https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Dan žena letos s pozivi h končanju nasilja nad ženskami

08.03.2013 ob 9:00  

Mednarodni dan žensk, 8. marec, letos poteka pod geslom Čas je, da naredimo konec nasilju nad ženskami. V Sloveniji je bilo lani obravnavanih več kot 6500 kaznivih dejanj s področja zakonske zveze, družine in otrok. Varuhinja Vlasta Nussdorfer pa opozarja, da ne moremo biti povsem zadovoljni z doseženim na področju enakosti spolov.


Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon ob mednarodnem dnevu žensk opozarja, da obstaja splošna resnica, ki mora veljati v vseh državah, kulturah in skupnostih: nasilje nad ženskami ni nikoli sprejemljivo in opravičljivo in ga nikoli ni mogoče dopustiti.

V Sloveniji pa je ob tem dnevu slišati tudi opozorila glede neenakosti spolov. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer opozarja na razkorak med zagotovljeno pravno enakostjo žensk in moških ter njenim udejanjanjem v praksi. Delež žensk med delovno aktivnim prebivalstvom je nižji od deleža moških, med brezposelnimi pa je žensk več, navaja.

www.sxc.hu

Minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Andrej Vizjak priznava, da je položaj žensk v Sloveniji še vedno slabši od položaja moških. Zakonska določitev minimalnega deleža vsakega od spolov na kandidatnih listah je po njegovem mnenju izboljšala stanje na področju neuravnotežene zastopanosti žensk in moških v političnem odločanju, ministrstvo pa bo v prihodnje okrepilo svoja prizadevanja za boljšo zastopanost žensk tudi v politiki na lokalni ravni, je zapisal.

V Sloveniji smo letošnji 8. marec dočakali s prvo mandatarko v samostojni državi. Nedavno sprejeta novela zakona o vladi pa napoveduje več pozornosti zagotavljanju enakih možnosti za vse, saj bo ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve po novem tudi za enake možnosti.

Pobudo za praznovanje dneva, ki bi bil posvečen vsem ženskam, je leta 1910 na drugi mednarodni konferenci socialističnih žensk v danskem Koebenhavnu dala nemška komunistka Clara Zetkin. Generalna skupščina ZN je leta 1977 z resolucijo določila 8. marec kot mednarodni dan žensk. Na ta dan leta 1857 so v New Yorku ženske, zaposlene v tekstilni industriji, protestirale proti nečloveškim delovnim razmeram in nizkim mezdam.

STA

    Komentarji

    1. gost
      08.03.2013 ob 10:05 Žan gost

      Pri nas pa se je ta praznik uveljavil iz enega namena...kontra materinskemu dnevu (komunaziem pač). Zato se pa ta praznik v razvitih državah počasi poslavlja. Redno se ga slavi predvsem v zaostalih bivših socialističnih in komunističnih državah. Žensko je lepo večkrat na leto spomnit, da je nekaj posebnega, ne pa samo na določen in to politični praznik! LP

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.03.2013 ob 10:56 smrkci gost

      Vsem ženskam vse najbolše,naj več pa zdravja in miru.Ženske imajo takšno pravico, kot moški na vseh položajih zato jih je treba spoštovati.

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.03.2013 ob 12:54 gost gost

      vsaka čast poštenim ženskam. časi se menjajo, in s tem tudi ženske, ker je zaznati tudi vse več nasilja žensk nad moškimi.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.03.2013 ob 13:01 gost kapitalist gost

      G. ŽAN KA PA TI MOTAŠ?? KAKŠE VEZE IMA DAN ŽENA Z KOMUNIZMOM??

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.03.2013 ob 13:29 nike gost

      gost - gost kapitalist Malo se umiri in se ne zdejraj na forumu, ker je gost ŽAN dobro napiso. Nobeden ti nede tvojo neukost razlago, ker si verjetno ena od tipično trmastih oseb. Vzemi si čas in si v angleščini poggoglaj glede toga praznika. Je pa dejansko res kaj je v yug biu dan žena vsiljen z namenom ka bi zmanjšali zanimanje glede dneva mamic (materinski dan), ki je biu verski praznik!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.