na oddih osem odstotkov Evropejcev in Francija, kjer bo počitnice preživelo sedem odstotkov vprašanih. Malo več kot polovica vprašanih načrtuje počitnice v domovini. Med tistimi, ki se leta 2012 niso odpravili na nobeno potovanje, največ vprašanih kot razlog za to navaja finančne okoliščine.

STA

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2013 ob 15:41 ges gost

      čakajte ka Hrvaška v EU vstopi, te de ta številka glih obratna...

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2013 ob 18:05 Šalabajzer gost

      Tou so nej dobro napijsali... 72% tisti, ka sploj idejo na dopust... kelko jih pa nemre naj ojavijo.....

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2013 ob 19:48 ... gost

      28% jih po ton takšon nemre lol

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.